Πριν ο Christian Louboutin γίνει διεθνώς γνωστός ως σχεδιαστής των κομψών και ευφυών υποδημάτων με τη γυαλιστερή κόκκινη σόλα για τον Prince, την Beyoncé και τη μοιραία γυναίκα του Sex and the City Carrie Bradshaw -αργότερα για την Taylor Swift, τη Zendaya και την Iggy Azalea-, μια τυχαία συνάντηση με έναν κήπο στη Βρετάνη παραλίγο να βάλει τη ζωή του σε μια εντελώς διαφορετική τροχιά.
Στα μέσα της δεκαετίας των 20 του, ο Louboutin, που είχε ήδη συμπληρώσει μερικά χρόνια στην καριέρα του, αισθανόταν εξαντλημένος. Αναρωτιόταν αν, αφού έντυσε τους χορευτές του Folies Bergère, μαθήτευσε στον επιφανή υποδηματοποιό Roger Vivier και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας για τη Chanel, είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του ως υποδηματοποιός.
Ενώ εργαζόταν ως σχεδιαστής επί πληρωμή, βοηθούσε επίσης φίλους του να φροντίζουν τους μικρούς τους κήπους στο Παρίσι. Έτσι, μια άνοιξη, ο Louboutin αποφάσισε να αναλάβει μια δουλειά «διαμόρφωσης τοπίου» στο Île-de-Bréhat, ένα βραχώδες νησί απέναντι από την πόλη Tréguier του λιμανιού της Βρετάνης.
Άρχισε να αναρωτιέται αν τα kitten heels, οι πλατφόρμες και τα peep toes ήταν το πραγματικό του πεπρωμένο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Να κάνω κάτι άλλο»
Η αποστολή του τον οδήγησε σε ένα εμπορικό φυτώριο που διαχειριζόταν ο ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού κήπου αναψυχής με το όνομα Kerdalo, ο οποίος βρισκόταν δίπλα. Καθώς φόρτωνε θάμνους και δενδρύλλια σε ένα φορτηγάκι, ο Louboutin κρυφοκοίταζε πάνω από τον φράχτη ένα μωσαϊκό από ανθισμένα δέντρα, δύο μικρές λίμνες και, στο βάθος, ένα αστραφτερό κανάλι που οδηγούσε σε μια παγόδα.
Το ευφάνταστο σκηνικό τον έφερε σε αμηχανία. Άρχισε να αναρωτιέται αν τα kitten heels, οι πλατφόρμες και τα peep toes ήταν το πραγματικό του πεπρωμένο.
«Μερικές φορές επιτρέπεις στον εαυτό σου να σκεφτεί, το αγαπούσα αυτό, αλλά δεν το αγαπώ πια – μήπως έχω κάτι άλλο, που με κουβαλάει και μου δίνει μεγάλο ενθουσιασμό;». λέει ο Louboutin πίνοντας έναν latte με γάλα βρώμης στο Greenwich Hotel του Μανχάταν. «Σκέφτηκα, μάλλον πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Και αμέσως ήρθαν οι κήποι».
Τελικά απέκτησε το Kerdalo
Η περιπέτειά του με το επάγγελμα του κηπουρού δεν κράτησε πολύ, αλλά το Kerdalo είχε μπει στην προσωπική του μυθολογία. «Ήταν μια επίκληση του τέλειου κήπου – ένας ονειρεμένος κήπος», θυμάται ο Louboutin. «Έμεινε πάντα μαζί μου».
Μέχρι το 1992, ο Louboutin επέστρεψε στο σχεδιασμό παπουτσιών και λάνσαρε τη δική του μάρκα. Τρεις δεκαετίες αργότερα, έχει 1.800 υπαλλήλους και περισσότερα από 150 σημεία πώλησης παγκοσμίως. Η μάρκα, η οποία αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την επενδυτική εταιρεία Exor (ο Louboutin φέρεται να κατέχει το 35% των μετοχών), κατασκευάζει επίσης δερμάτινα είδη και θα λανσάρει μια σειρά γυαλιών ηλίου το 2025.
Και τώρα ο βασιλιάς της κόκκινης σόλας κυβερνά το Kerdalo. Το 2021, ο Louboutin αγόρασε τον κήπο των 42 στρεμμάτων, μια Αρκαδία από φυτά και αγάλματα, ηλιοκαμένες πλαγιές και βουνοπλαγιές, παρτέρια, καταρράκτες και σπηλιές γεμάτες κοχύλια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λατρεύει τους κήπους και τα γιαούρτια
Ο Louboutin, 61 ετών, έχει μια σκανταλιάρικη ποιότητα καθώς φτάνει στο Greenwich Hotel με γκρι σουέτ παπούτσια με πλατινένια καρφιά και ένα μπουφάν Tommy Hilfiger varsity, με τα γυαλιά του ανεβασμένα στο μέτωπο.
Όταν ταξιδεύει για δουλειά ή για αναψυχή, όπως κάνει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, «πάντα τα δύο πράγματα που θα κοιτάξω είναι οι κήποι και τα γιαούρτια», λέει. «Επειδή πάντα είχα ένα πάθος για τα γιαούρτια. Είμαι κάτι σαν ειδικός». Οι γαλακτοκομικές καλλιέργειες της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ελβετίας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του.
Στον βοτανικό τομέα, ο Louboutin θαυμάζει τους κήπους της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Γαλλίας- πιστεύει ότι η Βρετάνη, που επωφελείται από ένα μικροκλίμα που αναδεύεται από τα μετριοπαθή ρεύματα του Κόλπου, συνδυάζει το καλύτερο και από τις τρεις σε ένα καταπράσινο, ρομαντικό σύνολο.
O Louboutin μας ξεναγεί στο δικό του Παρίσι
Ήταν καρμικό
Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Louboutin έμαθε ότι το Kerdalo ήταν προς πώληση. Όμως, τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα μεταξύ του γραφείου του και του πωλητή δεν πήγαν καλά και επανήλθε αρκετές φορές η πληροφορία ότι το ακίνητο είχε ήδη πωληθεί σε άλλον αγοραστή. Παρόλα αυτά, είχε την αίσθηση ότι η πόρτα παρέμενε ανοιχτή.
Ο Louboutin βρισκόταν στη Βραζιλία εκείνη την εποχή -εργαζόταν στο τροπικό κλίμα που θεωρεί ευνοϊκό για το σχεδιασμό μιας καλοκαιρινής συλλογής- αλλά διέκοψε το ταξίδι του για να επισκεφθεί τη Βρετάνη και ζήτησε τη βοήθεια του σχεδιαστή τοπίου Louis Benech.
Ο Louboutin και ο Benech είναι πρώην ερωτικοί σύντροφοι που έχουν μια αγάπη ο ένας για τον άλλον. Ως νεαρός, ο Benech είχε μαθητεύσει στο Kerdalo υπό τον δημιουργό του, Peter Wolkonsky, και είχε γνωρίσει την Isabelle Vaughan, κόρη του Wolkonsky και σημερινή ιδιοκτήτρια. Μια μέρα του Ιανουαρίου του 2020, οι δύο άνδρες περπάτησαν στην έκταση, ο Benech συνομιλούσε με την Vaughan και ο Louboutin μιλούσε με τους κηπουρούς. Το Kerdalo έγινε σύντομα δικό του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όταν φτιάχτηκαν οι κήποι
Ως έφηβος, ο Wolkonsky είχε μεταναστεύσει με την αριστοκρατική ρωσική οικογένειά του στη Γαλλία την παραμονή της επανάστασης των Μπολσεβίκων, και στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν αγόρασε την ανεμοδαρμένη αγροτική γη που θα γινόταν το Kerdalo, είχε ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να ακολουθήσει τα ενδιαφέροντά του για τη ζωγραφική και την κηπουρική.
Ήταν γεμάτος μεγάλες ιδέες. Εκμεταλλευόμενος την άφθονη παροχή νερού από πηγές, ο Wolkonsky έχτισε λίμνες, φράγματα, λίμνες, μια σπηλιά και ένα σιντριβάνι, τα οποία χρησιμοποίησε για να αναδείξει μια σειρά από νατουραλιστικά τοπία που τοποθέτησε στην εύφορη πλαγιά του λόφου.
Η μόνη εξαίρεση είναι το Les Quatre Carrés, ένας κήπος μεσογειακού στυλ απέναντι από το πέτρινο αρχοντικό που κατασκεύασε ο Wolkonsky στη θέση ενός πρώην αχυρώνα. Μετά το θάνατό του το 1997, η Vaughan άνοιξε τον κήπο στο κοινό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Μου αρέσει πολύ το κλάδεμα»
Για τον Benech, η μαγεία του Kerdalo έγκειται στην αλληλεπίδραση φυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων και στο παιχνίδι του με το φως και τη σκιά. «Ο Peter είχε το όραμα ενός ζωγράφου σε μεγάλη κλίμακα», λέει ο Benech.
«Ήταν η ιδιοφυΐα της ανάμειξης αταίριαστων πραγμάτων – ήταν ο μόνος άνθρωπος που χρησιμοποιούσε το πιο κοινό φυτό με το πιο σπάνιο φυτό, αδιαφορώντας γι’ αυτό. Αυτό που είχε σημασία ήταν να μπορεί να δει τα αποτελέσματα του φωτός από μεγάλη απόσταση. Το Kerdalo είναι ένας από τους καλύτερους κήπους στη γη, κατά τη γνώμη μου».
Ο Louboutin βρίσκει το κλάδεμα και το ξερίζωμα των ζιζανίων θεραπευτικό. «Είμαι λίγο ADD και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε δύο πράγματα ταυτόχρονα», λέει. «Η κηπουρική για μένα είναι ίσως το νούμερο 1 πράγμα που απελευθερώνει τον εγκέφαλό μου. Κάνεις κάτι σωματικό και ταυτόχρονα το πνεύμα σου μπορεί να αιωρείται. Για παράδειγμα, μου αρέσει πάρα πολύ το κλάδεμα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια σειρά από γαλότσες κήπου by Cristian Louboutin
Η σχεδιάστρια μόδας Diane von Furstenberg, συχνή συνταξιδιώτης του, τον έχει δει σε δράση με τα κλαδευτήριά του. «Ξέρετε, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, από όλα τα πράγματα που μπορούσε να κάνει, ήταν πιο περήφανος που μπορούσε να διαβάσει τη φύση. Νομίζω ότι και ο Cristian το κάνει αυτό».
Πολλές από τις σκέψεις του Louboutin για τον κήπο καταλήγουν τελικά στις συλλογές παπουτσιών του: το βελούδινο πράσινο-ασημί του φασκόμηλου, η λακαρισμένη επιφάνεια και η καστανή κάτω πλευρά των φύλλων της μανόλιας. Πριν από μερικά χρόνια σχεδίασε ένα ζευγάρι γαλότσες κήπου και εργάζεται πάνω σε μια νέα εκδοχή. «Θα έχουν λίγο πιο ψηλό τακούνι», λέει. Τις φαντάζεται σε μια σειρά από παστέλ χρώματα.
«Το μόνο χρώμα που δεν είναι το αγαπημένο μου στους κήπους, περιέργως, είναι το κόκκινο», λέει ο σχεδιαστής, ο οποίος έχει καταφέρει να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα Pantone 18-1663 TP για το κάτω μέρος των παπουτσιών του σε πολλές χώρες. «Αλλά δεν πειράζει. Έχω αρκετό κόκκινο στη ζωή μου».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πάντα ανοιχτό για το κοινό
Ο Louboutin είναι πατέρας δίδυμων κοριτσιών και έχει εκπλαγεί από την αγάπη τους για το Kerdalo. Ως παιδί που μεγάλωνε στο Παρίσι, λέει, ταύτιζε τους κήπους με τις απολαύσεις των ενηλίκων και φανταζόταν ότι οι κόρες του που ζούσαν στην πόλη θα έκαναν το ίδιο. «Αλλά εκεί τρέχουν, κυλιούνται, κάνουν υπέροχα πράγματα», λέει.
Ο Louboutin παραδέχεται ότι έχει μπει στον πειρασμό να κλείσει τους κήπους για το κοινό και να τους διατηρήσει ως ιδιωτικό παράδεισο για την οικογένεια και τους φίλους του. Αλλά, ανακαλώντας στη μνήμη του τη ματιά του πάνω από τον φράχτη όλα αυτά τα χρόνια πριν, απορρίπτει την ιδέα.
«Ήταν μια από τις πιο συναισθηματικές επισκέψεις που είχα σε κήπο», λέει για εκείνη τη στιγμή. «Έχω λοιπόν την αποστολή να κάνω το Kerdalo μια εμπειρία που θα ζήσουν και άλλοι. Θα το κρατήσω έτσι».
*Με στοιχεία από wsj.com | Αρχική Φωτό: YouTube
Πηγή: in.gr
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος