Με την υποσχετική ότι έως στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την πολυθρύλητη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ των 330 εκατ. ευρώ και πως οι εκταμιεύσεις θα γίνουν έως το τέλος του ίδιου μήνα, οι επαγγελματίες της εστίασης ετοιμάζονται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα, 3 Μαΐου.
Όχι όμως όλοι. Το δικό τους «Γολγοθά» ζουν αυτές τις μέρες χιλιάδες επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04. περιμένοντας με αγωνία τις διευκρινήσεις που θα περιέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επαναλειτουργία της εστίασης.
Ο λόγος είναι ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο ΚΑΔ 56.30.10.04, ήτοι τα καφέ μπαρ, εξαιρούνται από την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.
Προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης, ο πιο συχνός κύριος ΚΑΔ των καφέ –εστιατορίων έμεινε εκτός λένε οι επιχειρηματίες, μην μπορώντας να δουλέψουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ. Επίσης μια ταβέρνα με κύριο ΚΑΔ 56.10 μπορεί να σερβίρει ποτά, όπως και τα μεζεδοπωλεία, τα ουζερί, τα ζυθοπωλεία κ.λπ., όχι όμως ο συγκεκριμένος ΚΑΔ, μόνο λόγω της λέξης «μπαρ».
Μάλιστα, η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτει θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού.
Το ίδιο αναφέρει και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30».
Τo θέμα των αποκλεισμών που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της.
Όλοι ελπίζουν ότι θα επικρατήσει η λογική και στη σχετική ΚΥΑ, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη, να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.
Η μάχη των ΚΑΔ
Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο έναν από τους εξής ΚΑΔ:
56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.07 (καφετέριες)
56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).
Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ:
56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και
56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar)
Θα πρέπει να πιστοποιείται από το Taxis ότι ο ΚΑΔ με βάση τον οποίο θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση, αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.
Σημειώνεται ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπαίθριους και ημιυπαίθριους με πρόβλεψη για τη χρήση τμήματος πεζοδρομίου και πλατειών όπου είναι εφικτό. Ωστόσο, απαγορεύεται η χρήση ημιυπαίθριων στεγασμένων χώρων (π.χ. μπροστά σε τζαμαρίες ή ανοίγματα), όπως ίσχυε πέρυσι.
Το αγκάθι του ωραρίου
Ακόμη ένα σημείο του νέου κανονιστικού πλαισίου για την επαναλειτουργία της εστίασης είναι το ωράριο. Τα καταστήματα θα λειτουργούν έως τις 11 το βράδυ, ενώ θα μπορούν να ανοίγουν ξανά μετά τις 5 το πρωί. Κατά το διάστημα που τα μαγαζιά θα παραμένουν κλειστά, θα απαγορεύεται η εκτέλεση παραγγελιών take away.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν την υπηρεσία delivery, με εξαίρεση τη διανομή αλκοολούχων ποτών (μπίρα, κρασί, αποστάγματα) ή cocktail. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα προβλεφθεί εύλογο χρονικό διάστημα για να προλαβαίνουν οι πελάτες να επιστρέφουν στην κατοικία τους μετά τις 23.00.
Πως θα γίνει ο εφοδιασμός
Εκτός του ωραρίου, οι καταστηματάρχες θέτουν κι άλλα ζητήματα:
– Πώς θα γίνει ο εφοδιασμός των καταστημάτων εν μέσω τόσο αργιών.
– Κάποιοι εργοδότες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το self test των εργαζομένων τους.
– Υπάρχει φόβος ότι η εστίαση μπορεί να κατηγορηθεί για την αύξηση του ιικού φορτίου χωρίς να φταίει.
– Αρκετοί από τους εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και μήνες σε αναστολή, δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους.
– Υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν;
– Τι θα γίνει στην περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει γιατί δεν έχει εξωτερικό χώρο ή γιατί η επαναλειτουργία κρίνεται ουσιαστικά ζημιογόνα;
Latest News
Οι influencers... σε απόγνωση – Τι συμβαίνει με την πίτα των 21 δισ.
Σύμφωνα με το Business Insider, οι συμφωνίες και οι διαφημίσεις με προσωπικότητες επιρροής είναι γεμάτες από ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές
Και χειμώνα και καλοκαίρι - Ο freddo espresso δεν επηρεάζεται από την εποχικότητα
Πώς φτάσαμε σήμερα 7 στους 10 καταναλωτές να προτιμούν freddo espresso καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ανεξάρτητα από την εποχικότητα
Στασινόπουλος, Σκλαβενίτης, Κόκκαλης και Μέγιερ αλλάζουν τον Ταύρο
Ποια είναι τα οκτώ έργα που μεταμορφώνουν τον Ταύρο – Τα κτίρια που αλλάζουν χρήση
Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για ανάπτυξη στο εξωτερικό
Οι κινήσεις Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς
O Μπάιντεν στρώνει το χαλί… σε Τιτάνα και Ελληνικά Καλώδια
Πακέτο κινήτρων 120 εκατ. δολ. στις δύο ελληνικές βιομηχανίες για επενδύσεις στις ΗΠΑ
Η 15ετία που τα άλλαξε όλα στα τραπεζικά καταστήματα
Νέα πρότυπα λειτουργίας και εξυπηρέτηση των πελατών με τη συμβολή της τεχνολογίας
Πειραϊκή Μικροζυθοποιία: Η μπύρα που «ξεθύμανε» και βγαίνει στο σφυρί
Η ιστορία της εταιρείας και του Αλέξανδρου Κουμάντου
Τα χρήματα στην Avramar μπήκαν, ζητείται τώρα νέος επενδυτής
Γιατί η αγορά χαρακτηρίζει την εταιρεία «Μαρινόπουλο της ιχθυοκαλλιέργειας»
Ποια είναι η startup – ηγέτης στην πράσινη ενέργεια – Πάνω από 1 δισ. ευρώ η αξία της
Η εταιρεία έχει υπό ανάπτυξη ένα χαρτοφυλάκιο έργων άνω του 1,2GW παραγωγής ενέργειας και 900ΜW αποθήκευσης - Τα επενδυτικά σχέδια
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην AustriaCard to placement του 15% - Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου
Η εταιρεία καλωσορίζει την επένδυση