![Υδρογονάνθρακες: Βγαίνει ο διαγωνισμός για το block που ζήτησε η Chevron [χάρτες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/20_01_ot_chevron_map.png)
Οι «ελληνικοί υδρογονάνθρακες» θα κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα για τις επόμενες περίπου 40 ημέρες.
Το project «Υδρογονάνθρακες 2.0» που τρέχει από τον Απρίλιο του 2022, έχει μπροστά του άλλα δύο ορόσημα.
Υδρογονάνθρακες: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τo block «Νότια της Πελοποννήσου» [χάρτες]
Ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στο block «Νότια της Πελοποννήσου»
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έχει υπογράψει τη διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο block «Νότια της Πελοποννήσου».
Το κείμενο του διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακες της θαλάσσιας περιοχής που εκδήλωσε ενδιαφέρον η αμερικανική πετρελαϊκή Chevron έχει σταλεί για να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης αλλά και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει τους όρους του διαγωνισμού για τη συμμετοχή πιθανών κι άλλων επενδυτών καθώς και τους χάρτες με την έκταση «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2».
Την πρώτη θαλάσσια περιοχή, όπως προαναφέρθηκε, την έχει ζητήσει η Chevron και τη δεύτερη η ελληνική πετρελαϊκή HELLENiQ ENERGY.
Υδρογονάνθρακες: Το περιθώριο των 90 ημερών
Από την ημέρα δημοσίευσης της στην Εφημερίδα της Ε.Ε. δίνεται ένα χρονικό περιθώριο 90 ημερών προκειμένου πιθανοί επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις. Θεωρείται δεδομένο ότι θα κατέβουν στον διαγωνισμό οι Chevron και HELLENiQ ENERGY.
Αφού υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενα μέρη (θα μπορούσαν να είναι και άλλες εταιρείες, εκτός δηλαδή από τις Chevron και HELLENiQ ENERGY που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον), θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών από Επιτροπή της ΕΔΕΥΕΠ. Θα επιλεχθεί η καλύτερη προσφορά (ανά περιοχή) και θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους αναδόχους για την οριστικοποίηση των Συμβάσεων Μίσθωσης.
Τέλος, θα γίνει η υποβολή των τελικών Συμβάσεων Μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η Κύρωσή τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Ώρα αποφάσεων για τη γεώτρηση της ExxonMobil
Αντίστροφη μέτρηση όμως έχει ξεκινήσει και για τους υδρογονάνθρακες που θέλει να εκμεταλλευτεί και η ExxonMobil ανοικτά της Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα η αμερικανική πετρελαϊκή μέχρι τις 9 Απριλίου θα έχει φανερώσει και τις προθέσεις της για το αν θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια των ερευνών της στα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Για την ακρίβεια ο πετρελαϊκός κολοσσός θα φανερώσει τις προθέσεις του για το αν θα λάβει την επενδυτική απόφαση της διενέργειας της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο του 2024 η κοινοπραξία των ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY αποφάσισε να προχωρήσει στην επόμενη φάση του ερευνητικού της προγράμματος στο θαλάσσιο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε ως θετικό γεγονός από την ΕΔΕΥΕΠ καθώς η κοινοπραξία έχει ήδη επισπεύσει τις εργασίες της έχοντας ολοκληρώσει τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.
Το σενάριο
Ταυτόχρονα όμως τον ίδιο μήνα είχε ζητήσει παράταση μέχρι τις 9 Απριλίου 2025 της πρώτης φάσης του ερευνητικού της προγράμματος στο θαλάσσιο block «Δυτικά της Κρήτης». Η κοινοπραξία αιτήθηκε κι έλαβε περισσότερο χρόνο για την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων της περιόδου 2022-2023 στη συγκεκριμένη περιοχή.
Πηγές αναφέρουν ότι αν η ExxonMobil αποφασίσει να προχωρήσει στην επόμενη φάση των ερευνών της και για το block «Δυτικά της Κρήτης» τότε ξεκλειδώνει την επενδυτική της απόφαση για την πρώτη διερευνητική γεώτρηση.
Αν δεν περάσει στην επόμενη φάση τότε η έκταση αυτή θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο και η αμερικανική πετρελαϊκή είτε θα εστιάσει το ερευνητικό της πρόγραμμα στην παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» είτε θα τερματίσει τις έρευνες της.
Πάντως, από δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών και άλλων στελεχών για το project «Υδρογονάνθρακες 2.0» προκύπτει μία αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία των ερευνών που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό