Καλά νέα!

Το επόμενο μήνα, τον Ιούνιο, δεν θα έχουμε μόνο τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και το πρώτο καλό νέο, μετά από πολύ καιρό. Ίσως να έχουμε την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!

Τον Ιούνιο

Οπως είναι γνωστό η άνοδος ή η πτώση των επιτοκίων είναι συνάρτηση του πληθωρισμού, της ανόδου ή της κάμψης του. Με βάση, λοιπόν, τα τρέχοντα δεδομένα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης του περασμένου Απριλίου διατηρήθηκε στο 2,4%, αλλά η φορά του είναι πτωτική. Και πλέον μπορούμε να αισιοδοξούμε. Η αρχή της πτώσης των επιτοκίων έχει πλησιάσει. Ο Ιούνιος έφτασε! Όμως…

Με αργό ρυθμό

Όμως ενώ στην προηγούμενη φάση, της ανόδου, τα επιτόκια ανέβαιναν με σταθερό και υψηλό ρυθμό, οι υπάρχουσες προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης τους. Λέγεται ότι ο ρυθμός της μείωσης δεν θα είναι μεγαλύτερος του 0,25 της μονάδας την κάθε φορά. Δηλαδή η αποκλιμάκωση τους θα είναι αργή. Αυτό θα αφορά μόνο τις πρώτες μειώσεις; Δεν το γνωρίζω. Το μόνο σίγουρο είναι πως ήρθε η ώρα της πτώσης…

Και η ευρωζώνη

Αυτό βέβαια δεν είναι καλό νέο μόνο για τους δανειολήπτες, αλλά και για την ελληνική οικονομία φυσικά. Κι αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η ευρωζώνη αρχίζει σιγά – σιγά να ανακάμπτει, είναι προφανές ότι διαμορφώνεται ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την Ελλάδα!

Οι εξαγωγές

Έστω κι αν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητα, που υποβλήθηκε προσφάτως στη Κομισιόν, έστω και αναθεωρημένες προς τα κάτω – από 2,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός στο 2,5% – διαθέτουν το στοιχείο της υπερβολής! Επί παραδείγματι ένα πιο αισιόδοξο περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ευνοήσει πρωτίστως την εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία εδώ και ένα χρόνο «αγκομαχάει»…

—————-

Ευρωεκλογές

Ένας μήνας απομένει για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Αν και δυστυχώς η πλειονότητα της κοινής γνώμης στην Ελλάδα τις θεωρεί ένα αδιάφορο πολιτικό γεγονός, εντούτοις από την ανάδειξη των πολιτικών δυνάμεων της 9ης Ιουνίου διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα για τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών.

Και το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και όχι μόνο των ελληνικών πολυεθνικών αλλά και των επιχειρήσεων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται εντός συνόρων.

Debate

Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, ενδιαφέρονται για τις ευρωπαϊκές εκλογές αλλά και για τις όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, αναζητούν να ακούσουν αφενός τις θέσεις των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και των εκπροσώπων τους, ενώ επιδιώκουν να παρουσιάσουν και τη δική τους ατζέντα.

Φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων διοργανώνουν το επόμενο χρονικό διάστημα συζητήσεις για τις ευρωεκλογές.

O κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν)

Ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ πρώτος ανοίγει μία τέτοια συζήτηση. Διοργανώνει στις 13 Μαΐου εκδήλωση με θέμα: «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;»

Οι δύο εκ των ελάχιστων μεγάλων βιομηχάνων της χώρας ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν) και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) θα παρουσιάσουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της Ευρώπης εν μέσων των απειλητικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Τα ζητήματα της ευημερίας, της ανταγωνιστικότητας και της ενιαίας αγοράς θα απασχολήσουν τους δύο επιχειρηματίες οι οποίοι σημειωτέον εκτός από το θεσμικό τους ρόλο στον ΣΕΒ εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις τους και σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος δεν είναι μόνο πρόεδρος του ΣΕΒ είναι και αντιπρόεδρος της ERT (Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανίας) και ο κ. Μυτιληναίος εκτός από αντιπρόεδρος του ΣΕΒ είναι και πρόεδρος της Eurometaux.

Οπότε οι εμπειρίες και οι θέσεις τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

O κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)

ΕΛΕΤΑΕΝ

Μία αντίστοιχη πρωτοβουλία – ένα debate διοργανώνει και ο φορέας εκπροσώπησης των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα, η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Πιο συγκεκριμένα έχει αποστείλει στους ευρωβουλευτές εννέα ερωτήσεις.

Τρεις εξ αυτών είναι: «Σε ποια μόνιμη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα επιδιώξετε να ενταχθείτε εάν εκλεγείτε; Πόσο ενημερωμένος ή ενημερωμένη είστε για τις πολιτικές για τις Α.Π.Ε.; Πώς ιεραρχείτε και πώς αξιολογείτε την ανάγκη για επενδύσεις αιολικής ενέργειας;»

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θα δημοσιεύσει τις απαντήσεις των ευρωβουλευτών μετά τις 27 Μαίου.

Θα χει ενδιαφέρον…

———————-

Ελίν

Ο ενεργειακός όμιλος Ελίν είναι μια από τις ελληνικές εταιρείες με μεγάλη εξωστρέφεια.

Η εξαγωγική του δραστηριότητα μέσα από τις εταιρείες Ελινοιλ και Ελίν Ναυτική αγγίζει τις 45 χώρες σε 5 ηπείρους.

Και οι εξαγωγές πετρελαιοειδών και λιπαντικών ήταν εκείνες που διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου για το 2023.

Γιβραλτάρ

Η διοίκηση της Ελίν συνεχίζει τις προσπάθειες για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της αλλά και κυρίως για τις εξαγωγές τις και σε άλλες αγορές.

Έτσι, στα ψιλά… έχει περάσει μία είδηση που αφορά μία επένδυση κομβικής σημασίας και η οποία θα περιορίσει τις απώλειες της από άλλα πετρελαιοειδή προϊόντα.

Ο όμιλος διαπιστώνει ότι οι ρευστές και ευμετάβλητες συνθήκες στο διεθνές εμπόριο παραμένουν και θα επηρεάσουν αρνητικά την προοπτική των πωλήσεων JET, πετρελαίου κίνησης και βενζίνης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Έτσι για να περιορίσει τις απώλειες σε αυτά τα προϊόντα, εισέρχεται πιο δυναμικά στην αγορά του μαζούτ. Επένδυσε λοιπόν σε αποθηκευτικό χώρο (δεξαμενές) στην Ισπανία. Επί της ουσίας μίσθωσε σχετικές εγκαταστάσεις. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην Ελίν την ανάπτυξη πωλήσεων στην Δ. Αφρική, στην Μεσόγειο και το Γιβραλτάρ καλύπτοντας τις απώλειες εσόδων από πωλήσεις στην Ευρώπη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories