Στη γρήγορη προώθηση των πιο ώριμων πρωτοβουλιών και συνολικά στο θετικό αφήγημα για την κοινωνία και τις προοπτικές της οικονομίας για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία στηρίζει το πολιτικό «ποντάρισμά» του το Μαξίμου, επιστρέφοντας ουσιαστικά σε ένα δοκιμασμένο επιχειρησιακό μοντέλο – προεκλογικά και κυρίως στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης.

Μόνο που αυτή τη φορά στην εξίσωση υπάρχουν ταυτόχρονα οι προκλήσεις της επιχείρησης αλλαγής σελίδας με ασφάλεια και χωρίς πισωγυρίσματα στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Προφανώς αυτή είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα, δηλαδή να γίνουν προσεκτικά βήματα και όχι στραβοπατήματα στον προκαθορισμένο οδικό χάρτη εξόδου, ωστόσο το Μαξίμου έχει θέσει ήδη ακόμα έναν στρατηγικό στόχο: να πετύχει ένα «ιστορικό» μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε πρώτη φάση ως το τέλος του Ιουνίου, προκειμένου να εμπεδωθεί, όπως άφηναν να εννοηθεί πρωθυπουργικοί συνεργάτες, η εικόνα κυβερνητικής συνέπειας σε δεσμεύσεις προς τους πολίτες.

Οι μεταρρυθμίσεις

Στο πλαίσιο αυτό είναι θέμα ημερών (οπωσδήποτε πριν από το τέλος του μήνα) η προώθηση του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη θέσει στα χαρακώματα αντιπολίτευση και συνδικάτα, ενώ τον δρόμο για τη Βουλή πρόκειται να πάρει άμεσα σειρά άλλων παρεμβάσεων, ανάμεσά τους το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και εκείνο για τη συνεπιμέλεια.

Στα σκαριά μπαίνουν επιπλέον «δύσκολες» μεταρρυθμίσεις, υπό την έννοια ότι απειλούν να πυροδοτήσουν εντάσεις τις επόμενες εβδομάδες, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η αναμόρφωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, ενόσω επιχειρούνται επίσης σημαντικές παρεμβάσεις για την καθιέρωση της τηλεργασίας στο Δημόσιο (έχει ολοκληρωθεί η νομικοτεχνική επεξεργασία), ζητήματα που αφορούν την ψηφιοποίηση, τη δημόσια υγεία, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι διαδοχικές αναφορές των τελευταίων ημερών διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικά για τα εργασιακά έχουν ευρύτερη «χροιά», όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, και συνοψίζουν τη διάθεση του πρωθυπουργικού γραφείου να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από μεταρρυθμίσεις που τις θεωρεί ορόσημα. Το πρωθυπουργικό στίγμα δόθηκε καθαρά και μέσω των «Financial Times», στους οποίους ο Μητσοτάκης επισήμανε ουσιαστικά ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος. Κυρίαρχη πεποίθηση στην κυβέρνηση είναι ότι οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις θα έχουν την αποδοχή των περισσότερων στρωμάτων της κοινωνίας, παρά την ανησυχία για την έκταση των αντιδράσεων.

«Να μη συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα» ήταν η αποστροφή του Πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεξε να διευκρινίσει το πώς αντιλαμβάνεται τον όρο της μεταρρύθμισης – εν όψει των αλλαγών στα εργασιακά – και να δείξει την κεντρική κατεύθυνσή του: «Οι μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να είναι επίπονες για κάποιους, συνήθως για ομάδες ειδικών συμφερόντων, που έχουν ευνοημένη θέση μέσα στο σύστημα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ευεργετικές για τους πολλούς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν