Στο πλαίσιο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, πέρα από την αντικατάσταση του Τέλους Χαρτοσήμου από το ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, εισηγήθηκε την θέσπιση νέου, πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).

Πιο συγκεκριμένα, υιοθετείται μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, διευρύνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφώνται από την ΕΕΣΥΠ και συγχωνεύονται με αυτήν. Επιπλέον, συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο, με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Πράσινο φως από το υπουργικό για ψηφιακό τέλος συναλλαγών και νέο νόμο για τις ΔΕΚΟ

Όπως είχε γράψει και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, πρόκειται για δομικές αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις που εποπτεύει το Υπερταμείο επιδιώκοντας την καθιέρωση του μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας της ΔΕΗ. Ο ίδιος άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συχνά-πυκνά στις δημόσιες τοποθετήσεις του έκανε λόγο για «μικρές ΔΕΗ» αναφερόμενος στις αλλαγές που προτίθεται να νομοθετήσει για τις ΔΕΚΟ.

Όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Χατζηδάκης «θα εισηγηθούμε στη Βουλή να προσλαμβάνονται τα στελέχη της διευθυντικής ομάδας και από τον ιδιωτικό τομέα, με διαδικασίες διαγωνισμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που θα γίνονται οι προσλήψεις ώστε να υπάρχει μεν η εμπλοκή του ΑΣΕΠ, αλλά όχι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Θα υπάρξουν αλλαγές και στις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας. Θα προχωρούν όλα με διαφάνεια αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Η ΕΤΑΔ και τα ΕΛΤΑ

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η αφορμή για τη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία Χατζηδάκη ήταν αφενός η αδυναμία της ΕΤΑΔ να καταγράψει, να διαχειριστεί και να αποτιμήσει την τεράστια περιουσία των 36.000 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η αδυναμία των ΕΛΤΑ να εισέλθουν στη σύγχρονη εποχή των ταχυδρομικών υπηρεσιών. ΔΕΚΟ, οι οποίες επί χρόνια βουλιάζουν σε οικονομικές ζημιές αλλά και είναι τελματωμένες, μακριά από αναπτυξιακούς στόχους.

Η μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στοχεύει στην ευελιξία προσλήψεων ιδίως σε εξειδικευμένο προσωπικό και στελεχιακό δυναμικό αλλά και στην απελευθέρωση του πλαισίου των προμηθειών με διαφανή, πάντα, τρόπο.

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εφαρμόστηκαν», ανέφεραν πηγές του περιβάλλοντος Χατζηδάκη στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, «στη ΔΕΗ σε μία μεγαλύτερη νομική οντότητα με δομικές παθογένειες επί δεκαετίες στις δραστηριότητες. Και το αποτέλεσμα πλέον είναι θετικό και πέρα από κάθε αμφισβήτηση» συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Οι δημόσιες εταιρείες που εποπτεύονται από το Υπερταμείο χρειάζονται στελέχη από την αγορά αλλά για να αναλάβουν τις διοικητικές ευθύνες απαιτείται η παροχή μισθολογικών απολαβών με βάση τον ανταγωνισμό» συνεχίζουν συνεργάτες του υπουργού, οι οποίοι εξηγούν την αναγκαιότητα των αλλαγών μέσα από το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο.

Πέραν αυτού, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι και η διαμόρφωση ευέλικτου πλαισίου προσλήψεων σε διάφορες αναγκαίες ειδικότητες. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε προωθείται και η δυνατότητα επιλογής προσωπικού με κριτήρια ΑΣΕΠ, αλλά όχι με τη σφιχτή διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αξίζει να τονιστεί ότι το πράσινο φως στις προαναφερόμενες αλλαγές δίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην τελευταία για το 2023 μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών αναφερόμενοι στο Υπερταμείο επισημαίνουν πως μεταξύ άλλων θα πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία στις ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες στις προσλήψεις προσωπικού υψηλής ειδίκευσης. Μάλιστα η έκθεση σημειώνει πως με τον τρόπο αυτόν θα επιδιωχθεί η επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών.

Ο κ. Χατζηδάκης σε ομιλίες του επίσης μιλά για «αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο που θα περιλαμβάνει κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του, κανόνες επιβράβευσης για τους εργαζομένους, επιτάχυνση των διαδικασιών και κανόνες για μεγαλύτερες ταχύτητες καθώς και για προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα».

Οι πληροφορίες θέλουν επίσης την κυβέρνηση να μην αρκείται μόνο στη θέσπιση ταχύτερων διαδικασιών για τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Επιδιώκει και αλλαγές στο μισθολογικό ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η στρατηγική της προσέλκυσης μάνατζερ και άλλα διοικητικών στελεχών από τον ανταγωνισμό. Πάντως, πηγές προσώρας αποκλείουν το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ένα «μοντέλο ΔΕΗ» ως προς το μισθολογικό των εργαζομένων. Κάτι που ενδεχομένως να συμβεί σε δεύτερη φάση.

Οι θυγατρικές του Υπερταμείου

Οι θυγατρικές του Υπερταμείου κατηγοριοποιούνται σε άμεσες και λοιπές. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ, το ΤΧΣ και οι «Συμμετοχές 5G». Στις λοιπές θυγατρικές είναι οι ΔΕΗ (έχει θεσπιστεί ειδικό πλαίσιο για προσλήψεις και αμοιβές προσωπικού), ο ΟΑΣΑ, ο ΟΚΑΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΘ HELEXPO, η ΚΑΘ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η ΑΕΔΙΚ – Διώρυγα Κορίνθου και οι «Ελληνικές Αλυκές». Οι αλλαγές θα αφορούν τις εταιρείες της κατηγορίας των λοιπών θυγατρικών αλλά και της ΕΤΑΔ.

Οι επιδόσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπερταμείο, σε διάρκεια 6ετίας (από το 2018) το Υπερταμείο έχει συνεισφέρει 285 εκατ. ευρώ στην οικονομία: Τα 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα 65 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της επενδυτικής πολιτικής του και περίπου 140 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2024 το Υπερταμείο θα επενδύσει 51 εκατ. στην ελληνική αγορά. Οι πρώτες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε η εξαγορά του 24,81% των μετοχών (1.087.063 κοινές ονομαστικές μετοχές) της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, που κατείχε η Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία ΚΑΛΑΣ ΑΕ, με τίμημα 3 εκατ. ευρώ. Μετά την εξαγορά των μετοχών της Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, το Υπερταμείο πλέον κατέχει το 80% των μετοχών και καθίσταται στρατηγικός επενδυτής σε μια εταιρεία η οποία είναι θυγατρική του από το 2018, ενώ το υπόλοιπο 20% παραμένει σε δήμους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Παπαθανάσης για αναβάθμιση από Scope: Ενισχύει την αξιοπιστία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Οικονομία |

Παπαθανάσης για αναβάθμιση από Scope: Ενισχύει την αξιοπιστία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμά μας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών