Οι υψηλές τιμές αποτέλεσαν σίγουρα εμπόδιο στις αγορές χρυσών κοσμημάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, με το πολύτιμο μέταλλο να φτάνει σε διαδοχικά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Την Τρίτη (30 Απριλίου), ακόμη και μετά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 2.323 δολάρια την ουγκιά μειωμένος σχεδόν κατά 10 δολάρια. Η ισοτιμία χρυσού των ΗΑΕ είναι στα $ 70,994 για ένα γραμμάριο 22K. (Τις τελευταίες 10 ημέρες, το υψηλότερο ήταν $71,403 το γραμμάριο.)

“Η τιμολόγηση ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρέασε τη ζήτηση κοσμημάτων, είτε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είτε στην Κίνα είτε στην Ινδία”, δήλωσε στο Gulf News ο Άντριου Νέιλορ, επικεφαλής Μέσης Ανατολής και Δημόσιας Πολιτικής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού- WGC, το οποίο έχει εκδώσει την τριμηνιαία ενημέρωση για τις τάσεις στην αγορά χρυσού.

Χρυσός: Έβαλαν «φωτιά» στον χρυσό οι Κινέζοι κερδοσκόποι

Το ότι η τιμολόγηση έπληξε τη ζήτηση για χρυσά κοσμήματα στα ΗΑΕ είναι σαφές από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβούλιου Χρυσού (WGC) – οι πωλήσεις κοσμημάτων ήταν χαμηλότερες κατά 10% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. (Στη Σαουδική Αραβία, η πτώση ήταν κατά 12%).

Η παγκόσμια ζήτηση ήταν επίσης μειωμένη, καθιστώντας αυτό το τρίμηνο ένα από τα πιο αδύναμα των τελευταίων ετών. (Η αντίστοιχη περίοδος το 2020 ήταν εξαιρετικά αδύναμη, λόγω της κρίσης του Covid και της έναρξης της ώθησης του χρυσού σε υψηλότερα επίπεδα.)

Η ζήτηση χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά τη διάρκεια των αγορών για την εορτή του Εΐντ τον Απρίλιο ήταν επίσης χαμηλότερη από το αναμενόμενο. Τώρα, οι έμποροι λιανικής κοσμημάτων ελπίζουν ότι οι αγοραστές που κατοικούν στα ΗΑΕ θα προβούν σε σημαντικότερες αγορές στις 10 Μαΐου, όταν σηματοδοτείται το ινδικό φεστιβάλ «Akshaya Trithiya», που είναι μια από τις ημέρες με τις υψηλότερες πωλήσεις χρυσού ετησίως.

Χάθηκε η ευκαιρία;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι υψηλές τιμές επηρέασαν τα κοσμήματα, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν σημαίνει ότι οι αγοραστές των ΗΑΕ κινούνται δυναμικά σε χρυσά νομίσματα και ράβδους. Μάλλον, περιμένουν να συμβεί μια σημαντική διόρθωση ή ακόμα και μια χαλάρωση.

«Αυτό που δεν έχουμε δει εδώ και στις αγορές της Ασίας είναι οι καταναλωτές να επιδιώκουν μεγάλα κέρδη από τα αποθέματά τους σε χρυσό», δήλωσε ο Νέιλορ. «Ακριβώς αυτούς τους μήνες, δεν το έκαναν ακόμη και όταν ο χρυσός έθεσε νέα υψηλά τιμής.

«Σε αυτό, ήταν διαφορετικοί από τους αντίστοιχους καταναλωτές στη Δύση, που πέτυχαν κάποια υγιή επίπεδα κερδοφορίας».

Θα υποχωρήσουν οι τιμές του χρυσού κάτω από τα 2.300 δολάρια;

Την περασμένη εβδομάδα, φαινόταν ότι ο χρυσός επρόκειτο να πέσει στα επίπεδα περίπου των 2.300 δολαρίων ανά ουγγιά, ή πιο κάτω. Αυτή η ελπίδα κράτησε μόλις 24 ώρες. Ο χρυσός τώρα επέστρεψε στα $2.340.

«Οι τάσεις των τιμών του χρυσού συνεχίζουν να είναι ανοδικές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο Gulf News ο Βιτζέι Ωαλέχα, Chief Investment Officer της Century Financial. «Είδαμε μια μικρή διόρθωση από τα υψηλά των 2.400, αλλά φαίνεται μόνο προσωρινή. Ο χρυσός μπορεί να επανέλθει σε αυτά τα επίπεδα σε λίγες εβδομάδες…»

Θα ανοίξει η 10η Μαΐου ένα παράθυρο ευκαιρίας;

Αρκετές δυναμικές διαδραματίζονται στο παιχνίδι όσον αφορά τις τιμές του χρυσού και καμία από αυτές δεν φαίνεται ευνοϊκή. Υπάρχει η κατάσταση των επιτοκίων στις ΗΠΑ χωρίς σαφήνεια για το πότε η Fed θα αρχίσει μειώσεις επιτοκίων. Διαδραματίζεται η γεωπολιτική κρίση. Και μετά υπάρχει η διαρκής αγορά από τις κεντρικές τράπεζες περισσότερου χρυσού.

«Αν και είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις, οι πρώιμες ενδείξεις δείχνουν ότι η ζήτηση θα μπορούσε να είναι ισχυρή κατά τη διάρκεια της Akshaya Trithiya, τροφοδοτούμενη από την πολιτιστική της σημασία και τη διαρκή γοητεία του χρυσού ως ασφαλούς περιουσίας», δήλωσε στο Gulf News ο Ανίλ Ντανάκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Kanz jewels.

Και στην Ινδία εκλογές

Μια άλλη αγορά που παρουσιάζει μειωμένη ζήτηση για κοσμήματα είναι η Ινδία, όπου οι συνεχιζόμενες εκλογές θεωρούνται ως ένας πρόσθετος λόγος για να επιβραδύνουν τα πράγματα.

Αυτή η εκλογική περίοδος θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του Ιουνίου – λοιπόν, θα αυξηθεί έστω και ελαφρά η εγχώρια ζήτηση χρυσού στην Ινδία για τις 10 Μαΐου;

Όσο για τους αγοραστές, μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι έκαναν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αστάθειας στις κινήσεις των τιμών του χρυσού – περιμένουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για αγορά. Εάν οι τιμές του χρυσού παραμείνουν σταθερές ή παρουσιάσουν μια μικρή πτώση, θα μπορούσαμε να αναμένουμε ισχυρή ζήτηση για χρυσό κατά τη διάρκεια της Akshaya Trithiya, καθώς οι αγοραστές εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να επενδύσουν ή να στολίσουν με αυτό το πολύτιμο μέταλλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities