Τιτάν

Αν μη τι άλλο η επιχειρηματική είδηση των τελευταίων ωρών είναι η ανακοίνωση του ομίλου Τιτάν για εισαγωγής της θυγατρικής Titan America σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει η διοίκηση για τις μονάδες παραγωγής τσιμέντου στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιχορήγηση ύψους 61,7 εκατ. δολ. που έλαβε από το λεγόμενο «πακέτο Μπάιντεν» οδήγησε στους μετόχους της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας στη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης.

Φυσικά μέσα από αυτή τη διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το 2025, ο Τιτάνας θα ξεκλειδώσει κι άλλες υπεραξίες για τους μετόχους.

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Οι εξελίξεις αυτές, οι οποίες θα απαιτήσουν την πολύωρη ενασχόληση των μετόχων και της διοίκησης, ίσως να είναι τελικά και ο λόγος για τον οποίο πρόσφατα ο πρόεδρος του ομίλου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αποφάσισε να μη διεκδικήσει για τρίτη συνεχόμενη θητεία το τιμόνι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Πάντως, όπως μαθαίνω, ο κ. Παπαλεξόπουλος δεν πρόκειται να περιορίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του και συγκεκριμένα εκείνες που αφορούν την οικονομία αλλά και ιδίως το σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως και λίγο πριν αφήσει το τιμόνι του ΣΕΒ ο κ. Παπαλεξόπουλος στις 23 Μαίου μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο θα συζητήσουν σε ειδική εκδήλωση του ΣΕΒ για το διακύβευμα των ευρωεκλογών.

Ο κ. Ιωάννης Γιώτης

Εγκρίθηκε χθες η αθόρυβη απορρόφηση της F&B Innovation Partners από τη Γιώτης.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Ιωάννη Γιώτη, επικεφαλής του ιστορικού ομίλου ειδών διατροφής και πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων στην κίνηση αυτή είναι η απλοποίηση της εταιρικής δομής, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και η ευκολότερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της απορροφώσας. Η F&B Innovation Partners διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 198.200 ευρώ, το οποίο κατέχει ήδη κατά 100% η Γιώτης.

Τα γλυκαντικά

Για την ιστορία να πούμε ότι η F&B Innovation Partners είναι η εταιρεία που παράγει και διανέμει στην αγορά τα προϊόντα υπό το brand Deligios (γλυκαντικά, ροφήματα, μπάρες βρώμης). Τα προϊόντα αυτά είναι διαθέσιμα σε αλυσίδες λιανικής και χονδρικής, σε φαρμακεία, καταστήματα βιολογικών και προσεγμένα μικρά σημεία με τρόφιμα. «Τα προϊόντα Deligios απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, αλλά και στις ευαίσθητες ομάδες των διαβητικών (DeligioStevia) αλλά και στα άτομα που δίνουν καθημερινή μάχη να μειώσουν το βάρος τους», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

ΛΑΡΚΟ

Μία από τις ιστορικές βιομηχανίες της χώρας αλλά εδώ και δεκαετίες απαξιωμένη και έχοντας μείνει πολύ πίσω από τις εξελίξεις και τις ανάγκες της Ευρώπης είναι η ΛΑΡΚΟ.

Το μέλλον της πάλαι ποτέ κραταιής βιομηχανίας εξόρυξης και παραγωγής σιδηρονικελίου θα κριθεί εν πολλοίς από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο και καλείται να αποφασίσει επί της προσφυγής μειοδότη επενδυτή στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Οι εργαζόμενοι

Ένα αγκάθι στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ είναι οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι της καθώς το εργοστάσιο είναι κλειστό.

Μαθαίνω, ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει στην έκδοση κοινής απόφασης με την οποία έχει θεσπίσει δύο ειδικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων τα οποία θα υλοποιήσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.)

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν συνολικά 856 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 12 Μαίου. Και το σχετικό κονδύλι που θα διατεθεί ανέρχεται στα 59,9 εκατ. ευρώ.

Άνω των 55 ετών

Η πρώτη απόφαση αφορά τους 320 ανέργους της ΛΑΡΚΟ που είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, συμπεριλαμβανομένων και όσων διανύουν το 55ο έτος της ηλικίας του εντός του 2024.

Για τους συγκεκριμένους προβλέπεται έως το 2030 η απασχόληση σε 11 δήμους της Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Καστοριάς και τις τρεις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.

Έως 54 ετών

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην απασχόληση ανέργων της ΛΑΡΚΟ ηλικίας έως 54 ετών.

Προβλέπεται η κάλυψη των σχετικών δαπανών για την απασχόληση τους σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες για το διάστημα 2024 – 2026.

Οι ακαθάριστες αμοιβές για τον κάθε εργαζόμενο ανέρχονται στα 1.210 ευρώ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories