Η χθεσινή απόφαση της Federal Reserve να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών ήταν εν πολλοίς ειλημμένη. Ωστόσο, τρία είναι τα σημεία που αξίζει να επισημανθούν και είναι αυτά που εν τέλει οδήγησαν σε ράλι τον Dow Jones, απομακρύνοντας που τελευταίες απεύχονταν οι αγορές: μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων.

Το πρώτο είναι ότι επισημαίνει ελλιπή πρόοδο ως προς τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, το δεύτερο ότι θεωρεί απίθανη περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού και το τρίτο ότι αποφάσισε να χαλαρώσει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνει τα ομόλογα στον ισολογισμό μαμούθ της Fed, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Πάουελ: Απέτρεψε την ύφεση με τίμημα τον πληθωρισμό – Τι δείχνουν 60.000 τίτλοι για την επόμενη κίνηση

Πράγματι, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να αποκτήσουν τα στελέχη της Fed τη «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» που απαιτείται για να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων.

Ο Πάουελ ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο η επόμενη κίνηση πολιτικής στη συνεδρίαση του Ιουνίου να είναι μια αύξηση των επιτοκίων.

«Πιστεύω ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση των επιτοκίων να είναι μια αύξηση. Θα έλεγα ότι είναι απίθανο», είπε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση.

Ερωτηθείς για το τι θα χρειαζόταν για να υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων, διευκρίνισε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πειστικά στοιχεία ότι η πολιτική μας στάση δεν είναι αρκετά περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό σταθερά στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι αυτό που πιστεύουμε ότι βλέπουμε».

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», υπογράμμισε ο Πάουελ: «Περαιτέρω πρόοδος στην κατάρριψή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη».

«Είναι πιθανό ότι η απόκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε ο Πάουελ.

Αυτό συνεχίζει να αφήνει αμφίβολο το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε μείωσης των επιτοκίων και οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι πρώτοι μήνες του 2024 δεν έχουν κάνει πολλά για να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη που επιδιώκουν για την πτώση του πληθωρισμού.

«Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς την επίτευξη του στόχου της Επιτροπής για τον πληθωρισμό 2%», ανέφερε στη ανακοίνωσή της η Fed. Όταν η προηγούμενη δήλωση τον Μάρτιο ανέφερε μια βελτιωμένη δυναμική, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία «βαίνουν σε καλύτερη ισορροπία», η νέα δήλωση άφησε να εννοηθεί ότι η διαδικασία μπορεί να έχει σταματήσει με την εκτίμησή της ότι οι κίνδυνοι «έχουν κινηθεί προς καλύτερη ισορροπία στο παρελθόν έτος.”

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε παράλληλα ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την αγορά εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει δείξει ανθεκτικότητα απέναντι στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

«Είμαστε επίσης έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε μια απροσδόκητη αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας», είπε ο Πάουελ. Σημείωσε τη «διπλή εντολή» της κεντρικής τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει τόσο σταθερές τιμές όσο και μέγιστη απασχόληση.

Η απόφαση της Fed

Σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, που καταδεικνύει το πόσο δύσκολη έχει γίνει η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό τον τελευταίο καιρό η Federal Reserve διατήρησε το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της σε στοχευμένο εύρος μεταξύ 5,25%-5%. Το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε παράλληλα, να χαλαρώσει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνει τα ομόλογα στον ισολογισμό μαμούθ της Fed, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Με την απόφασή της να διατηρήσει το όριο στα επιτόκια, η επιτροπή στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση σημείωσε «έλλειψη περαιτέρω προόδου» στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

«Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», ανέφερε η δήλωση, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε μετά τις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου.

Οι αλλαγές στη δήλωση

Η δήλωση άλλαξε επίσης τον χαρακτηρισμό της προόδου της προς τη διπλή εντολή της σταθερότητας των τιμών και της πλήρους απασχόλησης. Η νέα γλώσσα αντισταθμίζει λίγο, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι από την επίτευξη και των δύο «έχουν κινηθεί προς την καλύτερη ισορροπία τον περασμένο χρόνο». Προηγούμενες δηλώσεις ανέφεραν ότι οι κίνδυνοι «βαίνουν σε καλύτερη ισορροπία».

Από εκεί και πέρα, η δήλωση άλλαξε ελάχιστα, χαρακτηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη ότι κινείται με «σταθερό ρυθμό» ενώ «ισχυρά» είναι τα κέρδη των θέσεων εργασίας και «χαμηλή» η ανεργία.

Όσον αφορά τον ισολογισμό, η επιτροπή είπε ότι από τον Ιούνιο θα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο θα επιτρέψει στα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν να απομακρυνθούν χωρίς να τα επανεπενδύσουν.

Σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 υπό το όνομα «ποσοτική σύσφιγξη», η Fed επέτρεπε έως και 95 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε έσοδα από ωρίμανση ομολόγων και τίτλων που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια να αποχωρίζονται κάθε μήνα. Η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας να μειωθεί σε περίπου 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από την κορύφωσή του γύρω στα μέσα του 2022.

Μειώσεις

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η Fed θα μειώσει το μηνιαίο ανώτατο όριο για τα Treasurys σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια από 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα έθετε την ετήσια μείωση των συμμετοχών στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 720 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του προγράμματος τον Ιούνιο του 2022. Η πιθανή μετατόπιση των στεγαστικών δανείων θα παραμείνει αμετάβλητη στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Η ποσοτική σύσφιγξη ήταν ένας τρόπος που χρησιμοποίησε η Fed για να αυστηροποιήσει τους όρους μετά την άνοδο του πληθωρισμού, καθώς υποχώρησε από τον ρόλο της να διασφαλίζει τη ροή ρευστότητας μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος αγοράζοντας και διακρατώντας μεγάλα ποσά χρέους του Δημοσίου και των πρακτορείων. Η μείωση του roll-off του ισολογισμού, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί ως ελαφρύ μέτρο χαλάρωσης.

Η Fed χρησιμοποιεί τα επιτόκια για να ελέγξει τη ροή του χρήματος, με την πρόθεση ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μειώσουν τη ζήτηση και έτσι θα συμβάλουν στη μείωση των τιμών.

Ισχυρή κατανάλωση

Ωστόσο, οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν, αυξάνοντας το πιστωτικό χρέος και μειώνοντας τα επίπεδα αποταμίευσης καθώς οι πεισματικά υψηλές τιμές τρώνε τα οικονομικά των νοικοκυριών. Ο Πάουελ έχει επανειλημμένα αναφέρει τις καταστροφικές επιπτώσεις του πληθωρισμού, ιδιαίτερα για εκείνους που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά επίπεδα.
Αν και οι αυξήσεις των τιμών βρίσκονται πολύ μακριά από το ανώτατο όριο στα μέσα του 2022, τα περισσότερα στοιχεία μέχρι στιγμής το 2024 έχουν δείξει ότι ο πληθωρισμός διατηρείται πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed. Ο κύριος δείκτης της Fed δείχνει ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό 2,7% – 2,8% όταν εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια στο κρίσιμο βασικό μέτρο στο οποίο εστιάζει ιδιαίτερα η Fed ως σήμα για μακροπρόθεσμες τάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή