
Η Tesco αναφέρει ότι εντόπισε σοβαρές εργασιακές παραβιάσεις στον τομέα ένδυσης με τον οποίο συνεργάζεται η αλυσίδα καταστημάτων στη νότια Ινδία. Συγκέντρωσε και αποδεικτικά στοιχεία για άσκηση εκτεταμένης πίεσης και εντατικοποίησης της εργασίας με θύματα μετανάστες και μάλιστα μικρά κορίτσια που εργάζονται σε κλωστήρια βάμβακος στο Ταμίλ Ναντού.
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ παραδέχτηκε ότι υπήρχαν ορισμένα «κρίσιμα σημεία» σε σχέση με τους μισθούς και τον προφορικό εκφοβισμό των υπαλλήλων σε ένα από τα πολλά κλωστοϋφαντουργεία με τα οποία η εταιρεία συνδέεται επιχειρηματικά στην περιοχή και ξεκαθάρισε ότι «εργάζεται για την εξάλειψη καταχρηστικών πρακτικών».
Μια έρευνα από την ΜΚΟ Somo και Arisa, η οποία πήρε συνέντευξη από 725 υπαλλήλους σε 29 κλωστοϋφαντουργεία στο Ταμίλ Ναντού, εντόπισε αποδείξεις για πολλές καταχρήσεις σε βάρος των εργαζομένων που περιλάμβαναν εξαπάτηση, εκφοβισμό και απειλές κατά των κοριτσιών και γυναικών εργαζομένων, καταχρηστικές εργασιακές καταστάσεις και ακραίες υπερβάσεις των ωραρίων εργασίας που δεν αμείβονταν.
Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ένας εκπρόσωπος της Tesco δήλωσε: «Λαμβάνουμε καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αλυσίδα μας… Ενώ δεν είμαστε άμεσος αγοραστής από αυτό το κλωστήριο, αναγνωρίζουμε το καθήκον μας σε όλους όσοι απασχολούνται στο δίκτυο προμηθευτών μας, (…) συνεργαζόμαστε με διαφορετικούς κατασκευαστές και με τη Somo για να ερευνήσουμε την κατάσταση και να εγγυηθούμε για βελτιώσεις στους χώρους εργασίας».
Ένας από τους πολλούς υπαλλήλους που μίλησαν με τους ερευνητές της ΜΚΟ δήλωσε: «Δεν έχουμε σωστό ύπνο. Πρέπει συνεχώς να εργαζόμαστε. Υποχρεωνόμαστε συχνά να δουλεύουμε δύο βάρδιες, ακόμη και τρεις. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά ”στραγγισμένοι” και να νυστάζουμε διαρκώς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε».
Ένας άλλος πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το περνάω με τα μηχανήματα. Δεν υπάρχει απολύτως καμία επαφή με τον έξω κόσμο. »
Πολλοί εργαζόμενοι δεν είχαν καμία άλλη επιλογή, παρά να διαμείνουν σε πολυπληθείς και «ανθυγιεινούς» ξενώνες, χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειές τους και χωρίς χρήματα για να γυρίχουν πίσω. Το προσωπικό περιέγραψε ακραίους περιορισμούς στην ελευθερία του, αρκετοί κατέθεσαν ότι, ενώ δεν εργάζονταν, ήταν υποχρεωμένοι να παραμένουν στους κοιτώνες και να καταγράφονται από κάμερες παρακολούθησης.
Τα κορίτσια ανέφεραν ότι αισθάνονταν ανασφαλή και ότι έπεφταν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, στα εργοστάσια και στο κατάλυμά τους. Περιέγραψαν άνδρες διευθυντές, προϊστάμενους, αλλά και εργαζόμενους σε ξενώνες, να τους αγγίζουν ανάρμοστα, συνήθως καλυπτόμενοι από το θόρυβο των μηχανών.
Τα κλωστήρια του Ταμίλ Ναντού τροφοδοτούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον εξαγωγικό τομέα ενδυμάτων της Ινδίας, και συσχετίζονται από καιρό με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια έρευνα του Guardian το 2018 μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι η Hugo Boss είχε βρει αιχμαλωτισμένες νέες γυναίκες εργαζόμενες που δούλευαν για λογαριασμό της αλλά χωρίς οι υπεύθυνοι της εταιρείας να γνωρίζουν τις ακριβείς συνθήκες εργασίας τους…


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια