Τα διαμάντια μπορεί να είναι… παντοτινά, αλλά όλως περιέργως βιώνουν μια εποχή «εκπτώσεων». Οι τιμές των φυσικών ακατέργαστων διαμαντιών έχουν καταρρεύσει κατά 26% τα τελευταία δύο χρόνια. Η χλιαρή ζήτηση σε ΗΠΑ και Κίνα για κοσμήματα με διαμάντια συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την εξέλιξη.

Αλλά τα περισσότερα δαχτυλίδια δείχνουν την αυξανόμενη δημοτικότητα των φθηνότερων εργαστηριακών διαμαντιών (LGD). Αυτή η εικόνα στην αγορά διαμαντιών πρόκειται να διαρκέσει, θεωρούν οι Financial Times.

Μετά από μια σύντομη έκρηξη κατά την πανδημία όσον αφορά στη ζήτηση για κοσμήματα με διαμάντια, οι εταιρείες εξόρυξης δίνουν μάχη για να μειώσουν την υπερπροσφορά πολύτιμων λίθων. Η De Beers της Anglo-American, μαζί με τη ρωσική Alrosa, ελέγχουν τα δύο τρίτα της προσφοράς ακατέργαστων διαμαντιών. Η DeBeers αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι οι ακατέργαστες πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 23% το πρώτο τρίμηνο.

Διαμάντια: Η De Beers μειώνει την παραγωγή λόγω αργής ανάκαμψης

Ενώ το απόθεμα ακατέργαστων λίθων έχει σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα , τα αποθέματα στιλβωμένων διαμαντιών παραμένουν υψηλά. Αυτά τα διαμάντια αποτιμώνταν σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2023, κοντά στα υψηλά πενταετίας, σημειώνοντας αύξηση κατά ένα τρίτο από τα τέλη του 2022, σύμφωνα με την Bank of America. Ακόμη χειρότερα, καθώς τα συνθετικά διαμάντια LGD έχουν κατακτήσει μερίδιο αγοράς, οι τιμές τους μειώθηκαν επίσης, σε περίπου 15% ή λιγότερο των φυσικών αντίστοιχων.

Λάθος διάγνωση της αγοράς

Οι εταιρείες εξόρυξης διαμαντιών επί σειρά ετών υποστηρίζαν ότι οι ρομαντικοί αγοραστές θα προτιμούσαν τη γοητεία των σπάνιων, φυσικών λίθων. Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι έκαναν λάθος.

Τα συνθετικά διαμάντια δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού εμφανίστηκαν πριν από περίπου 70 χρόνια, κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς. Αλλά την τελευταία δεκαετία τα LGD έχουν απογειωθεί. Το 2015, τα LGD πρωτοεμφανίστηκαν ως αντίπαλος των φυσικών λίθων. Μέχρι πέρυσι ήταν περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας αγοράς κοσμημάτων με διαμάντια, είπε στους FT ο ειδικός Πολ Ζιμνίσκι.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανταγωνιστική φρενίτιδα μεταξύ των παραγωγών. Το χαμηλότερο κόστος των LGD τους επέτρεψε να μειώσουν τις τιμές. Τον Οκτώβριο, η WD Lab Grown Diamonds, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής συνθετικών στην Αμερική, κήρυξε πτώχευση. Έκτοτε αναγκάστηκε να μετατοπίσει τις δραστηριότητές της από το λιανικό εμπόριο προς τους βιομηχανικούς πελάτες.

Τα ρωσικά διαμάντια ρίχνουν τις τιμές

Η ρωσική προσφορά έχει μειώσει περαιτέρω τις τιμές των φυσικών πολύτιμων λίθων. Πέρυσι η χώρα παρείχε το 27% των ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο. Οι χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής δεν συμμετείχαν στις εμπορικές κυρώσεις της G7 κατά των ρωσικών διαμαντιών. Τα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια συνέχισαν να ρέουν στην Ινδία, το κορυφαίο κέντρο κοπής και στίλβωσης λίθων.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των διαμαντιών πέφτουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του 2011. Μικρότεροι παραγωγοί όπως η Lucara του Καναδά και οι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο Petra and Gem Diamonds έχουν αγοραία αξία περίπου $100 εκατ. ή λιγότερο — αξίας τριών ή τεσσάρων από τους μεγάλους πολύτιμους λίθους που σκοπεύουν να βρουν.

Ίσως τα ίδια τα ορυχεία θα μπορούσαν να γίνουν τρόπαια για τους δισεκατομμυριούχους; Είτε έτσι είτε αλλιώς, η μαζική αγορά για πολύτιμους λίθους φαίνεται λιγότερο στέρεη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή