Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαλαρώνουν ήδη εδώ και μερικά χρόνια τους αυστηρούς κανόνες διαμονής και τουριστικής βίζας, αλλά έχουν επιταχύνει τις αλλαγές λόγω της πανδημίας.

Καθώς οι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί και ταξιδιωτικοί κόμβοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστοί για τις μάζες, το Ντουμπάι διευκολύνει την είσοδο περισσότερο από ποτέ για διεθνείς επισκέπτες.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα απομακρυσμένης βίζας για όλα τα ΗΑΕ (αντίστοιχο με αυτό που ανακοινώθηκε στο Ντουμπάι τον Οκτώβριο), σε μια προσπάθεια να προσελκύσει μια αυξανόμενη παγκόσμια ομάδα ψηφιακών νομάδων, καθώς οι προσωρινές καταστάσεις εργασίας από το σπίτι γίνονται πιο μόνιμες.

Η βίζα διατίθεται ως ευκαιρία για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους ώστε να επωφεληθούν από τους χαμηλούς φόρους της χώρας – τα ΗΑΕ δεν επιβάλλουν φόρο εισοδήματος στους κατοίκους τους – όπως και από τον ήλιο όλο τον χρόνο και τον τρόπο ζωής πέντε αστέρων.

Η κίνηση είναι τολμηρή, ενόψει μαζικής εξόδου ντόπιων που εγκαταλείπουν τα ΗΑΕ, όπου οι ξένοι εργαζόμενοι φέρεται να αποτελούν περίπου το 90% των 10 εκατομμυρίων πληθυσμού.

Έντονος ανταγωνισμός

Όμως, το Ντουμπάι ακολουθεί μια αυξανόμενη παγκόσμια τάση.

Άλλοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Αντίγκουα και οι Μπαρμπούντα, τα Μπαρμπάντος, οι Βερμούδες, η Εσθονία, η Γεωργία και ο Μαυρίκιος έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες εξ αποστάσεως θεωρήσεις εργασίας.

Επιπροσθέτως, ο Σεΐχης Μωάμεθ μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ, κυβερνήτης του Ντουμπάι, ανακοίνωσε την υιοθέτηση τουριστικών βίζα πολλαπλών εισόδων για όλες τις εθνικότητες. Η πενταετής θεώρηση επιτρέπει στους τουρίστες να εισέρχονται πολλές φορές και να παραμείνουν στη χώρα για 90 ημέρες σε κάθε επίσκεψη, η οποία μπορεί να παραταθεί για άλλες 90 ημέρες.

Είναι η τελευταία σε μια σειρά πρωτοβουλιών που εισήγαγε πρόσφατα το Ντουμπάι για να προσπαθήσει να εδραιωθεί ως μακροπρόθεσμος προορισμός.

Προηγουμένως, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν στο Ντουμπάι χωρίς προσφορά εργασίας από εργοδότη που εδρεύει στα ΗΑΕ, με χώρους εργασίας που είναι υπεύθυνοι για την παροχή διετών θεωρήσεων ανανεώσιμων κατοικιών και ιατρικής ασφάλισης. Οι μόνιμες επιλογές, όπως η διαμονή ή η συνταξιοδότηση, δεν ήταν διαθέσιμες.

Όμως, οι πρώτοι σπόροι για μόνιμη διαμονή φυτεύτηκαν το 2018, όταν εισήχθη για πρώτη φορά μια θεώρηση πέντε ετών.

Το 2019, η χώρα εισήγαγε «χρυσές βίζες». Αυτό σήμαινε ότι υψηλού προφίλ επενδυτές και επιχειρηματίες θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για 10ετή και πενταετή θεώρηση. Επεκτάθηκε σε περισσότερους τομείς, όπως οι γιατροί και οι μηχανικοί, το Νοέμβριο του 2020.

Και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ίσως η μεγαλύτερη ανακοίνωση όλων, η κυβέρνηση άνοιξε την υπηκοότητα των Εμιράτων στους ομογενείς.

Ο Issam Kazim, διευθύνων σύμβουλος της Τουριστικής Εταιρείας Τουρισμού και Εμπορίου (ΝΤΤΜ) του Ντουμπάι, δήλωσε στο CNN στα τέλη Μαρτίου ότι περίπου 1.700 αιτήσεις για θεώρηση εξ αποστάσεως εργασίας έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο.

«Οι περισσότερες από αυτές τις αιτήσεις έχουν γίνει αποδεκτές και εκδοθεί», λέει.

Τον Ιανουάριο, ο Kazim δήλωσε στο CNN ότι επιπλέον 16.000 αλλοδαποί – πολλοί από αυτούς αλλοδαποί εργαζόμενοι – επέλεξαν να παραμείνουν στα ΗΑΕ αφού το Ντουμπάι ανακοίνωσε μια δωρεάν παράταση ενός μηνός σε όλες τις τουριστικές βίζες τον Δεκέμβριο λόγω της έναρξης των παγκόσμιων lockdowns.

«Η απάντηση του Ντουμπάι σε αυτήν την πανδημία ενίσχυσε μόνο την αντίληψη της πόλης όσον αφορά την πρότασή μας, και αυτό μεταφράζεται σε ισχυρή αφομοίωση των ανθρώπων που επιλέγουν το Ντουμπάι ως μόνιμη ή ημι-μόνιμη βάση», λέει ο Kazim.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News