«Σου γράφω με πόνο...»

«Αγαπητή Ούρσουλα, έχω σοβαρό πρόβλημα. Βοήθησε με. Κι εγώ για σένα εδώ είμαι. Οι πολυεθνικές μας πίνουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας. Ξέρεις εσύ». Εντάξει, η επιστολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έλεγε αυτά, αλλά ακριβώς αυτά εννοούσε! Ξέρετε η επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, που της ζητά ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί οι πολυεθνικές κερδίζουν πολλά λεφτά και μας έχουν… ρημάξει στην ακρίβεια!

Και τα μέτρα;

Τον Μάιο του 2024 «ανακάλυψε» κάποιος «φωστήρας» στο Μέγαρο Μαξίμου – όνομα και μη χωριό! – ότι οι πολυεθνικοί όμιλοι έχουν μεγάλα κέρδη! Μάλιστα. Και οι έλεγχοι; Και τα άλλα μέτρα που πήρε ο… αεικίνητος – από τηλεοπτικού πάνελ σε τηλεοπτικό πάνελ περιφερόμενος – υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας; Και τώρα ζητάει παρέμβαση από την «αγαπητή Ούρσουλα». Φέξε μου και γλίστρησα….

Από παλιά!

Εκτός από την φαιδρότητα της κίνησης, ωστόσο είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα οι πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων έχουν κατορθώσει να «χτίσουν» υψηλές τιμές. Σε ένα ιστορικό βάθος μερικών δεκαετιών. Αυτό συνέβη στην εποχή του υψηλού διψήφιου πληθωρισμού.

Άλλαξαν

Και πράγματι εξ αυτού του λόγου οι θυγατρικές εταιρείες στην ελληνική αγορά απέδιδαν στους μητρικούς τους ομίλους υψηλά κέρδη. Δυσανάλογα υψηλότερα από το μέγεθος της αγοράς! Αυτό μέχρι την περίοδο της κρίσης. Που κατέρρευσαν όλα τα μεγέθη. Και οι πωλήσεις και τα κέρδη. Γι΄αυτό και η ελληνική αγορά έχει χάσει σε ειδικό βάρος στο εσωτερικό του ιδιαίτερου συστήματος του κάθε πολυεθνικού ομίλου. Και φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι χαμηλόβαθμες και ανήκουν σε άλλα περιφερειακά διοικητικά σχήματα – πχ Ρουμανία.

Καμία σχέση

Οι τιμές βεβαίως παραμένουν υψηλές, αλλά πρώτον, η κατανάλωση υστερεί έναντι της προ κρίσης περιόδου και δεύτερον, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα έναντι των επωνύμων. Ως εκ τούτου η σημερινή αγορά δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν!

Οι πολυεθνικοί όμιλοι

Κι είναι αμφίβολης αξιοπιστίας κίνησης η επιστολή του κ. Μητσοτάκη και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι η δυνατότητα παρέμβασης των πολυεθνικών ομίλων στα «δώματα» της ευρωπαϊκής εξουσίας, είναι απείρως ισχυρότερη, από την δυνατότητα οποιασδήποτε εθνικής κυβέρνησης. Έστω κι αν ο πρωθυπουργός της είναι φίλος της «αγαπητής Ούρσουλας»!

Και η συζήτηση

Βέβαια αυτή η «φαντεζί» κίνηση, εκτός από την επικοινωνιακή της χρησιμότητα, αποσκοπεί και στην συζήτηση της προσεχούς Παρασκευής, που θα γίνει στη Βουλή για την ακρίβεια. Οσο νάναι κάποια επιχειρήματα πρέπει να έχει κι ο πρωθυπουργός. Τουλάχιστον να μην φάει πολλά γκολ….

—-

Ανησυχίες

Εν τω μεταξύ η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αφού υπέγραψε προσφάτως τη νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζομένους, άρχισε να διακατέχεται από πρωτότυπες … πολιτιστικές ανησυχίες! Οι οποίες παρεμπιπτόντως φαίνεται να είναι ενδιαφέρουσες.

Το Αδριάνειο

Στόχος της διοίκησης είναι η αξιοποίηση πρώτον, του Αδριάνειου υδραγωγείου και δεύτερον, μέσω της αξιοποίησης του ο περιορισμός της χρήσης πόσιμου ύδατος για άρδευση και πότισμα κήπων ή πλυσίματος δρόμων! Και εκτός αυτού και η πολιτιστική του αξιοποίηση. Δεδομένου ότι είναι το μοναδικό υπόγειο υδραγωγείο της αρχαιότητας.

Ο κ. Γιώργος Στεργίου

Χθες λοιπόν, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Γιώργος Στεργίου συνοδευόμενος από δύο στελέχη της εταιρείας, είχε γεύμα εργασίας σε εστιατόριο, στα όρια της Φιλοθέης, με τέσσερις ξένους διπλωμάτες. Τους πρέσβεις της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά και τον πρόξενο της Ελβετίας. Γιατί τους συγκεκριμένους; Διότι οι πρεσβείες των τριών χωρών και η πρεσβευτική κατοικία του γερμανού πρέσβη βρίσκονται επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Και το Χαλάνδρι είναι ο «δήμος – πιλότος». Με τον οποίο σκοπεύει η ΕΥΔΑΠ να αναβιώσει τη χρήση του Αδριάνειου υδραγωγείου.

Να γίνουν «πρεσβευτές»

Ο κ. Στεργίου πρότεινε στους τέσσερις διπλωμάτες να χρησιμοποιήσουν το νερό του υδραγωγείου για τους κήπους τους. Και παράλληλα – δεδομένου ότι το υδραγωγείο είναι προσβάσιμο μέχρις ενός σημείου – να το επικοινωνήσουν και στις χώρες τους. Να γίνουν δηλαδή «πρεσβευτές» αυτού σπάνιου αρχαίου επιτεύγματος.

Σε οκτώ δήμους

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υδραγωγείο εκτείνεται από την Κάτω Κηφισιά μέχρι της Δεξαμενή, στο Κολωνάκι. Και στην πλήρη ανάπτυξη του έργου θα συμπεριληφθούν άλλοι επτά δήμοι εκτός του Χαλανδρίου – μεταξύ αυτών, ο Δήμος Αθηναίων, Αχαρνών, Ψυχικού – Φιλοθέης, Αμαρουσίου, Πεύκης – Λυκόβρυσης. Στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση πόσιμου για την άρδευση και το πότισμα των κήπων και των δρόμων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Αδριάνειου υδραγωγείου. Πολιτιστικές αναζητήσεις μαζί με την εξοικονόμηση πόσιμου νερού. Δεν είναι κακή ιδέα….

Utilities

Η πράσινη μετάβαση αμφισβητείται από πολλούς στην Ε.Ε. Το κόστος για την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας, οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν τα σημεία αιχμής της κριτικής που ασκείται στις Βρυξέλλες από τους κόλπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλλά και από πολιτικούς κύκλους.

Οι εταιρείες ενέργειας (utilities), που έχουν κάθε λόγο να πετύχει η πράσινη μετάβαση σηκώνουν τα μανίκια… και με δράσεις και άλλες πρωτοβουλίες δημοσιότητας προσπαθούν αφενός να υπερασπιστούν την πράσινη μετάβαση και αφετέρου να πιέσουν με τη σειρά τους την Ε.Ε. για τη λήψη αποφάσεων που θα άρουν εμπόδια για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στην ενέργεια.

Λαγονήσι

Η Eurelectric, που είναι η κορυφαία ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη βάλει μπροστά ένα τέτοιο σχέδιο δράσης.

Να σας θυμίσω πως στην Eurelectric αντιπρόεδρος είναι ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος είναι ο πρόεδρος και CEO του μεγάλου γερμανικού ομίλου E.ON ο κ. Λέονχαρντ Μπιρνμπάουμ και έτερος αντιπρόεδρος είναι ο CEO της φινλανδικής εταιρείας ενέργειας Fortum.

Κάθε χρόνο η Eurelectric πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες Σύνοδο Ενέργειας. Το «Power Summit 2024» με τίτλο «Lights On» κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Στάσση διοργανώνεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Grand Resort στο Λαγονήσι.

Η αφρόκρεμα

Για δύο ημέρες στις 22 και 23 Μαΐου η αφρόκρεμα των ευρωπαϊκών utilities θα πραγματοποιήσει συζητήσεις και θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα της επιτάχυνσης των έργων υποδομής που είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση.

Εκτός από τους επικεφαλής της ΔΕΗ, της E.ON και τη Fortum, θα είναι στελέχη της πορτογαλικής EDP, της φινλανδικής Statkraft, της γερμανικής Uniper εκπρόσωποι από τη βιομηχανία ηλεκτρισμού και ΑΠΕ όπως από τη GE Vernova καθώς επίσης και στελέχη από τις εταιρείες Google, Amazon και Microsoft.

Επίσης θα παραβρεθούν και θα τοποθετηθούν υπουργοί από χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Δεν αποκλείεται τις εργασίες του summit να χαιρετήσει και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα δίκτυα

Στο Λαγονήσι η Eurelectric θα παρουσιάσει την έρευνα “Grids for Speed”. Είναι η σημαντικότερη από όσες διεξάγει η οργάνωση και αναδεικνύει το πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι υποδομές και τα δίκτυα, ώστε να ανταπεξέλθουν στον μαζικό εξηλεκτρισμό των μεταφορών, των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, με στόχο να επιτευχθούν οι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια.

Με τον τρόπο αυτό και οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδιώκουν να στείλουν το μήνυμα υπέρ της πράσινης μετάβασης αλλά και να πιέσουν τις Βρυξέλλες για τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις στις υποδομές ενέργειας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories