Μια σειρά από αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ με τελικό στόχο την επιτάχυνση των διορισμών επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «το πιο αποτελεσματικό» κράτος ως μία από τις «στοχευμένες προτεραιότητές μας», κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα κυβερνητική σύνθεση το περασμένο Σάββατο, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζει σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών με αιχμή το «νέο» ΑΣΕΠ.

Το ΑΣΕΠ

Για το Μέγαρο Μαξίμου και τον νέο υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο το στοίχημα είναι να σπάσει ο σημερινός… κανόνας: Προσλήψεις οι οποίες μένουν στα χαρτιά για καιρό με κενές νευραλγικές θέσεις, όπως στον τομέα της Υγείας. Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για «απογοητευτικούς» ρυθμούς («δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ, λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά»), ο επικεφαλής της Αρχής έχει επισημάνει ότι «μια αποτελεσματική συζήτηση» θα πρέπει να καλύψει όλο τα σχετικά στάδια, είτε υπάρχει είτε όχι η εμπλοκή του ΑΣΕΠ δηλαδή, και πλέον προεξοφλούνται εντατικότερες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Μητσοτάκης: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι αναζητούνται παρεμβάσεις ενίσχυσης του ΑΣΕΠ χωρίς να αλλάξει ο πυρήνας του «αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων». Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως είναι η περίπτωση των 14.837 επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, καθώς ενάμιση χρόνο μετά τη διεξαγωγή του δεν έχει τοποθετηθεί στη θέση του ούτε ένας επιτυχών. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», πάντως, η επικείμενη ενίσχυση δεν έχει να κάνει με τον αριθμό του προσωπικού της Αρχής αλλά με τις διαδικασίες.

«Ψηφιακά» δικαιολογητικά

Στα σκαριά είναι ένα νέο, αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλλονται. Το σκεπτικό είναι απλό: Οποιοδήποτε στοιχείο βρίσκεται ή μπορεί να βρεθεί στον ψηφιακό αέρα θα τραβιέται αυτόματα, εξ ου και εκκινεί διασύνδεση του ΑΣΕΠ με φορείς. Ηλεκτρονική άντληση των απαραίτητων εγγράφων μπορεί να γίνεται, για παράδειγμα, για το πτυχίο, άρα με διασύνδεση με τα πανεπιστήμια, την εργασιακή εμπειρία, άρα μέσω «Εργάνης» κ.ο.κ.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι που καλούνται να ελέγχουν ένα προς ένα πλήθος δικαιολογητικών, ενώ αυτά μπορούν να «έρχονται» αυτόματα και αξιόπιστα» λένε ενημερωμένες πηγές. Αυτό θα δώσει και μία απάντηση, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, στον βραχνά των ενστάσεων, που είναι από τις βασικές αιτίες των καθυστερήσεων. Μιλώντας με… αριθμούς, αυτούς τους μήνες εκδικάζονται, σύμφωνα με στελέχη του ΑΣΕΠ, 6.300 ενστάσεις εκπαιδευτικών που αφορούν την κατάταξη 150.000 εκπαιδευτικών γενικής παιδείας.

Πρόσληψη σε 12 μήνες

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις μελετώντας κάθε στάδιο ενός διαγωνισμού-πρόσληψης, που σημαίνει ότι επίκειται διαβούλευση με τα στελέχη της Αρχής για θέματα εσωτερικής λειτουργίας. Εγκυρες πηγές λένε ότι στόχος είναι ο χρόνος που θα χρειάζεται ο επιτυχών στον διαγωνισμό για να πιάσει δουλειά να είναι μάξιμουμ οι 12 μήνες.

«Σήμερα έχουμε ανθρώπους στο «περίμενε» για δύο και πλέον χρόνια» σημειώνουν. Σημειωτέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής Θάνο Παπαϊωάννου, το στάδιο των εσωτερικών διαβουλεύσεων σε έναν φορέα για τα απαιτούμενα προσόντα αλλά και το στάδιο από την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων έως τον διορισμό «στα οποία το ΑΣΕΠ δεν έχει καμία εμπλοκή, μπορεί να υπερβούν τους έξι μήνες το καθένα».

Ο «κόφτης»

Στο μεταξύ, σε ράγες υλοποίησης μπαίνει από τον επόμενο γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό ένας «κόφτης» στον αριθμό των θέσεων που θα μπορούν να επιλέξουν οι επιτυχόντες.  Μέχρι σήμερα οι επιλογές είναι απεριόριστες και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αιτήσεων με έως και 800 διαφορετικές επιλογές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των τελικών επιλογών προσώπων του ΑΣΕΠ (σ.σ. εκτιμάται ότι αγγίζει το 70%) να μην εμφανίζεται καν. Με τη νέα ρύθμιση έρχεται πλαφόν στον αριθμό των προτιμήσεων, αν και αυτός δεν θα είναι μικρότερος από 50 ανά κατηγορία εκπαίδευσης και κλάδο/ειδικότητα.

Το επικουρικό σχήμα

Κατά πληροφορίες, συζητείται και μία εναλλακτική: Η δημιουργία ενός… μίνι ΑΣΕΠ, δηλαδή το σενάριο συγκρότησης ενός επικουρικού οργανισμού ως υποβοηθητικού στη διαχείριση του όγκου των προσλήψεων, ο οποίος θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Εξάλλου, ο Θάνος Παπαϊωάννου με την προ ημερών δήλωσή του αναφέρθηκε αναλυτικά στο εύρος των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ, από τις ενστάσεις μέχρι την έκδοση των προσωρινών και των οριστικών αποτελεσμάτων 4.276 θέσεων ΠΕ και την έναρξη της διαδικασίας επιλογής διοικητών και υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων.

«Το ΑΣΕΠ μετέχει και θα μετάσχει σε συζητήσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης» ανέφερε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι η Αρχή «δεν μπορεί και δεν πρέπει να επωμισθεί συνολικά τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, πόσω μάλλον που είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και νομολογία».

Premium Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος