Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν το Bitcoin ένα περιουσιακό στοιχείο παρόμοιο με τον χρυσό, ένα απόθεμα που θα διατηρήσει την αξία του σε περιόδους πληθωρισμού και τύπωσης χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.

Αυτό το επιχείρημα έπεισε ορισμένους μεγάλους διαχειριστές hedge funds, όπως ο Stanley Druckenmiller, να αγοράσουν Βitcoin, και βοήθησαν στην άνοδο της τιμής σε πάνω από τα 60.000 δολάρια τον περασμένο μήνα. Ενώ ο Druckenmiller και άλλοι θεωρούν ότι το Bitcoin δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον χρυσό, ορισμένοι αναλυτές διαπίστωσαν ότι κλέβει από τη λάμψη του πολύτιμου μετάλλου.

Ωστόσο, το ρεύμα αυτό μπορεί να αλλάξει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι επενδυτές αντλούν χρήματα από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin και αμοιβαία κεφάλαια και τοποθετούν περισσότερα κεφάλαια σε χρυσό, σύμφωνα με ανάλυση του συμβούλου στρατηγικής της JP Morgan, Nikolaos Panigirtzoglou. Αυτή είναι μια αλλαγή σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, ανέφερε ο αναλυτής.

«Η εικόνα της ροής του Bitcoin συνεχίζει να επιδεινώνεται και καταδεικνύει τις συνεχιζόμενες επανατοποθετήσεις από θεσμικούς επενδυτές», έγραψε ο ίδιος.

Η επί τέσσερις εβδομάδες ροή θεσμικών χρημάτων σε αμοιβαία κεφάλαια Bitcoin έλαβε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου, αμέσως αφού το Bitcoin έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα, περίπου 64.000 δολάρια. Δεν είναι άμεσα σαφές γιατί οι θεσμικοί αρχίζουν να αποσύρουν κεφάλαια, αλλά ξεκάθαρα έχει υπάρξει μια προσπάθεια εξόδου τον τελευταίο μήνα. Πρόσφατα, το Bitcoin διαπραγματευόταν περίπου στα 43.000 δολάρια.

«Ίσως οι θεσμικοί επενδυτές εγκαταλείπουν το Bitcoin καθώς βλέπουν την άνοδο των προηγούμενων δύο τριμήνων να τελειώνει και επιδιώκουν έτσι τη παραδοσιακή σταθερότητα που προσφέρει ο χρυσός μακριά από την ταχεία μετατόπιση του ψηφιακού χρυσού», έγραψε ο Panigirtzoglou. «Ή ίσως θεωρούν την τρέχουσα τιμή του Bitcoin πολύ υψηλή σε σχέση με το χρυσό και έτσι κάνουν το αντίθετο από αυτό που έκαναν τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, δηλαδή πωλούν Bitcoin και αγοράζουν χρυσό».

Δεν είναι μόνο οι θεσμικοί επενδυτές. Ο Panigirtzoglou εκτιμά επίσης ότι το ενδιαφέρον από ιδιώτες έχει επίσης μειωθεί, με την αναμενόμενη μείωση αγορών Bitcoin από τη Square (SQ), την εταιρεία πληρωμών που επιτρέπει τώρα στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν Bitcoin.

Ο Panigirtzoglou χρησιμοποιεί μια μοναδική μέθοδο για την αποτίμηση του Bitcoin – αυτό που αποκαλεί «αναλογία μεταβλητότητας». Με βάση αυτήν την αναλογία, εκτιμά ότι η δίκαιη αποτίμηση του Bitcoin είναι 35.000 δολάρια. Εάν το Bitcoin γινόταν τόσο δημοφιλές όσο ο χρυσός στα χαρτοφυλάκια επενδυτών, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και $140.000. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το περιμένει σύντομα.

«Αυτή η τιμή των $140.000 θα πρέπει να θεωρηθεί ως μακροπρόθεσμος θεωρητικός στόχος, υποθέτοντας τη σύγκλιση της μεταβλητότητας του Bitcoin με εκείνη του χρυσού και την εξίσωση των κατανομών Bitcoin με αυτή του χρυσού στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών», έγραψε. «Περιττό να πούμε ότι τέτοια σύγκλιση ή εξίσωση μεταβλητότητας ή κατανομής είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον».

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο