Στο ποδόσφαιρο, ένα «χρυσό γκολ» κερδίζει αυτόματα τον αγώνα. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Arsenal, της Manchester United και της Liverpool πίστευαν ότι είχαν βρει το οικονομικό ισοδύναμο στην ευρωπαϊκή αυτονομηθείσα Super League. Με αυτό το σχέδιο να έχει διαλυθεί, ο Stan Kroenke, η οικογένεια Glazer και ο John Henry δεν έχουν κάποιο αξιόπιστο σχέδιο Β.

Ενα δέλεαρ της Super League ήταν η ευκαιρία για έλεγχο του κόστους. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με πολλούς ομίλους να καταγράφουν απώλειες. Τα μετρητά από προσοδοφόρες εγχώριες εκπομπές σταμάτησαν επίσης να αυξάνονται. Η εισαγωγή ενός αμερικανικού τύπου αθλητικού καρτέλ θα είχε ανοίξει την προοπτική νέου εισοδήματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους ιδιοκτήτες να επιβάλουν ανώτατο όριο στους μισθούς και τις μεταγραφές παικτών, διατηρώντας μεγαλύτερο μερίδιο για τον εαυτό τους. Το σχέδιο θα μπορούσε να έχει τετραπλασιάσει τα λειτουργικά κέρδη της Manchester United, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews.

Τώρα που η Super League έχει καταρρεύσει, οι ιδιοκτήτες έχουν την επιλογή να μειώσουν μονομερώς το κόστος. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια τούρμπο εκδοχή της στρατηγικής που πρωτο-εφαρμόστηκε από την οικογένεια Glazer, οι οποίοι τείνουν να αντλούν μεγάλα μερίσματα από τη Manchester United αντί να επενδύουν νέα μετρητά. Όμως, οι όμιλοι που ξοδεύουν λιγότερα τείνουν να προσελκύουν λιγότερα αστέρια, να παίζουν λιγότερο καλά και κινδυνεύουν να χάσουν εισόδημα από προσοδοφόρα ευρωπαϊκά τουρνουά. Ο οικονομικός περιορισμός λειτουργεί μόνο στο απίθανο γεγονός ότι τον ακολουθούν και οι αντίπαλοι.

Μια άλλη επιλογή είναι η πώληση. Ο ιδρυτής της Spotify Technology, Daniel Ek, λέει ότι θέλει να αγοράσει την Arsenal. Η οικογένεια Glazer θα ήταν έτοιμη να πουλήσει τη Manchester United έναντι 4 δισεκατομμυρίων λιρών (5,6 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα. Πολλοί οπαδοί, εξοργισμένοι από το φιάσκο της Super League, είναι πρόθυμοι να δουν τους ιδιοκτήτες των συλλόγων τους να αποχωρούν.

Ωστόσο, η ικανοποίηση των προσδοκιών αποτίμησης φαίνεται δύσκολη. Η αναφερόμενη τιμή της οικογένειας Glazer είναι σχεδόν διπλάσια από την ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων λιρών τρέχουσα επιχειρηματική αξία του ομίλου, που είναι εισηγμένος στη Νέα Υόρκη. Ο Kroenke της Arsenal, εν τω μεταξύ, θα περίμενε πιθανώς μια προσαύξηση από την αποτίμηση των 1,8 δισεκατομμυρίων λιρών που συνεπάγεται η εξαγορά των επενδυτών μειοψηφίας του 2018. Ωστόσο, η εφαρμογή των πολλαπλασιαστή μελλοντικών εσόδων της Manchester United στον προ-πανδημίας τζίρο της Arsenal υποδηλώνει ότι ο λονδρέζικος όμιλος αξίζει μόλις 1,6 δισεκατομμύρια λίρες.

Υπάρχει έλλειψη από πλούσιους σε μετρητά κυνηγούς τροπαίων, που είναι αναμφισβήτητα οι φυσικοί ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών συλλόγων. Οι κορυφαίοι παράγοντες στο Αμπου Ντάμπι και το Κατάρ έχουν ήδη τη Manchester City και την Paris Saint-Germain, αντίστοιχα. Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν υποχωρήσει ως επί το πλείστον. Εκτός αυτού, οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας φαίνεται να στερούνται ενδιαφέροντος.

Ο κανόνας του «χρυσού γκολ» χρησιμοποιήθηκε μόνο μερικές φορές σε μεγάλα τουρνουά προτού οι αρχές το καταργήσουν. Οι ιδιοκτήτες των βρετανικών ποδοσφαιρικών συλλόγων των ΗΠΑ έχουν εξίσου μικρές πιθανότητες οικονομικής σωτηρίας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι