
Την επίσπευση των διαδικασιών για την είσοδο του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Chevron στις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στο τραπέζι σενάριο για τη διενέργεια ενός διεθνούς διαγωνισμού αντί για δύο που θα έπρεπε να προκηρύξει με βάση τις αντίστοιχες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος της πολυεθνικής Chevron.
Το σενάριο για έναν διαγωνισμό για τρία θαλάσσια blocks
Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου έχει δεχτεί εισηγήσεις ώστε να διενεργηθεί ένας διεθνής διαγωνισμός.
Η Chevron, έχει ζητήσει τη θαλάσσια έκταση «Νότια της Πελοποννήσου» και μόλις προχθές 26 Μαρτίου, έγινε γνωστό, ότι εκδήλωσε ενδιαφέρον και για δύο θαλάσσια blocks νότια της Κρήτης: «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ».
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε δρομολογήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση «Νότια της Πελοποννήσου», ωστόσο όπως είχε γράψει ο ΟΤ, η διακήρυξη κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας προς το ΦΕΚ…
Ο κ. Στεφάτος επεσήμανε ότι η Chevron είναι μία από τις επτά εταιρείες με τις οποίες επικοινώνησε η ΕΔΕΥΕΠ και σημείωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλη μία η οποία ωστόσο άλλαξε στρατηγική και από μία επιπλέον η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη
Ορμώμενη και από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος της Chevron για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ δεν αποκλείει να προκηρύξει έναν διεθνή διαγωνισμό και για τις τρεις παραχωρήσεις. Να σημειωθεί πώς με βάση τα σημερινά δεδομένα για τα δύο blocks νότια της Κρήτης κανονικά θα πρέπει να προκηρυχθεί ένας διεθνής διαγωνισμός.
Πάντως, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά σύντομα θα υπάρξει κατάληξη ως προς το δρόμο που θα ακολουθηθεί. Αυτή τη στιγμή αξιολογείται κατά πόσο με έναν διαγωνισμό μπορούν να συντμηθούν οι διαδικασίες.
Και τρίτος παίκτης (;) για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Ο CEO της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρης Στεφάτος μιλώντας χθες στο Power & Gas Forum υπαινίχθηκε πώς υπάρχει και τρίτος παίκτης, δηλαδή και άλλος όμιλος που δραστηριοποιείται στο upstream, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ελληνικά blocks.

Ο Άρης Στεφάτος CEO της ΕΔΕΥΕΠ
Μάλιστα, σχολιάζοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της χώρας, ο κ. Στεφάτος επεσήμανε ότι η Chevron είναι μία από τις επτά εταιρείες με τις οποίες επικοινώνησε η ΕΔΕΥΕΠ και σημείωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλη μία η οποία ωστόσο άλλαξε στρατηγική και από μία επιπλέον η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη.
Ο ΟΤ είχε γράψει για το ενδιαφέρον κι άλλου πετρελαϊκού ομίλου, ο οποίος πιθανότατα συνομιλεί με τις εταιρείες Energean και HELLENiQ ENERGY για τις παραχωρήσεις που έχουν στο Ιόνιο Πέλαγος.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ