Σήμα ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων μπορεί να καθυστερήσει έστειλε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank), καθώς η κορώνα αποδυναμώθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν τα στελέχη της.

Η Norges Bank διατήρησε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008, όπως προέβλεπαν όλοι οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg και δήλωσε ότι η οικονομία μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τη συστολή «για κάπως μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως».

Νορβηγία: Αμετάβλητα τα επιτόκια- Μείωση τον Σεπτέμβριο

«Με βάση την τρέχουσα εκτίμηση της Επιτροπής για τις προοπτικές, το επιτόκιο πολιτικής θα διατηρηθεί πιθανότατα στο σημερινό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον», ανέφερε η Διοικητής Ida Wolden Bache σε δήλωσή της την Παρασκευή.

Η κορώνα ενισχύθηκε κατά 0,3% και διαπραγματευόταν στα 11,7573 έναντι του ευρώ στις 10:04 π.μ. στο Όσλο.

«Το μήνυμα της τράπεζας ήταν «ελαφρώς προς την πλευρά του γερακιού» και η προφορική καθοδήγησή της υποδηλώνει ότι η πιθανότητα έχει μετατοπιστεί υπέρ μιας πρώτης μείωσης το τέταρτο τρίμηνο αντί για το τρίτο» εξηγεί ο Kristoffer Kjaer Lomholt, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος στην Danske Bank A/S.

Παρόλα αυτά, η συνεπαγόμενη αλλαγή στην πορεία των επιτοκίων δεν είναι «μαζική», είπε. «Οι αγορές τιμολογούσαν λιγότερο από μία πλήρη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για το τρέχον έτος, γεγονός που θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες των αγορών να κινηθούν σε αυτό».

Η νορβηγική κορώνα είναι από τα πιο εμπορεύσιμα νομίσματα στον κόσμο. Καταγράφει ωστόσο μια από τις χειρότερες επιδόσεις στις διεθνείς αγορές και αυτό αποτελεί βασική πρόκληση για τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής ακόμη και αν ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Το πρόσκομμα Fed

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να αποφεύγει να δεσμευτεί σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για μειώσεις επιτοκίων, τα περιθώρια ελιγμών για κεντρικές τράπεζες όπως η Norges Bank στενεύουν.

Οποιαδήποτε προηγούμενη κίνηση στη Νορβηγία θα κινδύνευε να αποδυναμώσει περαιτέρω το νόμισμά της, τροφοδοτώντας τις τιμές των εισαγωγών. Η κορώνα διαπραγματεύεται περίπου 3% χαμηλότερα  από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι τον Μάρτιο.

«Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί και η κορώνα είναι πιο αδύναμη από τις υποθέσεις μας» ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Τα στοιχεία για την οικονομία τα οποία υποδηλώνουν συνεχή επέκταση στις αρχές του έτους και οι πρόσφατες αυξήσεις μισθών που ξεπέρασαν τις προβλέψεις υποστηρίζουν επίσης την άποψη ότι η Norges Bank πρέπει να κάνει μεγαλύτερη παύση.

Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί περισσότερο τους τελευταίους δύο μήνες από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, ωστόσο εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο 4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg  ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει ο υψηλότερος στην ομάδα νομισμάτων G-10 το 2024.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας επικαιροποίησε τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής για να διατυπώσει ότι θα δίνεται σημαντική βαρύτητα στην απασχόληση, επίσης όταν ο πληθωρισμός αποκλίνει σημαντικά από τον στόχο, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση. Παρόλα αυτά, η επικαιροποιημένη στρατηγική δεν συνεπάγεται καμία αλλαγή στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αναφέρεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ