Κανόνια

«Κανονιοβολισμούς» που ακούστηκαν από το «Νιάρχος» μέχρι τις… Βρυξέλλες έριξαν Παπαλεξόπουλος και Μυτιληναίος στην χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ ενόψει των ευρωεκλογών με θέμα: «Ο κόσμος αλλάζει, η Ευρώπη μπορεί;»

Οι δύο ισχυροί άντρες της βιομηχανίας ζήτησαν συνολική επανεκκίνηση και επαναθεμελίωση του εγχειρήματος της ΕΕ εκπέμποντας σήματα κινδύνου για την την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου που βλέπει με το κιάλι Κίνα και ΗΠΑ.

«Φούσκα»

Την παράσταση έκλεψαν οι φαρμακερές ατάκες του Ευάγγελου Μυτιληναίου. Μίλησε για έλλειψη ηγεσίας και για ένα σύστημα στις Βρυξέλλες παρατηρώντας ότι αυτοί που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης ζουν στην «δικιά τους φούσκα (Brussels Bubble)» και «τα έχουν κάνει μαντάρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μυτιληναίος με Ούρσουλα

Ο κ. Μυτιληναίος, αναφέρθηκε σε μία συνάντηση με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην οποία συμμετείχε υπό την ιδιότητα του προέδρου της ένωσης Eurometaux.

Όπως αποκάλυψε στη συνάντηση ήταν περίπου 35 στελέχη από τις μεγάλες βιομηχανίες της μεταλλουργίας. Με την φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με όσα αφηγήθηκε να τους μιλά για 30 λεπτά – έχοντας πρώτα κάνει γνωστό πώς έχει στη διάθεση της συνολικά 45 λεπτά – για την Ουκρανία.

Και στα υπόλοιπα 15 λεπτά κάλεσε τους επιχειρηματίες – εκ των οποίων οι μισοί είχαν κλείσει εργοστάσια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης – να πάρουν το λόγο.

Όταν πήρε το λόγο ο κ. Μυτιληναίος και της περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες της Ευρώπης, εισέπραξε την απάντηση της προέδρου: «Η ελευθερία έχει ένα κόστος…»

Ο ίδιος, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, της απάντησε «ξέρετε απασχολώ 5.000 εργαζόμενους. Αν θέλετε ελάτε εσείς να τους το πείτε αυτό…»

Η γραβάτα του Παπαλεξόπουλου

Ο Παπαλεξόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της Ευρώπης για την Ελλάδα.

Κι εκεί απέδωσε μάλιστα γιατί φορούσε τη γραβάτα του με την ελληνική σημαία.

Οι αμυντικές δαπάνες και τα ΕΑΣ

Η συζήτηση πήγε στις αμυντικές δαπάνες και στις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ για την ενιαία άμυνα.

Άνθρωποι της αγοράς και της βιομηχανίας και οι δύο, είχαν να πουν πράγματα. Ο κ. Παπαλεξόπουλος, σημείωσε κάνοντας κάποιους υπολογισμούς πώς θα απαιτηθούν 15 χρόνια για να φτιάξει η Ευρώπη δικιά της αμυντική βιομηχανία και συνεπώς θα είναι και πάλι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μυτιληναίος θυμήθηκε την πονεμένη ιστορία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). «Δεν ασχολήθηκε καμία τελευταία κυβέρνηση και κανένας υπουργός. Αν είχαμε τα ΕΑΣ αυτήν την εποχή θα είχαν σημαντικές δουλειές και με θέσεις εργασίας…», τόνισε.

Αλλά περασμένα μεγαλεία…

Καλός κόσμος

Στον «Φάρο» του Νιάρχος συγκεντρώθηκε όλος ο καλός ο κόσμος με τα πηγαδάκια να δίνουν και να παίρνουν.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής του ομίλου BESPOKE και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ στις εκλογές του Ιουνίου, Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Γιώργος Ξηρογιάννης, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και Ευάγγελος Βενιζέλος.

——–

Και μετά κλείνει

Σήμερα είναι η τελευταία κοινοβουλευτική μάχη προ των εκλογών. Από τη Δευτέρα η Βουλή κλείνει για δύο εβδομάδες και πρόκειται να ανοίξει δύο ημέρες μετά από τις εκλογές. Αν και το θέμα της συζήτησης – επισήμως – είναι το πρόβλημα της ακρίβειας, που ταλανίζει την πλειονότητα της κοινωνίας, όπως αντιλαμβάνεστε η «ατζέντα» θα εμπλουτιστεί πρωτίστως με το «μακεδονικό» που προέκυψε στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα κυκλοφορούν με την … περικεφαλαία καβάλα στον Βουκεφάλα!

Από τα εθνικά στην οικονομία

Θα επεκταθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μοιραίως και στις ελληνο – αλβανικές θέσεις. Οι τόνοι θα είναι ανεβασμένοι. Και το σύνολο σχεδόν των αντιπολιτευομένων κομμάτων θα «την πέσει» στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα! Αλλά και πάλι δεν θα περιοριστεί μόνο σ΄ αυτά. Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κατέθεσε διάφορες προτάσεις, με κορυφαία(;) την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο! Λέγοντας μάλιστα ότι θα το πράξει την επομένη των εκλογών που θα κερδίσει….

Μία από τα ίδια

Καταλαβαίνετε φυσικά ότι η πρόταση αυτή προκάλεσε … συνειρμούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς. Και βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την ακρίβεια θα αναδείξει συνολικά το θέμα της οικονομίας – εκεί που οι αριθμοί τον συμφέρουν. Και δεν θα παραλείψει να … θυμηθεί την εφηβική περίοδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξέρετε την περίοδο της «βίαιης ενηλικίωσης» όπως εύστοχα την είχε χαρακτηρίσει ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης!

Καημός μεγάλος…

Ωστόσο μην ανησυχείτε τα πράγματα δεν θα είναι τελικά τόσο δύσκολα για τον κ. Μητσοτάκη! Γιατί; Διότι μετά την συζήτηση της Βουλής ακολουθεί το … final four! Με δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Θυμάστε το 2004 που η Εθνική Ελλάδος κέρδισε το Euro στη Λισσαβώνα; Θυμάστε που στην εξέδρα του γηπέδου ήταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής; Ε, αυτή τη φορά θέλει να το επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης, υπό την προυπόθεση φυσικά ότι μία από τις δύο ελληνικές ομάδες ή και οι δύο περάσουν στον τελικό.
Μακάρι να έχουμε τελικό με ελληνικά χρώματα και ο πρωθυπουργός να βρίσκεται στις εξέδρες δίνοντας λίγη από τη θετική του ενέργεια…

Domine quo vadis;

Θα παρατηρήσατε υποθέτω ότι χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως για 1.000 ακίνητα του δημοσίου θα δημιουργηθούν «πακέτα» – πέντε, δέκα, είκοσι το κάθε «πακέτο» – και θα τεθούν «άμεσα σε πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης». Γι΄ αυτά τα 1.000 ακίνητα δεν πρόκειται να γίνουν ισάριθμοι διαγωνισμοί. Για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Προφανώς αυτή η ανακοίνωση είναι το προοίμιο κάποιου σχεδίου του κ. Χατζηδάκη – του οποίου βεβαίως δεν έχουμε γίνει ακόμη κοινωνοί! Μάλιστα, όπως μου λένε αυτό το σχέδιο τίθεται με όρους προτεραιότητας. Και το ενδιαφέρον είναι πως μπαίνει στο παιχνίδι το ΤΑΙΠΕΔ. Για να βοηθήσει, λέει, την ΕΤΑΔ. Που δεν μπορεί μόνη της, λέει! Κι αυτή η αδυναμία έχει αποδειχθεί κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, λέει! Οκ. Θα δούμε την εξέλιξη….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories