Το φαινόμενο της πεταλούδας θορύβησε τις ΗΠΑ…

Αυτό είδε ο Chief Investment Officer της UBS, Mark Haefele, σχολιάζοντας το «κυνικό» όπως ανέφερε σερί της Ουάσιγκτον. Όπως εξήγησε, το χτύπημα του Ιράν στο ισραηλινό έδαφος ακούστηκε ξεκάθαρα ακόμα και 10.000 χιλιόμετρα μακριά, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Μετά από μήνες νομοθετικού αδιεξόδου, ένας σπάνιος δικομματικός συνασπισμός επέτρεψε στο Κογκρέσο να θεσπίσει ένα ευρύ σύνολο μέτρων που περιλαμβάνουν βοήθεια στο Ισραήλ, την Ουκρανία, την Ταϊβάν και τους συμμάχους Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και πρόσθετες κυρώσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

H αμερικανική οικονομία απειλείται από στασιμοπληθωρισμό

Σύμφωνα με τον Haefele, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν τα πρόσφατα γεγονότα σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία ή αν η ανοδική έκπληξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σηματοδοτεί μια στροφή στη μακροοικονομική τάση.

Όμως, οι επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πλοηγηθούν στα χαρτοφυλάκια μέσα από ένα ασταθές και σύνθετο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον γεμάτο «φαινόμενα πεταλούδας» που δεν ενδιαφέρονται για τις προβλέψεις κερδών ή τις μετρήσεις αποτίμησης.

Τα τρία σενάρια

Με βάση τα παραπάνω, ο Haefele διατυπώνει τρία σενάρια. Στο βασικό, αναμένει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει σταδιακά την πτωτική του τάση, υποχωρώντας στο 3% μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου. Αν και οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη μείωσης των επιτοκίων, πιστεύει ότι θα μπορέσουν να κάνουν μια πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει γεωγραφικά περιορισμένη. Αυτό το σενάριο είναι συνεπές με τον στόχο του S&P 500 στις 5.200 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέφτει στο 3,85%.

Το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει έναν συνδυασμό «πολύ καλής» ανάπτυξης των ΗΠΑ, ανησυχιών για τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ ή/και ένα διαρκές σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων που οδηγεί την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 6%. Σε αυτό το σενάριο, θα περίμενε ότι ο S&P 500 θα πέσει γύρω στις 4.400 μονάδες σε ένα τέτοιο σενάριο.

Το ανοδικό σενάριο θα εξαρτιόταν από την αισιοδοξία σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός να επανέρχεται σε πτωτική τροχιά. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει μια άνοδο του S&P 500 στις 5.500 μονάδες, αλλά και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ στο 5%.

Τι σημαίνουν αυτά τα σενάρια για τους επενδυτές;

Σύμφωνα με τον Haefele, η συνολική προοπτική κινδύνου-απόδοσης για τις μετοχές είναι ισορροπημένη και, ως εκ τούτου οι επενδυτές θα πρέπει να κρατούν τις κατανομές μετοχών κοντά σε στρατηγικά σημεία αναφοράς. Στο πλαίσιο των μετοχών, η UBS βλέπει καλύτερες ευκαιρίες κάτω από το επίπεδο του δείκτη σε ποιοτικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας.

Τα ομόλογα υψηλής ποιότητας είναι η προτιμώμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Τα ποιοτικά ομόλογα έχουν αξία σε ένα πλαίσιο χαρτοφυλακίου δεδομένης της πιθανότητας να αυξηθούν απότομα σε περίπτωση ύφεσης, ακόμα κι αν αυτό το αποτέλεσμα είναι απίθανο στον τακτικό επενδυτικό ορίζοντα της UBS. Εν τω μεταξύ, μια κατανομή σε εναλλακτικές λύσεις μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν και να διαχειριστούν τους κινδύνους σε όλα τα σενάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή