Η πιο ισχυρή ομάδα άσκησης πίεσης (lobbying) για τα ηλιακά πάνελ στην ΕΕ επανένταξε στις τάξεις της την Huawei λίγους μόνο μήνες αφότου απέβαλε την κινεζική εταιρεία λόγω φερόμενης εμπλοκής της σε σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς.
Στο πλαίσιο της επαναφοράς, ανώτατο στέλεχος της SolarPower Europe επέμεινε ότι η Huawei δεν θα μπορούσε να «συμμετάσχει ενεργά» στις δραστηριότητες του γκρουπ, για να μην παραβιάσει την απαγόρευση της ΕΕ για συναντήσεις με λομπίστες της Huawei.
Οι όροι επιβλήθηκαν στην Huawei για να «διασφαλιστεί ότι η SPE διατηρεί απεριόριστη πρόσβαση στις αρχές και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και μπορεί να διεξάγει τις δραστηριότητές της χωρίς περιορισμούς», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe, Βαλμπούργκα Χέμετσμπέργκερ, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τα μέλη της SPE, στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Politico. «Αυτό περιλαμβάνει τη μη συμμετοχή στις ροές εργασίας της SPE ή στην Επιτροπή Υπεράσπισης», η οποία καθορίζει τις βασικές πολιτικές του λόμπι.
Ωστόσο, στην ίδια αμφιλεγόμενη συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία αποκαταστάθηκε η Huawei, το διοικητικό συμβούλιο της SPE απέτυχε επίσης να υιοθετήσει ένα έγγραφο θέσης που να συνιστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει την πρόσβαση της Huawei στο ενεργειακό δίκτυο της Ένωσης, σύμφωνα με δύο νυν και έναν πρώην αξιωματούχο που εργάζονται για ξεχωριστούς κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω φόβων για αντίποινα επειδή μίλησαν ανοιχτά.
Η Χέμετσμπέργκερ δήλωσε στο Politico ότι η Huawei επανεντάχθηκε «μετά από περαιτέρω διευκρινίσεις που παρείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Huawei», προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι πλέον «παθητικό μέλος».
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αρχές έκαναν έφοδο σε 21 διευθύνσεις τον Μάρτιο και απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερα άτομα για διαφθορά
Το λόμπι αρνήθηκε ότι το έγγραφο θέσης για το ενεργειακό δίκτυο απορρίφθηκε, λέγοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο αντ’ αυτού επιβεβαίωσε την υποστήριξή του για μια εσωτερικά εκπονούμενη έκθεση σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας για το δίκτυο της Ευρώπης.
Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση δεν περιελάμβανε καμία αναφορά στην Κίνα στην περίληψή της, ενώ ένα προηγούμενο προσχέδιο του οποίου είχε γνώση του Politico παρουσίαζε τους κινδύνους που λέγεται ότι θέτουν η χώρα και οι εταιρείες της στο ενεργειακό δίκτυο.
Η σύγκρουση σχετικά με τον ρόλο της Huawei σε επίπεδο λόμπινγκ στις Βρυξέλλες αποτελεί μέρος μιας πολύ ευρύτερης ανησυχίας σχετικά με την επιρροή που ασκούν οι κινεζικές εταιρείες – και η κινεζική κυβέρνηση – σε κρίσιμες τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές 5G, οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και άλλα. Η ΕΕ προσπαθεί να περιορίσει αυτήν την επιρροή, ιδίως αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν την Huawei στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» και την χαρακτήρισαν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Τον Μάρτιο, η Huawei αποκλείστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού οι βελγικές αρχές κατηγόρησαν την εταιρεία ότι διεξήγαγε ένα σχέδιο επιρροής, δωροδοκώντας ευρωβουλευτές με δώρα, πολυτελή ταξίδια και μετρητά για να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα υποστήριζαν τα συμφέροντα της Huawei καθώς αντιμετώπιζε αντιδράσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αρχές έκαναν έφοδο σε 21 διευθύνσεις τον Μάρτιο και απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερα άτομα για διαφθορά και εγκληματική οργάνωση.
Η Huawei από την πλευρά της διατήρησε μια «στάση μηδενικής ανοχής κατά της διαφθοράς» και απέλυσε δύο υπαλλήλους λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους στην έρευνα για δωροδοκία.
Μια απειλή για την εθνική ασφάλεια
Ενώ η Huawei είναι περισσότερο γνωστή για το έργο της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, είναι επίσης ηγέτης στην κατασκευή μετατροπέων, οι οποίοι μετατρέπουν το μεταβλητό ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιακούς συλλέκτες σε εναλλασσόμενο ρεύμα που μπορεί να διοχετευτεί στο δίκτυο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 65% της ηλιακής ενέργειας της ΕΕ, με την Huawei να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Ειδικοί στον κυβερνοχώρο και Ευρωπαίοι κατασκευαστές λένε ότι η Huawei και άλλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές για να παραβιάσουν το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης — και ενδεχομένως να το απενεργοποιήσουν.
Η Huawei αντέδρασε στην κίνηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο εξοπλισμός της αποτελεί απειλή για την ασφάλεια
«Οι Κινέζοι έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλες αυτές τις συσκευές. Και η απομακρυσμένη πρόσβαση σημαίνει ότι μπορούν να ελέγχουν πλήρως τη συσκευή από απόσταση από την Κίνα και μπορούν να την απενεργοποιήσουν», δήλωσε στο Politico η Έρικα Λανγκέροβα, επικεφαλής της έρευνας για την κυβερνοασφάλεια στο ενεργειακό ινστιτούτο UCEEB με έδρα την Πράγα, στο πλαίσιο του Τσεχικού Τεχνικού Πανεπιστημίου, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης που διοργάνωσε η Αποστολή των ΗΠΑ στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο.
Με την εισαγωγή κακόβουλου firmware, μια εταιρεία θα μπορούσε να απενεργοποιήσει τις προστασίες ασφαλείας ή τους ανεμιστήρες ψύξης και άλλα μέτρα, δήλωσε η Λανγκέροβα.
Νέος τομέας, παλιά κόλπα
Η Huawei ήταν ένα από τα κύρια μέλη στον χώρο του λόμπινγκ των Βρυξελλών για πάνω από μια δεκαετία, διοργανώνοντας πολυτελή πάρτι και θεωρούνταν μια φιλική οντότητα στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους. Αυτό άλλαξε το 2019, όταν η Huawei τέθηκε στο μικροσκόπιο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την κατασκοπεία στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.
Για να αντιμετωπίσει τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις, η Huawei προσέφερε εξαψήφιους μισθούς για να προσελκύσει δημοσιογράφους και πολιτικούς να ασκήσουν πιέσεις εκ μέρους της, αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει την Επιτροπή να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στη χρήση του εξοπλισμού 5G της Huawei.
Η Huawei αντέδρασε στην κίνηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο εξοπλισμός της αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.
Στο πλαίσιο των επιπτώσεων των ισχυρισμών περί άσκησης επιρροής, η Επιτροπή ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι δεν θα συναντάται πλέον με οργανισμούς που ασκούν πιέσεις για λογαριασμό της Huawei, γεγονός που οδήγησε στην αποβολή της εταιρείας από την SolarPower Europe.
Συνεχής πρόσβαση
Τον Σεπτέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο της SPE προχώρησε στην επανεισδοχή της εταιρείας, αλλά έθεσε κατευθυντήριες γραμμές για τον ρόλο της στο λόμπι.
Ενώ η Huawei δεν συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της ομάδας, ένας από τους αξιωματούχους του κατασκευαστικού κλάδου δήλωσε ότι συντάσσονται και διανέμονται πρακτικά μετά από κάθε συνάντηση με την Επιτροπή και άλλους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα οποία παραμένουν διαθέσιμα στην Huawei.
«Έχουν πλήρη πρόσβαση στις αναφορές», είπε το συγκεκριμένο άτομο στο Politico, προσθέτοντας ότι άλλες εταιρείες που είναι διανομείς της κινεζικής εταιρείας εξακολουθούν να συμμετέχουν και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Huawei.
Η SPE ανέφερε σε απάντηση στο Politico ότι η Huawei «δεν θα δικαιούται να λαμβάνει έγγραφα ή άλλες πληροφορίες που έχουν προετοιμαστεί ή ανταλλαγεί κατά τη διάρκεια συναντήσεων με εκπροσώπους οποιουδήποτε ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου».
Η SPE ανέθεσε επίσης την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας της ηλιακής βιομηχανίας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της 29ης Σεπτεμβρίου, μια ομάδα κατασκευαστών και διανομέων ηλιακών πάνελ από τη Δύση παρουσίασε το έγγραφο εξωτερικής θέσης που είχαν γράψει και το οποίο περιελάμβανε έκκληση προς την Ευρώπη να αντιγράψει την «εργαλειοθήκη» του 5G – μέτρα δηλαδή για να σταματήσει η παραβίαση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G – για τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας ώστε «να μειώσει την επιρροή της Κίνας στο ηλεκτρικό δίκτυο».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει επί του παρόντος το πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πειρατείας και άλλων κινδύνων στον κυβερνοχώρο στο ενεργειακό δίκτυο και είχε ζητήσει σχόλια έως τις 13 Οκτωβρίου. Οι δυτικοί κατασκευαστές ήθελαν το έγγραφο θέσης να συμπεριληφθεί στη διαβούλευση της SolarPower Europe με την Επιτροπή.
Η απόφαση της SPE να μην υιοθετήσει το έγγραφο θέσης σχετικά με τους κινδύνους για το ενεργειακό δίκτυο δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ενέργειες του λόμπι ευνόησαν την ισχυρή κινεζική εταιρεία.
Η SPE ανέθεσε επίσης την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας της ηλιακής βιομηχανίας. Ένα προηγούμενο προσχέδιο της εν λόγω έκθεσης, στην οποία επίσης απέκτησε πρόσβαση το Politico, περιγράφει τους στενούς δεσμούς μεταξύ εταιρειών και της κινεζικής κυβέρνησης, με τις εταιρείες να ενεργούν κατ’ εντολή κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής κυβερνοεπιθέσεων. Το προσχέδιο προειδοποιούσε ότι μόνο μία εταιρεία που έχει παραβιαστεί και είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο της Ευρώπης θα μπορούσε να διακόψει ένα σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Ως ένα από τα τρία κορυφαία μέλη της SPE, η Huawei καταβάλλει 60.000 ευρώ ετησίως ως συνδρομή
Η τελική έκθεση αφαίρεσε κάθε αναφορά στην Κίνα από την περίληψη.
Ο δεύτερος αξιωματούχος του κατασκευαστικού κλάδου δήλωσε ότι η έκθεση για την κυβερνοασφάλεια στον ηλιακό τομέα ήταν «χρήσιμη στην επισήμανση του γενικού προβλήματος», αλλά «η ερμηνεία και η διατύπωσή της υποβαθμίστηκαν πολιτικά από το διοικητικό συμβούλιο ώστε να μην υποδεικνύεται η Κίνα ως το κύριο πρόβλημα».
Το λόμπι της ηλιακής ενέργειας υποστηρίζει ότι η Huawei δεν έχει καμία επιρροή στις πολιτικές της θέσεις.
Το διοικητικό συμβούλιο της SPE περιλαμβάνει ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνεργασίες με την Huawei, εταιρείες που θεωρούν την Κίνα ως τη μεγαλύτερη αγορά τους ή είναι διανομείς των μετατροπέων της Huawei.
Από τους 20 διευθυντές της SPE, οι οκτώ έχουν άμεσες διασυνδέσεις με την Huawei ή στενούς δεσμούς με την Κίνα. Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι διευθυντής της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλιακών πάνελ TrinaSolar.
Ως ένα από τα τρία κορυφαία μέλη της SPE, η Huawei καταβάλλει 60.000 ευρώ ετησίως ως συνδρομή. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα χρήματα που ξοδεύει, καταλήγει το Politico. Μπορεί να διοχετεύσει χρήματα «μέσω της χορηγίας εκδηλώσεων που διοργανώνει η SolarPower Europe», δήλωσε ο τρίτος αξιωματούχος του κατασκευαστικού κλάδου. «Έτσι, έχουν επιρροή μέσω της χρηματοδότησης».