Επιταχύνθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός της Τουρκίας, καθώς μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις όπως οι αυξήσεις μισθών, αντισταθμίζουν την επιθετική κλιμάκωση των επιτοκίων.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 69,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ο ταχύτερος ρυθμός από τα τέλη του 2022. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων ήταν λίγο πάνω από το 70%.

Τουρκία: Δημοφιλής προορισμός για ψηφιακούς νομάδες – Η διαδικασία και τα έγγραφα

Η αύξηση των τιμών σε μηνιαίο επίπεδο, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, παρέμεινε σταθερή στο 3,18%. Οι νομισματικές αρχές έχουν δηλώσει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα δεν θα κορυφωθεί μέχρι αυτόν τον μήνα, πριν επιβραδυνθεί στο 36% μέχρι το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να απέχει πιθανότατα μήνες από το να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με το Bloomberg. Ανέβασε το βασικό της επιτόκιο στο 50% από 8,5% τον Ιούνιο.

«Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από τις προσδοκίες και η λίρα παρουσιάζει καλές επιδόσεις» εξηγεί ο Onur Ilgen, επικεφαλής του τμήματος Treasury της MUFG Bank Turkey AS. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων με τη συνέχιση της θετικής πορείας της λίρας».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας Fatih Karahan επισήμανε τις παρατεινόμενες πληθωριστικές ανησυχίες, μεταξύ άλλων στον τομέα των υπηρεσιών, όταν η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλήτα  τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιταχύνθηκε σε ετήσιο 97% από 96,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 75,8% από 75,2%.

Οι επενδυτές εξετάζουν με προσοχή τις προσπάθειες της Τουρκίας να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ώστε να μπορέσουν να διαβλέψουν πότε θα επιστρέψει η χώρα, τα ομολόγα της οποίας αποτελούσαν κάποτε ως μαγνήτης για τους ξένους αγοραστές. Οι εισροές κεφαλαίων στα τουρκικά ομόλογα είναι υποτονικές τους τελευταίους μήνες παρά τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρονται στην αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, τράπεζες της Wall Street, όπως η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co. συνιστούν τώρα την αγορά της λίρας. Η HSBC Holdings Plc έχει αποκαλέσει την Τουρκία «μία από τις αγαπημένες μας αγορές».

«Ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Απρίλιο» εξηγεί ο οικονομολόγος του Bloomberg Economics  Selva Bahar Baziki «αιφνιδίασε προς τα κάτω, αλλά η υποκείμενη δυναμική εξακολουθεί να δικαιολογεί μια πιο περιοριστική στάση από την κεντρική τράπεζα. Βλέπουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιτύχουν την απαραίτητη σύσφιγξη μέσω εναλλακτικών εργαλείων και όχι μέσω αύξησης των επιτοκίων”.

Ένα σταθερότερο νόμισμα θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή ανάσα από τον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στη συγκράτηση του κόστους των εισαγόμενων αγαθών. Έχοντας υποτιμηθεί σχεδόν κατά 4% έναντι του δολαρίου τον Μάρτιο, η λίρα παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητη τον περασμένο μήνα. Έχει υποχωρήσει σχεδόν 9% σε ετήσια βάση και διαπραγματεύεται γύρω στο 32,4 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 80% της αξίας της από τις αρχές του 2021, μια επίδοση που πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές αποδίδουν στη χαλαρή στάση της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ