Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εισαγωγές στην Κίνα τον Απρίλιο από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, ενώ κάμψη παρατηρείται στις εξαγωγές.

Ειδικότερα, παγκοσμίως, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 1,5% από έτος σε έτος τον Απρίλιο σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,4%.

Οι εξαγωγές αναμενόταν να αυξηθούν κατά 1,5% σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές κατά 4,8% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Τον Μάρτιο, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν από έτος σε έτος.

Στροφή στα αμερικανικά προϊόντα

Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά 3%.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας , ενώ η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας σε περιφερειακή βάση.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς την ASEAN αυξήθηκαν κατά 8% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά περίπου 3,5% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2,5%

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών στο Βιετνάμ, αλλά δεν έδωσαν τέτοια στοιχεία για το Μεξικό.

Διαφοροποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας

Όπως επισημαίνει το CNBC, η ανεπαρκής εγχώρια ζήτηση έχει επιβαρύνει τις εισαγωγές, ενώ οι εξαγωγές έχουν δεχθεί κάποια πίεση λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης και των εντάσεων με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε τριπλασιασμό των δασμών στον κινεζικό χάλυβα. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς κατά 60% στα κινεζικά προϊόντα εάν επανεκλεγεί αυτό το φθινόπωρο.

Η πανδημία Covid-19 ώθησε επίσης τις πολυεθνικές εταιρείες να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να μην βασίζονται απλώς στην Κίνα.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Nomura επεσήμαναν σε μια έκθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι μεγάλο μέρος του εκτρεπόμενου εμπορίου πιθανότατα εξακολουθεί να έχει την προέλευσή του στην Κίνα ή σε εργοστάσια που επενδύονται από την Κίνα σε άλλες χώρες.

«Εξαιρουμένης της Κίνας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο συνέχισε να αυξάνεται και βρίσκεται κοντά σε υψηλό ρεκόρ», ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή