Τη δραστηριοποίηση ξένων τραπεζών στην Ελλάδα που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά έναντι των ελληνικών στον τομέα της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, προεξόφλησε ο Αλέξης Πατέλης, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Μιλώντας στο συνέδριο «Banking Summit 2022», εκτίμησε ότι όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια θα δούμε νέους παίκτες στην εγχώρια αγορά.

Σημείωσε δε ότι θα εκπλαγούμε από το εύρος και την ποικιλία των χρηματοδοτικών προϊόντων που θα είναι διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός για τις ελληνικές τράπεζες θα οξυνθεί και πως είναι στο χέρι των τελευταίων να ενισχύσουν τις χρηματοδοτικές ροές τους προς την αγορά.

Κατά τον κ. Πατέλη, σημαντικές ευκαιρίες για τον τραπεζικό κλάδο εντοπίζονται στη λιανική τραπεζική, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη αγορά παρθένα.

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, μία ολόκληρη γενιά δεν έχει λάβει χρηματοδότηση, ειδικά στη στεγαστική πίστη.

Ο νόμος για το ΤΧΣ

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε ότι θα κατατεθεί εντός του Απριλίου στην Βουλή και θα προβλέπει τις ακόλουθες αλλαγές:

– Απλοποιεί τον τρόπο που διοικείται το Ταμείο
– Απομειώνει τα δικαιώματα των μετοχών του, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα συστήματα υποστήριξης του τραπεζικού κλάδου, καθώς τα κόκκινα δάνεια δεν αποτελούν πλέον απειλή
– Προωθείται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

Όπως είπε, η απομείωση των ποσοστών του στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών ομίλων θα γίνει σταδιακά, με γνώμονα το συμφέρον του Δημοσίου. Προέβλεψε δε ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις