Διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το γιατί ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν πραγματοποίησε πολλά επαγγελματικά ταξίδια που πληρώθηκαν από το Κατάρ ζητά ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται και ερευνά καταγγελίες για κακοδιοίκηση από θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ.

Qatargate: Στη φυλακή παραμένει η Εύα Καϊλή για ακόμη 2 μήνες

Ο Henrik Hololei, γενικός διευθυντής της μονάδας μεταφορών της Επιτροπής (DG MOVE), πέταξε δωρεάν στην επιχειρηματική θέση της Qatar Airways αρκετές φορές μεταξύ 2015 και 2021, όπως αποκάλυψε το Politico την περασμένη εβδομάδα. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επιβεβαίωσε στη συνέχεια τις πτήσεις.

Η Έμιλι Ο’Ράιλι, η οποία είναι η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, σε επιστολή της προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα επαγγελματικά ταξίδια, καθώς οι πληροφορίες έρχονται λίγους μήνες μετά το σκάνδαλο Qatargate.

«Έχω ήδη σημειώσει, σε αλληλογραφία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι ένα σκάνδαλο όπως αυτό είναι ένα δώρο σε όσους θα ήθελαν να βλάψουν ή να δυσφημίσουν ολόκληρη την ΕΕ», ανέφερε η ίδια.

Οσμή σκανδάλου

Η Ο’Ράιλι δήλωσε ότι τα ταξίδια του Hololei έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία η DG MOVE εμπλεκόταν στενά στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών ΕΕ-Κατάρ.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι τα ταξίδια είχαν την έγκρισή της, καθώς ο Hololei δεν ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και έτσι δεν διαπιστώθηκε σύγκρουση συμφερόντων.

Η Ο’Ράιλι όμως απάντησε ότι «το κοινό δεν μπορεί να κάνει αυτή τη διάκριση, δεδομένου ότι ο Γενικός Διευθυντής αναλαμβάνει τελικά την ευθύνη για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις». Η Επιτροπή δήλωσε ότι επανεξετάζει τις κατευθυντήριες γραμμές της.

Η Ο’Ράιλι ζητά απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα έως τις 3 Ιουνίου, όπως για τη διαφάνεια, για τη διαδικασία βάσει της οποίας εγκρίνονται τα εν λόγω ταξίδια και για τυχόν ταξίδια άλλων αξιωματούχων της ΕΕ που πληρώνονται από τρίτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω