Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Δευτέρα, στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, μετά την άνοδο των αποδόσεων τους που είχε σημειωθεί την προηγούμενη βδομάδα. Οι δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Κ. Λαγκάρντ λειτούργησαν κατευναστικά για τις ανησυχίες των επενδυτών, σχετικά με το περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας αξίας 1,85 τρισ. Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι είναι πολύ χωρίς για να ανοίξει τη συζήτηση του περιορισμού του προγράμματος.

Οι επενδυτές, μετά τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων των Ευρωπαϊκών οικονομίων που αντανακλούσαν οικονομική ανάκαμψη, προεξοφλούσαν το σενάριο της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων της ΕΚΤ , προχωρώντας σε πωλήσεις ομολογιακών τίτλων.

Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου σήμερα σημείωσε οριακή μεταβολή της τάξης του -0,001% και έκλεισε στα -0,14 %, περίπου 6 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων χρόνων.  Στις υπόλοιπες αγορές ομολόγων , τα επικόκια κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά δέχθηκαν νέες πιέσεις όταν η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 2%.

Εγχώρια αγορά ομολόγων

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε από το 1,07% στο 0,95%, του 5ετούς στο 0,19% από 0,28% και του 15ετους στο 1,21% από 1,327%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,98%  έναντι -0,14% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,23% από 1,21%.

Αγορά συναλλάγματος 

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2216 δολ. από 1,2176 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2212 δολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές