Με απώτερο στόχο να μπορέσουν και πάλι οι Παριζιάνοι να κάνουν μπάνιο στον Σηκουάνα, η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό εγκαινίασε την Πέμπτη μια γιγάντια υπόγεια δεξαμενή που θα συγκρατεί το βρόχινο νερό και θα προστατεύει το ποτάμι από τις πλημμύρες και τη ρύπανση.

Η υπόγεια δεξαμενή του Άουστερλιτς θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στα τέλη του μήνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει το Παρίσι το καλοκαίρι.

Πέρυσι, ορισμένες αθλητικές διοργανώσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν λόγω υπέρβασης των ορίων ρύπανσης όταν ένα πρόβλημα στο αποχετευτικό δίκτυο εμπόδισε την απορροή του νερού από καταιγίδες.

Παρίσι: Το οικονομικό μοντέλο του Κέντρου Πομπιντού είναι ασταθές, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας

Η δεξαμενή έχει βάθος 30 μέτρα και χωρητικότητα 46.000 τόνων, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 12 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, αναφέρει το Reuters.

Ένα ελικοειδές κλιμακοστάσιο κατεβαίνει 30 μέτρα μέχρι τον πυθμένα της δεξαμενής (Reuters)

Ήταν το 1988 όταν ο τότε δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Σιράκ υποσχόταν ότι μια μέρα θα κολυμπούσε στον Σηκουάνα «παρουσία μαρτύρων». Η υπόσχεσή του δεν έγινε πραγματικότητα.

Τώρα όμως είναι η σειρά της Ινταλγκό:  «Είναι ένα παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε η δήμαρχος. «Θυμηθείτε όταν ήσασταν δέκα ετών, καθόσασταν στις όχθες μιας λίμνης και ευχόσασταν να μπορούσατε να κάνετε μια βουτιά».

«Όνειρό μας στο Παρίσι είναι να κολυμπάμε στο ποτάμι όπως έκαναν οι Παριζιάνοι πριν από 100 χρόνια» είπε.

Σε περίπτωση σφοδρής βροχόπτωσης, το νερό θα συλλέγεται αρχικά στη δεξαμενή και από εκεί θα διοχετεύεται σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού μέσω σήραγγας που περνά κάτω από σταθμό τρένων.

Το νερό δεν θα απελευθερώνεται στον Σηκουάνα μέχρι να πέσουν τα επίπεδα ρύπων σε επιτρεπτά επίπεδα.

Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων η ποιότητα του νερού θα ελέγχεται καθημερινά για να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια τα αγωνίσματα του τριάθλου και της κολύμβησης ανοιχτού νερού.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας