
Μερικά από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του κόσμου σταματούν ή επαναξιολογούν τις επενδύσεις τους στην ιδιωτική αγορά στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν θα προβούν σε κάποιες κινήσεις μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα μετά την αντιφατική πολιτική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι κινήσεις υπογραμμίζουν πως οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές επανεξετάζουν την έκθεσή τους στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς η εμπορική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ ανατρέπει τις αγορές, προσθέτοντας πίεση στην ιδιωτική «βιομηχανία» κεφαλαίων της Αμερικής, η οποία βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση ρευστότητας.
Ορισμένα κορυφαία καναδικά funds υπαναχωρούν από την ανάληψη περισσότερων ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών και φόβων ότι θα χάσουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις αμερικανικές επενδύσεις τους. Το Canada Pension Plan Investment Board, το οποίο έχει περιουσιακά στοιχεία 504 δισ. δολαρίων είναι μεταξύ εκείνων που εξετάζουν την προσέγγισή του.
Εν τω μεταξύ, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Δανίας έχει σταματήσει τις νέες επενδύσεις σε αμερικανικά ιδιωτικά κεφάλαια λόγω ανησυχιών για τη σταθερότητα και των απειλών του Τραμπ να καταλάβει τη Γροιλανδία, δήλωσε στέλεχος του ταμείου στους Financial Times.
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές επανεξετάζουν την έκθεσή τους στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
«Πάγωμα» ή και αποχωρήσεις
«Εάν κάποια ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έρθουν και πουν «έχουμε μια σπουδαία επένδυση στις ΗΠΑ», θα πούμε «όχι ευχαριστώ, επιστρέψτε σε μισό χρόνο όταν τα πράγματα είναι πιο σταθερά και προβλέψιμα ή θα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη έκπτωση», είπε το στέλεχος.
Οι αγορές δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις αυτόν τον μήνα, αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει σημαντικούς δασμούς στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, πριν θέσει μια παύση 90 ημερών για την εισαγωγή ορισμένων από τους δασμούς.
Το στέλεχος του ταμείου της Δανίας είπε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στη Γροιλανδία, μια ημιαυτόνομη περιοχή στην οποία ο Τραμπ άσκησε πίεση στη Δανία να της παραχωρήσει τον έλεγχο, ήταν «πολύ εχθρική». «Είναι δύσκολο να βρεις ένα χαρούμενο χαμόγελο και απλώς να πεις «τώρα αρχίζουμε να επενδύουμε σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε το άτομο.
Ένα άλλο δανικό fund αποσύρεται επίσης. Ο Anders Schelde, επικεφαλής επενδύσεων στην AkademikerPension, η οποία διαχειρίζεται 150 δισ. DKr (20 δισ. ευρώ), είπε ότι τώρα συζητά την ελκυστικότητα των αμερικανικών επενδύσεων «σε καθημερινή βάση».
Ο Schelde είπε ότι είχε αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο «αρκετών θεμελιωδών αλλαγών» στο χαρτοφυλάκιό του, οι οποίες «θα μπορούσαν σίγουρα να μας οδηγήσουν σε έναν δρόμο με σημαντικά λιγότερη στρατηγική έκθεση σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία μέσα σε ένα εξάμηνο περίπου».
Η Stephanie Lose, υπουργός Οικονομίας της Δανίας, είπε στους FT ότι δεν γνώριζε ότι τα δανικά funds άλλαζαν την προσέγγισή τους στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια έτειναν να περιορίζουν τις επενδύσεις λόγω «κινδύνου και αβεβαιότητας» και ότι οι αποφάσεις «μπορεί να είναι παρενέργεια τόσο των δασμών όσο και της Γροιλανδίας».
«Αβεβαιότητα» από ταμεία του Καναδά
Το CPPIB, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του Καναδά, γίνεται επίσης πιο προσεκτικό όσον αφορά την έκθεσή του σε υποδομές στις ΗΠΑ, φοβούμενο ότι θα μπορούσε να χάσει το καθεστώς φορολογικής απαλλαγής που παρέχεται στις ξένες κυβερνήσεις και στα συνταξιοδοτικά τους ταμεία, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τη σκέψη του ταμείου.
Ένα άλλο άτομο που είχε πρόσφατα συζητήσεις με τον συνταξιοδοτικό γίγαντα είπε ότι θα ήταν «απίστευτα δύσκολο» για το ταμείο να δεσμεύσει νέα κεφάλαια σε ιδιωτικά κεφάλαια των ΗΠΑ, δεδομένου του γεωπολιτικού σκηνικού.
Το CPPIB κατέχει σημαντικά μερίδια σε περισσότερες από 50 περιουσίες βιομηχανιών, λιανικής, γραφείων και κατοικιών σε όλες τις ΗΠΑ. Είχε επενδύσει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι Silver Lake, Carlyle και Blackstone, σύμφωνα με την ανάλυση των δημοσίων δεδομένων της FT.
Άτομο που γνωρίζει τη στρατηγική ενός άλλου μεγάλου καναδικού συνταξιοδοτικού ταμείου είπε ότι υπάρχει «πολλή αβεβαιότητα» ως προς το είδος των επενδύσεων σε υποδομές που χαιρετίστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ.
«Αν δεν αισθανόμαστε άνετα με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ για έξι ή 12 μήνες, θα μειώσουμε τη σύναψη συμφωνιών…και στη συνέχεια θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας», πρόσθεσε το άτομο.
Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Οτάβα έχουν φουντώσει λόγω των δασμών και των προτάσεων του Τραμπ ότι ο Καναδάς πρέπει να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ορισμένα καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία αναμένουν ότι η έκθεσή τους σε ιδιωτικές μετοχές στις ΗΠΑ θα παραμείνει αμετάβλητη. Η Caisse de dépôt et placement du Québec, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία 473 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το ήμισυ του χαρτοφυλακίου ιδιωτικών μετοχών της θα παραμείνει στις ΗΠΑ.
«Είναι δύσκολο να επενδύσεις παντού αυτές τις μέρες – η γεωπολιτική έχει γίνει πιο περίπλοκη… σκοπεύουμε να παραμείνουμε ενεργοί στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Martin Longchamps, επικεφαλής ιδιωτικών κεφαλαίων και πιστώσεων στο CDPQ.
Πρόσθεσε όμως ότι «ο θόρυβος από τους δασμούς καθιστά δυσκολότερη την αξιολόγηση των επιχειρήσεων και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα».
Δύο κορυφαία στελέχη ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν αρχίσει να ανησυχούν μήπως οι Καναδοί επενδυτές θα πραγματοποιούσαν νέες επενδύσεις στα κεφάλαιά τους.
Αν και δεν είχαν δει ακόμη καμία αλλαγή στις ροές χρημάτων, είπαν ότι πίστευαν ότι η επιθετική προσέγγιση του Τραμπ στον Καναδά είχε εξοργίσει τη χώρα και υπήρχε ο κίνδυνος πολιτικοί αξιωματούχοι να πιέσουν τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας να περιορίσουν τις νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ.


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις