Το τελευταίο «ανάχωμα» πριν αρχίσει να βλέπει το ορόσημο των 1.500 μονάδων δοκιμάζει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έδειξε κάποια διστακτικότητα, οι περισσότεροι αναλυτές συνηγορούν στο ότι είναι πολύ πιο κοντά στο να καταρρίψει και τα υψηλά 14 ετών, ακόμη και αν κοντοσταθεί στα τρέχοντα.

Στην παρούσα φάση, τεχνικά, σύμφωνα με την Fast Finance, ο γενικός δείκτης θα πρέπει να διαπεράσει με αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.470 – 1.475 μονάδων, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο προς τις 1.500 μονάδες αρχικά, ένα επίπεδο που είναι περισσότερο ψυχολογικής σημασίας. Ο βασικός στόχος και η αντίσταση είναι στις 1.520 μονάδες και στις 1.540 μονάδες στη συνέχεια.

Εθνική και Cenergy στην “πρώτη θέση” του άλματος του ΧΑ

Οι θετικές προσδοκίες

Οι προσδοκίες είναι θετικές, άλλωστε, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν οι HSBC και Goldman Sachs στην ελληνική αγορά. Αμφότερες μάλιστα εξήραν τις επιδόσεις της οικονομίας της χώρας, ενώ οι αποτιμήσεις στο ταμπλό είναι χαμηλές, καθώς οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται στις 7,3 φορές τα κέρδη του 2024 και στις 7,2 φορές τα κέρδη του 2025, έναντι 12,6 και 11,1 των μετοχών του παγκόσμιου δείκτη αναδυόμενων αγορών FTSE All World EM.

Ενδεχομένως, βέβαια, η προσέγγιση της περιοχής των 1.500 μονάδων, που αποτελεί και το άμεσο επικρατέστερο σενάριο, να αυξήσει την προσφορά αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιώδους διόρθωσης. Άλλωστε, οι προηγούμενες μικροδιορθώσεις έχουν εξαντληθεί φέτος έως τα επίπεδα των 1.350 – 1.360 μονάδων, όπου ενεργοποιούνται εκ νέου οι αγοραστές.

Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείεται και στις επικείμενες αξιολογήσεις των δεικτών του MSCI και FTSE Russell, καθώς θα επηρεαστεί και η ελληνική αγορά από τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης, 14 Μαΐου, ο οίκος MSCI θα ανακοινώσει την αξιολόγηση των δεικτών του (Semi-Annual Index Review), με τις αλλαγές να εφαρμόζονται την 3η Ιουνίου 2024. Στην τρέχουσα αναθεώρηση δεν αναμένουμε καμία προσθήκη/διαγραφή από τον δείκτη MSCI Greece Standard Index. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 24 Μαΐου, ο FTSE, θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο πλαίσιο του All World Quarterly Index Review, με τις αλλαγές να εφαρμόζονται την 21η Ιουνίου 2024.

Η ιστορία της υπερδεκαετούς κρίσης

Ο γενικός δείκτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, ήτοι 13 ετών, τα οποία και θα καταρρίψει εάν διαπεράσει τις 1.552,20 μονάδες στις οποίες βρισκόταν στις 8 Απριλίου 2011. Το επίπεδο αυτό όμως θολώνει κάπως την εικόνα της βελτίωσης που έχει επέλθει στην αγορά, καθώς, ένα χρόνο νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου 2010 ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 1484,90 μονάδες.

Για να μπορέσει η αγορά να σβήσει επί της ουσίας την περιπέτεια της μεγάλης κρίσης, που οδήγησε στο «οδυνηρό» επίπεδο των 440,88 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2016, θα πρέπει να επανέλθει στις 2.300 μονάδες, όπου και άρχισε το έτος – ορόσημο του 2010. Το έτος δηλαδή που ατύπως άρχισε η ελληνική κρίση χρέους.

Πλέον η αγορά έχει μπει στο club των 100 δισ. στην κεφαλαιοποίησή της, με σκοπό να τα αυξήσει όσο περισσότερο μπορεί. Τελευταία φορά που βρισκόταν σε αυτό το επίπεδο ήταν τον Νοέμβριο του 2009, ωστόσο από τότε τόσο το πλήθος όσο και η ποιότητα των τίτλων του έχει μεταβληθεί ολοκληρωτικά.

Ο τραπεζικός είναι το μεγαλύτερο μέρος τόσο από πλευράς κεφαλαιοποίησης όσο και από πλευράς συναλλαγών ενώ είναι και ο κλάδος που μπορεί να κάνει την διαφορά στα αποτελέσματα τα επόμενα τρίμηνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καταλύτες στο υπόλοιπο ταμπλό. Η αγορά αποδεδειγμένα καθοδηγείται πλέον από προσδοκίες επιχειρηματικών συμφωνιών και φυσικά τα αποτελέσματα κερδοφορίας από τα οποία αρχίζει να λαμβάνει απτά αισιόδοξα δείγματα γραφής και για την φετινή χρήση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών