Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είναι το πολυαναμενόμενο γεγονός σήμερα καθώς είναι ευρέως αναμενόμενο ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο και πλέον δεκαετιών.

Τα στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, που κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο και τα στοιχεία για τους μισθούς που αυξήθηκαν επίσης πιο πάνω από τις προβλέψεις εκτιμάται ότι μεταθέτουν τις μειώσεις των επιτοκίων, περιορίζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών. Ως αποτέλεσμα, οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να τονίσουν ότι είναι έτοιμοι να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά, σε ένα επίπεδο που οι περισσότεροι από αυτούς αναμένουν ότι θα προσφέρει ουσιαστική συγκράτηση στην οικονομική δραστηριότητα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως.

Πάουελ: Απέτρεψε την ύφεση με τίμημα τον πληθωρισμό – Τι δείχνουν 60.000 τίτλοι για την επόμενη κίνηση

Χωρίς να υπάρχουν οικονομικές προβλέψεις στην σημερινή ανακοίνωση ενώ αναμένονται ελάχιστες αλλαγές στη δήλωση πολιτικής της Fed, η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed θα είναι το κύριο γεγονός.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αναμένουν τα ακόλουθα:

Η τιθάσευση του πληθωρισμού

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να διαγράφει δυναμική πορεία από την προηγούμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) . Ωστόσο, τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού είναι απογοητευτικά. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ο πληθωρισμός υποχωρούσε με ρυθμό που τροφοδότησε τις προσδοκίες για την μείωση των επιτοκίων.

Τον Μάρτιο, ο Πάουελ διατύπωσε την προοπτική ότι οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές τον Ιανουάριο είναι ένα εμπόδιο στο δρόμο προς την τιθάσευση του πληθωρισμού. Οι ενδείξεις ωστόσο για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο διέψευσαν αυτή την αισιοδοξία και ενισχύουν την προοπτική ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εγκατασταθεί πιο κοντά στο 3% υψηλότερα από το στόχο του 2%.

Ο Πάουελ είναι πιθανό να επαναλάβει το μήνυμα που παρέδωσε πριν από δύο εβδομάδες, όταν είπε ότι τα πρόσφατα στοιχεία «σαφώς δεν μας έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται στο 2% «και αντίθετα δείχνουν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτό».

Το επίκεντρο σε αυτή τη συνεδρίαση θα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Πάουελ θα χαρακτηρίσει τις προοπτικές για τα επιτόκια. Ενώ οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street πιστεύουν ότι μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων είναι ακόμη πιθανές γα το 2024, η προοπτική μιας τέτοιας αναπροσαρμογής χωρίς σαφείς ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας παραμένει μεγαλύτερο μπαλαντέρ από ό,τι πριν από λίγες εβδομάδες. Υπάρχουν επίσης και οι αναλυτές που εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων.

Το ύψος του κόστους δανεισμού εξαρτάται από τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και τα πιο πρόσφατα στοιχεία εγείρουν δύο πιθανότητες. Η μία είναι ότι η προσδοκία της Fed ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα αλλά με άνισο και «ανώμαλο» τρόπο παραμένει άθικτη. Σε αυτό το σενάριο, ένας καθυστερημένος και βραδύτερος ρυθμός μείωσης των επιτοκίων εξακολουθεί να είναι πιθανός φέτος.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι ο πληθωρισμός, αντί να βρίσκεται σε μια «ανώμαλη» πορεία προς το 2%, κολλάει σε ένα επίπεδο πιο κοντά στο 3%. Χωρίς ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται πιο αισθητά, αυτό θα μπορούσε να βγάλει από την ατζέντα της κεντρικής τράπεζας τις μειώσεις των επιτοκίων.

Η πολιτική επιτοκίων παραμένει «καλά τοποθετημένη»

Ο Πάουελ είναι πιθανό να αναγνωρίσει ότι οι αξιωματούχοι έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη για το πότε και πόσο θα μειώσουν τα επιτόκια. Τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι δύο ή περισσότερες μειώσεις επιτοκίων θα ήταν κατάλληλες φέτος, και μια ισχνή πλειοψηφία προέβλεπε τουλάχιστον τρεις μειώσεις.

Παρόλο που οι αξιωματούχοι δεν θα υποβάλουν νέες προβλέψεις αυτή την εβδομάδα ο Πάουελ θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις παλαιές προβλέψεις  ή, εναλλακτικά, να τις χαρακτηρίσει παρωχημένες. Η συνεδρίαση της Τετάρτης είναι πιο πιθανό να αποφέρει το τελευταίο αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι σε γενικές γραμμές αισθάνονται άνετα με την τρέχουσα στάση τους κι αυτό καθιστά απίθανη μια γερακίσια στροφή.

«Η πολιτική είναι καλά τοποθετημένη για να χειριστεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε» είχε πει  ο Πάουελ στις 16 Απριλίου. Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να τρέχει κάπως πιο έντονα, η Fed απλώς θα διατηρήσει τα επιτόκια στο σημερινό τους επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα , πρόσθεσε.

Καθώς οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν λιγότερες μειώσεις, οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας θα αυξηθούν. Στην πραγματικότητα, έτσι επιτυγχάνεται το ίδιο είδος σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που επεδίωκαν οι αξιωματούχοι της Fed όταν αύξησαν τα επιτόκια πέρυσι. Οι υψηλότερες αποδόσεις σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσε να πλήξει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και να επιβραδύνουν τη δυναμική της οικονομίας.

Χαμηλοί κίνδυνοι για μια γερακίσια στροφή

Η δυσκολία των αξιωματούχων της Fed να επικοινωνήσουν τις προοπτικές τους αυτή τη στιγμή έγκειται στον υπό όρους χαρακτήρα των δηλώσεων «εάν/τότε» που προθυμοποιούνται να κάνουν, οι οποίες προϋποθέτουν ένα σύνολο αποτελεσμάτων. Όταν η οικονομία αποδίδει με τρόπους που οι αξιωματούχοι δεν προβλέπουν, οι προηγούμενες δηλώσεις τους μπορεί να μην ισχύουν πλέον.

Για το σκοπό αυτό, ο Πάουελ ίσως είναι δύσκολο να αποκλείσει τυχόν πρόσθετες αυξήσεις, αν και είναι μάλλον πρόωρο για τους αξιωματούχους να κινηθούν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα χρειαζόταν κάποιος συνδυασμός ενός νέου, δυσάρεστου σοκ στην προσφορά, όπως μια σημαντική αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ενδείξεις ότι η αύξηση των μισθών επιταχύνεται εκ νέου και ενδείξεις ότι το κοινό αναμένει ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Μια βασική μέτρηση της αύξησης των μισθών που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 4,1% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση ενώ παράμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο.

Τα σημάδια ότι οι μισθολογικές πιέσεις έχουν χαλαρώσει θεωρείται σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες ορισμένων αξιωματούχων της Fed για την επιμονή του  πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών. Πρόσθετες ενδείξεις τους επόμενους μήνες ότι η αύξηση των μισθών επιταχύνεται θα μπορούσαν να προβληματίσουν τους αξιωματούχους.

Η μείωση του ισολογισμού

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τον ισολογισμό της κατά 1,5 τρισ. δολάρια μέχρι στιγμής.

Επεσήμανε ότι συζητήθηκε χωρίς όμως να λάβουν απόφαση να επιβραδύνουν τον ρυθμό της μείωσης για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στις αγορές χρήματος. Η κεντρική τράπεζα δεν είχε ακόμη καταλήξει σε απόφαση σχετικά με το πώς θα αλλάξει τον ρυθμό μείωσης του ισολογισμού της, αλλά σημείωσε ότι μια προσαρμογή δεν είναι μακριά.

«Η γενική αίσθηση της επιτροπής είναι ότι θα είναι σκόπιμο να επιβραδύνουμε τον ρυθμό εξάντλησης αρκετά σύντομα, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουμε εκδώσει προηγουμένως» είχε εξηγήσει.

Οι αξιωματούχοι της Fed  θα μπορούσαν να ανακοινώσουν «αρκετά σύντομα»,  όπως έχουν πει το σχέδιό τους να επιβραδύνουν την εκροή 4,5 τρισ. δολαρίων που κατέχουν σε κρατικούς τίτλους, οι οποίοι αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου των 7,4 τρισ. δολαρίων του ενεργητικού τους. Αυτό έχει οδηγήσει τους αναλυτές να αναμένουν ένα επίσημο σχέδιο επιβράδυνσης στη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, αν και ορισμένοι βλέπουν την πιθανότητα αυτό να συμβεί στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Ιούνιο.

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι αξιωματούχοι φάνηκε να συσπειρώνονται γύρω από ένα σχέδιο για τη μείωση του ρυθμού απορροής «κατά το ήμισυ περίπου». Επειδή τα υψηλά επιτόκια έχουν διατηρήσει την εκροή ενυπόθηκων ομολόγων σε υποτονικό επίπεδο, οι αξιωματούχοι δεν θα άλλαζαν αυτό το μέρος του προγράμματός τους και αντ’ αυτού θα μείωναν το ανώτατο όριο των μηνιαίων εξαγορών του Δημοσίου.

Οι τελευταίες αλλαγές δεν σχετίζονται με τον καθορισμό των επιτοκίων και αντίθετα έχουν σχεδιαστεί για να αποφευχθεί μια σημαντική αναταραχή στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, όπως συνέβη πριν από πέντε χρόνια.

Η μείωση των στοιχείων ενεργητικού εξαντλεί επίσης το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις τραπεζικές καταθέσεις που τηρούνται στη Fed, οι οποίες ονομάζονται αποθεματικά. Οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν σε ποιο σημείο τα αποθεματικά θα λιγοστέψουν αρκετά ώστε να ωθήσουν προς τα πάνω τις αποδόσεις στις αγορές διατραπεζικού δανεισμού. Η επιβράδυνση της διαδικασίας τώρα θεωρείται προτιμότερη από πολλούς αξιωματούχους, διότι θα μπορούσε να επιτρέψει την εκροή χαρτοφυλακίου να συνεχιστεί για κάπως μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να διακινδυνεύσει το ίδιο είδος αναταραχής στις αγορές που συνέβη το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή