Σαράντα εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα μπορέσουν να μοιραστούν φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω του bonus παραγωγικότητας. Το πιλοτικό μοντέλο του bonus το οποίο εφαρμόζεται από το 2022 σε νευραλγικούς κλάδους του Δημοσίου ώστε να «τρέχουν» γρήγορα κρίσιμα projects και υποθέσεις επεκτείνεται μετά από δύο χρόνια σε όλο το Δημόσιο.

Ανάλογο μοντέλο με διαφορετικά χαρακτηριστικά λειτουργούσε ήδη στον ΕΦΚΑ για το project των εκκρεμών συντάξεων και του τηλεφωνικού κέντρου.

Μητσοτάκης: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Σε πρώτη φάση το σύστημα λειτούργησε πιλοτικά για το 2022, και με αυτό τον τρόπο εξετάστηκε εάν το σύστημα των bonus μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα δουλειάς. Στη δεύτερη φάση τώρα του προγράμματος καθώς έχει αποδειχθεί πως όντως οι υπάλληλοι εργάζονται καλύτερα όταν υπάρχουν χρηματικά κίνητρα ,ο μηχανισμός γίνεται μόνιμος,

Τα ποσά

Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους. Αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος στο Δημόσιο ΠΕ που βρίσκεται στο τρίτο κλιμάκιο μπορεί να πάρει ετησίως ένα bonus που να φθάνει τις 2.304 ευρώ.

Υπάλληλος πάλι, ΤΕ που βρίσκεται στο πέμπτο μισθολογικό κλιμάκιο θα μπορεί να λάβει bonus 2.388 ευρώ.

Για έναν υπάλληλο δευτεροβάθμιας απασχόλησης που βρίσκεται στο δεύτερο κλιμάκιο θα μπορεί να λάβει εφόσον επιτύχει τους στόχους του έως και 1.778 ευρώ. Όσοι τώρα εργαζόμενοι ΠΕ βρίσκονται στο μέγιστο μισθολογικό κλιμάκιο το bonus του μπορεί να φθάσει τις 4.003 ευρώ.

Οι στόχοι καθώς και το τεκμηριωτικό υλικό που θα αποδεικνύει την πρόοδο της επίτευξης των επιλεγμένων στόχων θα καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία,

Το 40% του ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% θα κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του παραγωγικότητα. Βέβαια θα υπάρχουν και οι μη χρηματικές ανταμοιβές που θα χορηγούνται εφάπαξ, ετησίως, σε υπαλλήλους που έχουν συμβάλει στην πλήρη επίτευξη στόχων και δεν έχουν λάβει χρηματική ανταμοιβή και για παράδειγμα θα μπορούν να έχουν τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.

Οι παρεμβάσεις

Υπενθυμίζεται πως από την 1/1/2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση μετά από 14 χρόνια καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή οι εξής παρεμβάσεις:

1. Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ.

Αυξήθηκε κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

2. Αύξηση οικογενειακής παροχής.

Από 1/1/2024 τα ποσά οικογενειακής παροχής αυξήθηκαν αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δυο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

3. Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Το επίδομα θέσης ευθύνης το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ..

4. Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά.

5. Επιπλέον αύξηση μισθών αύξηση είδαν και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) με τη συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών να είναι κατά 10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax