Σαν στο δεύτερο σπίτι του, στο Λονδίνο, ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, περιέγραψε το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας στο Capital Markets Day του Λονδίνου.
Με τον αέρα του ανθρώπου που έχει ήδη αλλάξει επίπεδο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ξεδίπλωσε την πορεία και τα μεγάλα σχέδια της Metlen.

«Όταν αγόραζα τη ΜΕΤΚΑ το ‘97-‘98, ήταν μια σιωπηλή δύναμη. Ξεκινήσαμε με 15%, μετά την κρίση του καλοκαιριού με τους Ρώσους πήγαμε στο 25%.
Αγοράσαμε το 50% στις 12.000 δραχμές και πουλήσαμε 6% λίγους μήνες μετά, στις 53.000 ευρώ», θύμισε.
Το πρώτο… σπίτι
Ο Μυτιληναίος θυμήθηκε επίσης ότι το 2019, ο πρωθυπουργός τού είχε πει: «Θα χρειαστούμε όλη την κατασκευαστική δύναμη που υπάρχει».
Και η Metlen έφερε τις δραστηριότητες πίσω στην Ελλάδα, είπε.
Όλοι θέλουν να δουλέψουν στη Metlen
Στον τομέα της άμυνας, η Metlen ανοίγει πέντε τεράστια προγράμματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι «όλοι θέλουν να δουλέψουν μαζί μας», δήλωσε με αυτοπεποίθηση.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε το μοντέλο του: ταπεινός, αλλά αποτελεσματικός.
«Δεν ζητάμε λεφτά από κανέναν. Με τις ταμειακές μας ροές και σωστή διαχείριση, πληρώνουμε καλά μερίσματα και συνεχίζουμε μπροστά.»
Ο πήχης ψηλά
Όσο για τα σχέδια να μπει η Metlen στο FTSE 100; «Όποιος νομίζει ότι θα κάτσω εκεί, δεν με ξέρει καθόλου.
Ο στόχος είναι πολύ ψηλότερος», είπε με νόημα.
Στις 3 Ιουνίου έρχεται ο μεγάλος μετασχηματισμός…
———————————–
Τέλη Μαΐου
Στα δικά μας τώρα, εκείνες τις ημέρες, προς τα τέλη Μαΐου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μετάταξη της Real Consulting στην κύρια αγορά, με τον Νίκο Βαρδινογιάννη να συνεχίζεται να ανακατεύει την τράπουλα της μετοχικής σύνθεσης.
Πούλησε 2,8 εκατ. μετοχές επιπλέον, με το ποσοστό του να υποχωρεί στο 50,69%, βελτιώνοντας περισσότερο τη μετοχική δομή της εταιρείας που βρίσκεται σήμερα στην Εναλλακτική.
Στην ουσία όμως τα βλέμματα της αγοράς είναι αλλού…

—————————–
Ο ηγέτης ενός «λαβωμένου» κλάδου
Οι αποχωρήσεις των Epsilon Net και Entersoft πέρσι είχαν χαλάσει το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά για τον κλάδο, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναζητούν το επόμενο hot story.
Δεν θα αργήσει να φανεί, όμως, όπως αναφέρει βετεράνος της αγοράς στην στήλη, δεδομένου του ότι ακόμη ο ανταγωνισμός δοκιμάζει τις δυνάμεις του.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μπορεί οι δύο «Ε» να έφυγαν από το ταμπλό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρωταγωνιστούν στα έργα και στην πραγματική οικονομία.
Οδηγός η πληροφορική
Οι προοπτικές του κλάδου, μάλιστα, αποτυπώθηκαν και στην τελευταία ανάλυση της Εθνικής, για τις επιχειρηματικές πωλήσεις το 2024, οι οποίες σημείωσαν άνοδο της τάξης του 2,7%.
Οδηγός ήταν ο κλάδος πληροφορικής, που μέσα σε δύο δεκαετίες τριπλασίασε το μερίδιό του στο ΑΕΠ.
Καθώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τους όρους του παγκόσμιου επιχειρείν, κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της επόμενης πενταετίας είναι η μεγέθυνση τόσο του κλάδου πληροφορικής όσο και του μέσου μεγέθους του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, που θα τους επιτρέψει να κάνουν το «ψηφιακό άλμα» που χρειάζεται, τόνισε η Εθνική.
——————
Τα βλέμματα παντού
Τα βλέμματα είναι παντού, αναφορικά με τις εταιρείες πληροφορικής, ενώ δεν είναι λίγοι που αναμένουν την είσοδο της Qualco, ως μια λύση ευρύτερης έκθεσης στον κλάδο.
Αλλά η Real Consulting (Realco) και οι κινήσεις του Ν. Βαρδινογιάννη δεν περνούν απαρατήρητες.

Ειδικά καθώς υπάρχει η φήμη ότι έχουν τοποθετηθεί θεσμικά χαρτοφυλάκια και family offices. Και όχι για… λίγο.
Το πλέον γνωστό είναι ότι στην Realco τοποθετήθηκε μέσω Envirtus Investments Ltd και Al Mava Holding SA ο Δημοσθένης Στασινόπουλος, έχοντας το 5,11%.
Άλλωστε, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε το 2024 στα 40,437 εκατ. ευρώ έναντι 30,265 εκατ. ευρώ το 2023. Δηλαδή αύξηση 34%.
Το ανεκτέλεστο της, δε, σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.
———————————-
Στις 500 μεγαλύτερες…
Δεν είναι και μικρό επίτευγμα. Η Motor Oil κατάφερε να μπει στις 500 μεγαλύτερες family business του κόσμου με βάση τα έσοδα τους.
Μάλιστα, κατατάσσεται στην 133η θέση, σύμφωνα με το Global 500 Family Business Index 2025, που δημοσιεύεται από την EY και το Πανεπιστήμιο St. Gallen.

Με έτος ίδρυσης το 1970, η Motor Oil έχει έσοδα 14,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 3.000 εργαζόμενους, με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να κατέχει το 32% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας.
Αν και η Motor Oil παραμένει στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην τελευταία έκδοση του δείκτη, έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς την ενεργειακή μετάβαση και τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής CEO της Motor Oil, ο Όμιλος προχωρά με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,6 GW, μέσω της εταιρείας Unagi, την οποία απέκτησε το 2023 με ποσοστό 75%.
Η Motor Oil κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49% των πάρκων αυτών.
———————————–
Δεύτερη ευκαιρία
Δεν σας κρύβω ότι μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον το νέο λανσάρισμα του brand μεξικάνικης κουζίνας Taco Bell από τη Food Plus.
Διότι τελικά η εστίαση κάνει… κύκλους.
Η σημερινή δεν είναι η πρώτη απόπειρα εισόδου των Taco Bell στην ελληνική αγορά.

Το πρώτο εστιατόριο Taco Bell στην Ελλάδα είχε ανοίξει το 2010 στο Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, από την κυπριακή PHC Franchised Restaurants Public Ltd.
Το εγχείρημα δεν προχώρησε.
Ωστόσο σήμερα, η PHC διαθέτει τις αλυσίδες εστιατορίων όπως KFC, Taco Bell, Burger King, Caffe Nero, Wagamama, Paul και Jamie Italian.
Από το τέλος του 2024 έχει αναλάβει την ανάπτυξη του σήματος Pizza Hut, με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στο Παγκράτι.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το brand της Pizza Hut αντιπροσώπευε στο παρελθόν η Food Plus, η οποία ολοκλήρωσε αυτή την συνεργασία το 2020!
——————————————–
Μία ακόμη ευκαιρία
Μία ακόμη ευκαιρία θα έχει και ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Παρουσιάστηκε σχέδιο για τον νέο ΟΣΕ, βάσει του οποίου ξεκινά η αναδιάρθρωση με νέα δομή μάνατζμεντ και αξιολόγηση προσωπικού.
Δεν γνωρίζω τι κατάληξη θα έχει ο σχεδιασμός, αν και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ακόμη, αλλά το ότι η κυβέρνηση θέλει μια ανάκαμψη τύπου ΔΕΗ, μου δημιουργεί κάποιες ελπίδες.
Το παράδειγμα της είναι τρανταχτό άλλωστε. Από τα όρια της χρεοκοπίας σε πρωταγωνιστή.
Ίσως θα πρέπει να αρχίσει λοιπόν η κυβέρνηση με το να βρει ένα ικανό manager σε αυτό το μέτωπο.
———————————————-
Αρχίζει η αξιολόγηση
Από αύριο, Τετάρτη, μπαίνει σε εφαρμογή η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες.
Για δύο εβδομάδες 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης.
Θα κληθούν ειδικότερα μέσω email να απαντήσουν σε 40-50 ερωτήσεις, βαθμολογώντας από το 1 έως το 10 την εξυπηρέτηση, την ταχύτητα, την ευγένεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, ενώ θα μπορούν να καταθέσουν και παρατηρήσεις.