Μείωση του χρέους και υψηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2022 διαπιστώνει ο οίκος Moody’s, σε νέα έκθεσή του.

Αναλύοντας τις πιστωτικές προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης το 2022, ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ, με τη μείωση να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, αναφερόμενος στις χώρες της ευρωζώνης, τα υψηλά επίπεδα χρέους που προκάλεσε η πανδημία, θα αποτελέσουν το σημαντικότερο πρόβλημα για τις οικονομίες και τις κυβερνήσεις και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κόστη δανεισμού τους, καθώς απόσυρση των μέτρων στήριξης και ο πληθωρισμός αυξάνουν τους κινδύνους γύρω από την ανάπτυξη και υπονομεύουντις προσπάθειες μείωσης του βάρους του χρέους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s, η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά θα είναι το 2022 κατά 2,7% μεγαλύτερη από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τις πιο οριακές επιδόσεις της Ελλάδας να αποδίδονται στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό (παρόμοια είναι η εικόνα της Ιταλίας και της Ισπανίας).

Η Moody’s αναμένει πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και το 2022, ο μεγάλος κίνδυνος ωστόσο θα είναι τα υψηλά επίπεδα του χρέους.

Ο οίκος εκτιμά πως οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομιών για τους επόμενους 12 με 18 μήνες είναι σταθερές, με ώθηση από τις θετικές οικονομικές και νομισματικές συνθήκες.

Η ανεργία

Μια δεύτερη πρόκληση αποτελούν τα επίπεδα ανεργίας, κυρίως σε χώρες που βρέθηκαν πιο βαθιά στη δίνη της κρίσης χρέους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα που θα περιορίζει τις επιλογές πολιτικής στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, ακόμα και σε ένα περιβάλλον ισχυρλης ανάκαμψης από την πανδημία.

Για Ταμείο Ανάκαμψης

Η εκτίμηση της Moody’s είναι ότι τα πρώτα στάδια της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα «τρέξουν» χωρίς προβλήματα.

Ο οίκος μιλά για μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά, καθώς οι δαπάνες του Ταμείου μπορούν να αντιστρέψουν χρόνια υποεπενδύσεων.

Η Morgan Stanley «βλέπει» αναβάθμιση από Moody’s

Υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley εκτιμά πως η Moody’s θα προχωρήσει την Παρασκευή σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «Ba3» σε ««Ba2», με αποτέλεσμα να ταυτιστεί έτσι με τις βαθμολογίες «ΒΒ», του καναδικού οίκου DBRS, η οποία είναι ίδια με αυτές των αμερικανικών οίκων Fitch και Standard & Poor’s.

Ετσι το ελληνικό αξιόχρεο απέχει πλέον με βάση τις αξιολογήσεις και των τεσσάρων αυτών οίκων που δέχεται η ΕΚΤ για να αγοράζει ομόλογα των κρατών μελών χωρίς εξαιρέσεις κατά δύο «σκαλοπάτια» από την περίφημη «επενδυτική βαθμίδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων