Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ρυθμιστεί περίπου 40 δισ. ευρώ σε δάνεια που αντιστοιχούν σε 800 χιλιάδες δανειολήπτες ενώ μέσα στο 2024 εκτιμάται ότι θα έχουμε ρυθμίσεις της τάξεως ανω των €5 δισ., τόνισε ο Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece και πρόεδρος των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), μιλώντας στο 5ο συνέδριο NPL Greece.
Τράπεζες: Γκάζι στις εκταμιεύσεις δανείων το 2024
Δίνοντας μια εικόνα των δανείων που διαχειρίζονται στην Ελλάδα οι servicers, τόνισε ότι σήμερα ξεπερνούν τα €90 δισ. και τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες.
Όσον αφορά στις συνολικές ανακτήσεις των ΕΔΑΔΠ, το 80% προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις και μόνο ένα 20% αφορά ανακτήσεις από πλειστηριασμούς.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, «βασικός στόχος μας είναι και παραμένει να προχωράμε σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Μόνο με βιώσιμες λύσεις θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα και για τη χώρα και για την οικονομία και κυρίως για τους δανειολήπτες. Και μόνο με βιώσιμες λύσεις μπορεί να επανέλθει η οικονομική κανονικότητα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα στόχο. Αποτελεί κοινή πρακτική και διέπει όλη τη λειτουργία μας. Μια ρύθμιση την οποία μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, αποκαθιστά μια υγιή σχέση και δημιουργεί μια σταθερή ροή εσόδων».
Οι πλειστηριασμοί δεν είναι για κανέναν επωφελείς
Ο CEO της doValue τόνισε δε ότι «η αναγκαστική εκτέλεση είναι χρονοβόρα και έχει υψηλά κόστη – ΔΕΝ είναι επωφελής για κανέναν σε σχέση με τη ρύθμιση».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι ενδεικτικό ότι σε κάθε ένα (1) πλειστηριαμό που διενεργείται, αντιστοιχούν τουλάχιστον είκοσι (20) επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι το 2023, το 83% των δανείων που ρυθμίσθηκαν περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής.
Ο κ. Πανούσης εστίασε και στο ζήτημα της επικοινωνίας με τους δανειολήπτες υπογραμμίζοντας ότι « για να επιτευχθεί και να προχωρήσει μια ρύθμιση, απαιτείται η συνεργασία του δανειολήπτη. Συνεπώς είναι εξαιρετικά κρίσιμη η συμμετοχή του σε όποια συζήτηση διακανονισμού. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η επικοινωνία με τους δανειολήπτες δυσχεραίνεται εάν σκεφτούμε ότι μόλις το 50% αυτών έχουν επικαιροποιησει τα στοιχεία τους στη βάση μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να προχωρήσουν ρυθμίσεις στο 50% των δανειοληπτών που εμπεριέχονται στα χαρτοφυλάκιά μας, για τον λόγο ότι λόγω έλλειψης στοιχείων παραμένουν «άγνωστοι». Απαιτείται λοιπόν να κατανοήσουν οι δανειολήπτες τη σημασία επικαιροποίησης των προσωπικών στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους.
Πλατφόρμες και εξωδικαστικός μηχανισμός
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων ενημέρωσης (πλατφόρμες) που δημιούργησαν και λειτουργούν οι servicers, παρέχοντας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, όπως σημείωσε ο κ. Πανούσης.
Επιπλέον ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση, τη διαφάνεια και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους οφειλέτες.
Ο κ. Πανούσης είπε συγκεκριμένα:
«Επιδιώκουμε την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μας μας υποδομών, με τη χρήση της τεχνολογίας (ΑΙ), που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την επικοινωνία και διάδραση με τους ενδιαφερόμενους και με την εφαρμογή κάθε νέου μοντέλου που υιοθετούμε, να βελτιώνουμε τη λειτουργία μας προς όφελος τόσο των συναλλασσόμενων όσο και των εργαζομένων μας, να γινόμαστε πιο παραγωγικοί και πιο αποτελεσματικοί.
Οι συναλλαγές του 2024
Οι συναλλαγές αναμένεται να συνεχισθούν δυναμικά και το 2024. Εκτιμώνται σε 13-14 δις συνολικά, εκ των οποίων τα 10 δις αφορούν συναλλαγές στην πρωτογενή και 3-4 δις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά.
Αναφερόμενος ειδικά στη doValue Greece, τόνισε πως «θεωρούμε ότι το 2024, με τις επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και την διεύρυνση των εργασιών μας και σε άλλους χρηματοοικονομικούς τομείς, θα καταφέρουμε να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής».
Latest News
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πιο κοντά στον Ασπρόπυργο με Προεδρικό Διάταγμα
Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πώς κινούνται οι τιμές στα εμπορικά ακίνητα - Οι hot περιοχές [πίνακες]
Σύμφωνα με την έρευνα της Spitogatos, νέες περιοχές όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα κινήθηκαν ανοδικά στην αναζήτηση για ακίνητα
Μπόνους δόμησης: Τι αλλαγές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ – Οι πρώτες αντιδράσεις
Μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού η επαναφορά των «μπόνους» δόμησης, λέει ο Σκυλακάκης - Ποιες οικοδομικές άδειες ακυρώνονται
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν Ελλάδα για εξοχικά - Άνοδος 400% στις πωλήσεις μετά τις εκλογές
Το 2024 υπήρχε χρονιά ρεκόρ ενδιαφέροντος των Αμερικανών για εξοχικά στην Ελλάδα
Έρχονται τα πρώτα 300 φθηνά σπίτια - Οι δικαιούχοι και το ενοίκιο
Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» στοχεύει στην ανέγερση 2.500 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου
Σκυλακάκης: Νέα μπόνους δόμησης μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ
Έρχονται ειδικά κίνητρα (bonus) σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα, στις φυτεμένες στέγες, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
«Βόμβα» ΣτΕ για τα ύψη των κτιρίων – Ποιες άδειες επηρεάζονται
Η απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και στο χώρο της οικονομίας
Τρέχουν τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων - Πόσο αυξήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης γραφείων και καταστημάτων το α' εξάμηνο 2024