Σήμερα , 27 Φεβρουαρίου, ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής που διαρκεί, έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.
Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν, δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, ενώ καταναλώνουν τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.
Πως μαγειρεύουμε όστρακα και θαλασσινά/οστρακοειδή
Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:
- Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
- Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
- Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.
Για το μαγείρεμα της ψίχας:
- βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
- τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
- ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
- ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά
Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.
Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.
Καλή Σαρακοστή με ασφάλεια.
Latest News
Το κολοσσιαίο έργο που θα προστατεύει τους Ολυμπιακούς του Παρισιού από πλημμύρες
Η υπόγεια δεξαμενή του Άουστερλιτς θα τεθεί σε λειτουργία εντός του μήνα για να προστατεύει τον Σηκουάνα από τη ρύπανση
Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων – Το αδιαχώρητο σε εθνικές οδούς και λιμάνια
Όπου φύγει φύγει οι εκδρομείς του Πάσχα
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν
Το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει ομαλοποιηθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Τουρκία έχει υποχωρήσει από τις αξιώσεις της σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Διαβάστε εκτάκτως το Μ.Σάββατο στο ΒΗΜΑ: Αν η οργή φτάσει στην Ευρώπη
Γιατί φουντώνουν οι αντιδράσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια και τι θα γίνει αν το κύμα οργής περάσει τον Ατλαντικό.
Ο Απρίλιος 10ος συνεχόμενος μήνας με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά
Συναγερμός για την αύξηση των πυρκαγιών
Τραμπ: «Αυτά θα κάνω όταν νικήσω»
Στο τελευταίο τεύχος του «Time» αναπτύσσει το πολιτικό πρόγραμμα μιας ενδεχόμενης δεύτερης θητείας, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα εκδήλωσης πολιτικής βίας μετά τις εκλογές
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας εμπορικών και σούπερ μάρκετ
Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα – Με κάθε μέσο η φυγή, γεμάτα αναχωρούν τα πλοία
Η φετινή έξοδος είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών
Μάχη αλά ελληνικά για τη δεύτερη θέση στη Γαλλία
Αδιαμφισβήτητη η επικράτηση των ακροδεξιών επιγόνων της Λεπέν - Δημοσκοπικές αναλογίες της γαλλικής πολιτικής σκηνής με την ελληνική
Η μεγάλη έξοδος του Πάσχα ξεκίνησε – Πού σημειώνονται καθυστερήσεις
Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής εντοπίζονται ήδη καθυστερήσεις