Η είδηση ότι οι Γκλέιζερς, οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εξετάζουν την πώληση της ομάδας αντί 4 δισ. στερλινών, έπειτα από 16 χρόνια, έχει προκαλέσει συγκρατημένο ενθουσιασμό στους οπαδούς της ομάδας που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τους Αμερικανούς επενδυτές και βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα των αντιδράσεων μετά τη συμμετοχή τους στο σχέδιο για τη δημιουργία της European Super League, που κατέρρευσε πρόωρα.

Τα σενάρια για τους πιθανούς υποψηφίους άρχισαν ήδη να γράφονται στις βρετανικές εφημερίδες. Όμως, αν ρίξουμε μια ματιά στα οικονομικά πεπραγμένα των Γκλέιζερς στη διάρκεια των 16 ετών θα βρούμε θετικά, αλλά κυρίως αρνητικά. Πρώτον, οι Αμερικανοί επενδυτές περιμένουν να βγάλουν τεράστιο κέρδος από την επένδυση των 790 εκατομμυρίων στερλινών που έκαναν όταν αγόρασαν την ομάδα το 2005 ζητώντας μέχρι 4 δισ. για την πώληση. Η θέση τους στο διοικητικό συμβούλιο έχει αποδυναμωθεί μετά την παραίτηση του 49χρονου εκτελεστικού αντιπροέδρου Εντ Γούντγουορντ –του πρώτου μεγάλου θύματος από την κατάρρευση της ESL. Ο Τζόελ Γκλέιζερ προσπάθησε με ανοιχτή επιστολή προς τους οπαδούς να κατευνάσει τα πνεύματα μιλώντας ανοιχτά για την υπόθεση της ESL, όμως χωρίς επιτυχία. Όπως μετέδωσε το BBC, ένας από τους ιδιοκτήτες που συμμετείχε στο φιάσκο της νέας λίγκας εμφανίζεται ανοικτός στο να διακόψει τη σχέση του με την ποδοσφαιρική ομάδα, είδηση που ενισχύει το σενάριο για τους Γκλέιζερς.

Η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή επαγγελματικά ποδοσφαιρικά κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία, κατέχοντας το ρεκόρ με 20 πρωταθλήματα. Ωστόσο, η εξαγορά της από την οικογένεια Γκλέιζερ, σταδιακά από το 2003, συνδυάστηκε με τη συσσώρευση σημαντικών χρεών, πηγή αντιπαράθεσης με τους οπαδούς, ενώ και η πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη τα τελευταία χρόνια καθώς η ομάδα δεν κατάφερε να συμμετάσχει στο Champions League χάνοντας σημαντικά έσοδα.

Πώς έγινε η αγορά από τους Γκλέιζερς

Ο Μάλκολμ Ιρβιν Γκλέιζερ έχτισε την περιουσία του με επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ είναι ιδιοκτήτης των Tampa Bay Buccaneers στο NFL. Η οικογένεια άρχισε να αγοράζει μετοχές της Μan United το 2003 μέσω εταιρείας holding, γνωστή ως Red Football, αποκτώντας μερίδιο 3,17% στην ομάδα. Σταδιακά αύξησαν το μερίδιό τους και κατέστησαν ιδιοκτήτες του 75% του μετοχικού κεφαλαίου, αποσύροντας την εταιρεία από το Xρηματιστήριο του Λονδίνου και αποκτώντας το 100% της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ο Γκλέιζερ πλήρωσε 790 εκατ. στερλίνες για την ομάδα.

Ωστόσο, η εξαγορά συνοδεύτηκε με μεγάλο χρέος, περίπου 265 εκατ. στερλίνες δόθηκαν με εξασφάλιση τα ενεργητικά της ομάδας, ενώ το συνολικό χρέος ανήλθε στα 660 εκατ. στερλίνες. Ηταν η πρώτη φορά που η ομάδα απέκτησε χρέη από το 1931. Τα δάνεια χορηγήθηκαν από μεγάλα αμερικανικά hedge funds, με κόστος εξυπηρέτησης γύρω στα 62 εκατ. στερλίνες ετησίως.

Ένα σημαντικό μέρος των δανείων ήταν ιδιαίτερα ακριβά με την ομάδα να πληρώνει επιτόκιο της τάξης του 16,25% σε κάποια στιγμή. Το 2010, το χρέος της ομάδας ξεπέρασε τα 716,5 εκατ στερλίνες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των οπαδών, αναγκάζοντας την οικογένεια Γκλέιζερ να ανα-χρηματοδοτήσει το χρέος εκδίδοντας ομόλογα σε δύο δόσεις. Η πρώτη, αξίας 250 εκατ. στερλινών με επιτόκιο 8,75% και η δεύτερη, 425 εκατ. με επιτόκιο 8,375%. Τα έσοδα από τις δύο ομολογιακές εκδόσεις χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή χρέους.

Εισαγωγή στο NYSE με αντιδράσεις

To 2012, η Man United πραγματοποίησε αρχική δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης NYSΕ, με τιμή διάθεσης τα 14 δολάρια ανά μετοχή, προσφέροντας 16 εκατ μετοχές κατηγορίας Α, ενώ μετοχές κατηγορίας Β παρέμειναν υπό τον έλεγχο των Γκλέιζερς. Οι δύο κατηγορίες μετοχών είχαν τέτοια δομή που επέτρεπαν στην οικογένεια να έχει τον έλεγχο των δικαιωμάτων ψήφου στην ομάδα, θέμα που ήγειρε αντιδράσεις από επενδυτές όπως ο Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος ήταν εκ των αγοραστών μετοχών κατηγορίας Α. Τα χρήματα από την αρχική δημόσια εγγραφή χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή ομολόγων αξίας 62 εκατ. στερλινών, μειώνοντας το χρέος.

Στα οικονομικά στοιχεία του 2019/2020, ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 154 εκατ δολάρια και το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά 352 εκατ δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και μια λεπτομερής ανάλυση δείχνει ότι η Man United επίσης μείωσε τα λειτουργικά κόστη κατά 105 εκατ δολάρια το τελευταίο 12μηνο. Ο καθαρός αντίκτυπος έδειξε ζημία 27 εκατ δολαρίων το 2019/20 από προ-φόρων κέρδη 36 εκατ δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στα οικονομικά αποτελέσματα της ομάδας ήταν σημαντικός. Τα έσοδα από αγώνες μειώθηκαν κατά 27 εκατ δολάρια, ή κατά 85%, τα τηλεοπτικά έσοδα υποχώρησαν κατά 132 εκατ δολάρια, τα έσοδα χορηγιών αυξήθηκαν κατά 5 εκατ δολάρια. Η συμβολή του Gain στις πωλήσεις ποδοσφαιριστών υποχώρησαν κατά 11 εκατ δολάρια στα 23 εκατ. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 105 εκατ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες σε επιδόματα υπαλλήλων μειώθηκαν σημαντικά συμβάλλοντας στα 63 εκατ δολάρια από τα 105 εκατ της συνολικής μείωσης δαπανών. Οι αποσβέσεις ήταν αμετάβλητες στα 165 εκατ δολάρια, ενώ τα χρηματο-οικονομικά κόστη αυξήθηκαν οριακά στα 33 εκατ. δολάρια.

Τα πράγματα αλλάζουν στα οικονομικά στοιχεία, όμως οι πληρωμές μερισμάτων στην οικογένεια Γκλέιζερ παρέμειναν οι ίδιες, στα 30 εκατ. δολάρια.

Η εκτίμηση για την επίπτωση του κορωνοϊού δεν είναι δυνατή να γίνει ακόμη, ωστόσο ακόμη και χωρίς το χάος που προκάλεσε η πανδημία, φαίνεται πως τα κέρδη της Man United θα ήταν χαμηλότερα από το 2018/19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι