
Ένας δείκτης οικονομικής ευρωστίας, αλλά και φιλοεπενδυτικού κλίματος είναι η παρουσία ανθρώπων υψηλής προσωπικής αξίας σε μια χώρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως η Βρετανία, που υπέφερε και είδε έξοδο κεφαλαίων λόγω Brexit, αλλά και την Κίνα της οποίας η κανονιστική αυστηροποίηση προκάλεσε φυγή.
Όμως, παρά την ανάκαμψη του λονδρέζικου Σίτι το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι πρόκειται να χάσει 9.500 εκατομμυριούχους φέτος, περισσότερους από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο εκτός από την Κίνα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση για τις μεταναστευτικές προθέσεις των απανταχού πλουσίων του κόσμου.
Γαλλία: Οι εκλογές αγχώνουν τις αγορές – Η αντίθεση με τη Βρετανία
Είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό που έφυγε από τη χώρα το 2023 και υστερεί μόνο της Κίνας, η οποία αναμένεται να χάσει 15.200 εκατομμυριούχους φέτος, σύμφωνα με την έκθεση Henley Private Wealth Migration Report, που συντάχθηκε από την Henley & Partners για τη μετανάστευση.
Γεωπολιτικές εντάσεις, αβεβαιότητα και κοινωνική αναταραχή
«Καθώς ο κόσμος παλεύει με μια απόλυτη καταιγίδα γεωπολιτικών εντάσεων, οικονομικής αβεβαιότητας και κοινωνικής αναταραχής, οι εκατομμυριούχοι ψηφίζουν με τα πόδια σε αριθμούς ρεκόρ», δήλωσε την Τρίτη στο Bloomberg ο Ντόμινικ Βόλεκ, επικεφαλής του ομίλου ιδιωτών πελατών της Henley.
Οι αριθμοί της έκθεσης αναφέρονται στις καθαρές αφίξεις και εξόδους, αντανακλώντας το πού αυξάνονται οι πληθυσμοί εκατομμυριούχων. Ο ερευνητικός συνεργάτης της Henley, New World Wealth, εκτίμησε τα στοιχεία της μετανάστευσης με βάση τα δεδομένα μετεγκατάστασης, τα στατιστικά του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης και τις συνεντεύξεις με μεσάζοντες στον κλάδο του πλούτου.
Η εκτίμηση έρχεται καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται για εκλογές σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, όπου το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο υπόσχεται υψηλότερους φόρους στους πλούσιους, έχει προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των κυβερνώντων Συντηρητικών.
Καταλύτης το Brexit
Η πρόσφατη άνοδος στις αποχωρήσεις των εξαιρετικά πλούσιων κατοίκων της Βρετανίας είναι η επιτάχυνση μιας τάσης που ξεκίνησε την εποχή του Brexit. Από το 2017 έως το περασμένο έτος, η χώρα έχασε 16.500 εκατομμυριούχους λόγω μετανάστευσης, σύμφωνα με την έκθεση. Η έξοδος είναι μια ανατροπή για τη χώρα που για δεκαετίες λειτούργησε ως πόλο έλξης για πλούσιες οικογένειες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που κατέφευγαν κυρίως στο Λονδίνο.
Πάνω από το 7% των εκατομμυριούχων που προβλέπεται να μετακινηθούν παγκοσμίως φέτος θα εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό αντανακλά «μια σταθερή συσσώρευση παραγόντων» που κάνουν τη χώρα λιγότερο ελκυστική για τους πλούσιους, συμπεριλαμβανομένου του Brexit, της ενεργειακής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία και της επακόλουθης αύξησης του πληθωρισμού, έγραψε η Χάνα Ουάιτ, διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου για την Κυβέρνηση στο Λονδίνο.
«Η εκροή ατόμων υψηλής καθαρής αξίας που έχει ήδη δημιουργηθεί από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο επιταχύνεται τώρα από πολιτικές αποφάσεις ενόψει εκλογών», έγραψε σε μια ανάλυση που συνόδευε την έκθεση Henley.
Κορυφαίος προορισμός

Αμπού Ντάμπι
Συντηρητικοί και Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για πλούσιους αλλοδαπούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έχει επιπλέον σχέδια για τη φορολόγηση πλουσίων.
Ενώ ο Στάρμερ έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «σοσιαλιστή», έχει δεσμευτεί να μεταλλάξει τους Εργατικούς σε «κόμμα δημιουργίας πλούτου». Ο ίδιος και η επίδοξη υπουργός Οικονομικών του, Ρέιτσελ Ριβς, έχουν πει ότι δεν έχουν σχέδια για πρόσθετους φόρους στον πλούτο και τα κέρδη κεφαλαίου.
Ο κορυφαίος προορισμός για τους εκατομμυριούχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία πρόκειται να προσελκύσουν φέτος 6.700 πλούσιους. Επί χρόνια τα ΗΑΕ είναι αγαπημένο καταφύγιο των πλούσιων από την Ινδία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και εσχάτως η χώρα καλωσόρισε χιλιάδες Ρώσους στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
Μόνο περίπου 1.000 εκατομμυριούχοι προβλέπεται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία φέτος, λιγότερο από τους μισούς που έφυγαν πέρυσι και από τους 8.500 το 2022.
Ενώ η εισροή Ρώσων στα ΗΑΕ επιβραδύνθηκε τον περασμένο χρόνο, αντισταθμίστηκε εν μέρει από μεγαλύτερους αριθμούς Ευρωπαίων και Βρετανών που μετεγκαταστάθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων που ζουν στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΑΕ, το Ντουμπάι, έχει αυξηθεί κατά 78% την τελευταία δεκαετία, είπε η Henley.
Με μηδενικούς φόρους εισοδήματος, μια ζώνη ώρας κατάλληλη για πολλές ηπείρους και ένα αεροδρόμιο παγκόσμιας κλάσης, τα Εμιράτα έχουν κάνει συντονισμένες προσπάθειες για να προσελκύσουν τους πλούσιους. Τόσο το Άμπου Ντάμπι όσο και το Ντουμπάι έχουν δημιουργήσει εξελιγμένες χρηματοοικονομικές αγορές για να δελεάσουν παγκόσμιες εταιρείες και οικογενειακά γραφεία να δημιουργήσουν καταστήματα.
Οι ΗΠΑ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προβλεπόμενος αποδέκτης νεοεισερχόμενων εκατομμυριούχων με 3.800, ακολουθούμενες από τη Σιγκαπούρη με 3.500 αναμενόμενες αφίξεις.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια