Η στάση της Wall Street απέναντι στην διήμερη συνεδρίαση της FED την ερχόμενη εβδομάδα θυμίζει Άμλετ, αναφέρει σε άρθρο το MarketWatch. Είναι παροδικός ή δεν είναι ο πληθωρισμός; Η ερώτηση που πρέπει να απαντήσει για τις αγορές η Επιτροπή της FED που καθορίζει τα επιτόκια. Αν ο Αμλετ ήταν ο επικεφαλής της FED θα έθετε το δίλημμα ως εξής: είναι ευγενέστερο ο νους του ανθρώπου να υποστεί τις σφεντόνες και τα βέλη ενός εξωφρενικού πληθωρισμού ή να οπλιστεί ενάντια σε μια θάλασσα προβλημάτων;

Δεν αναμένει κανείς πυροτεχνήματα σε αυτή την συνεδρίαση, αλλά θα δώσει σίγουρα ένα στίγμα για τις αγορές μετοχών και ομολόγων. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο βλέποντας το θετικό κλείσιμο των κυριότερων χρηματιστηριακών  δεικτών την Παρασκευή,  S&P 500  0,19% , Dow Jones στο 0,04% και Nasdaq στο 0,35%, που φλερτάρει δηλαδή με επίπεδα ρεκόρ. Η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας γίνεται με φόντο τις αυξανόμενες ενδείξεις πως μεγαλώνουν οι πιέσεις στις τιμές σε μια οικονομία που ανακάμπτει από την πανδημία και η ροή των εμβολιασμών επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σε κάποια ομαλότητα. Την προηγούμενη Πέμπτη τα στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν άνοδο του κόστους ζωής το Μάιο που οδήγησε τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 χρόνων, στο 5%, αντανακλώντας την αύξηση των τιμών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των ΗΠΑ.

Εδω λοιπόν διαμορφώνεται το κρίσιμο ερώτημα «Η αύξηση του πληθωρισμού είναι παροδική ή ελλοχεύει ο κίνδυνος να παγιωθούν ψυχολογικά οι υψηλές τιμές;» όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό σημείωμα ο επικεφαλής έρευνας αγοράς στο Forex.com, Matt Weller.

Μέχρι πότε υπομονή;

Δεν είναι ξεκάθαρο επίσης τι εννοούμε ως παροδικό, κάτι που κρατάει μήνες, χρόνια; Για πόσο χρονικό διάστημα τα υψηλά επίπεδα τιμών θα είναι ανεκτά από τις αγορές και την FED, μέχρι πότε θα κάνουν υπομονή με τον πληθωρισμό να μειώνει την αξία του ενεργητικού;

«Πηγαίνοντας στο τέλος της χρονιάς και μέσα στο 2022, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να αναμένουν ο πληθωρισμός να υποχωρήσει περαιτέρω στο στόχο του 2%. Είναι ένα μήνυμα που η FED είναι πιθανό να επαναλάβει αυτή την εβδομάδα» έγραψε η Lindsey Piegza, επικεφαλής οικονομολόγος στο Stifel. «H οικονομία των ΗΠΑ κερδίζει σαφώς δυναμική, με την αγορά εργασίας να προσθέτει περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας το μήνα. Επομένως, ενώ δεν αναμένεται προσαρμογή πολιτικής τον Ιούνιο, ούτε ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος για ενδεχόμενη προσαρμογή στην πολιτική, τουλάχιστον ορισμένα μέλη της Fed, αναμένεται να πιέσουν να συζητηθεί  τους επόμενους μήνες μια ενδεχόμενη ανατροπή των μέτρων έκτακτης ανάγκης» πρόσθεσε.

Ορισμένοι επενδυτές, αναλυτές και οικονομολόγοι στοιχηματίζουν ότι η Fed σκοπεύει να διατυπώσει την άποψη ότι η μείωση του πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει έως το τέλος του 2021. Αντιμέτωπη με τις πληθωριστικές πιέσεις ο συγχρονισμός της μείωσης είναι περίπλοκος για την κεντρική τράπεζα, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να φαίνεται ασταθής. Ο Lawrence Gillum,υπεύθυνος  στρατηγικής για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος στην LPL Financial, δήλωσε ότι το βασικό πράγμα που θέλει η αγορά είναι ο χρόνος που η Fed θα  προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος. Σημείωσε επίσης ότι μια μείωση των αξιών -που κατέχει η κεντρική τράπεζα και συνδεόνται με υποθήκες- της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι σημαντική, διότι η αγορά κατοικίας θεωρείται ευρέως ως υπερθερμασμένη.

Ο Andrew Hunter, ανώτερος οικονομολόγος  στην Capital Economics, σε πρόσφατη έκθεσης, δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο αναμένει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρουσιάσουν μια αργή προσέγγιση σε οποιαδήποτε μείωση.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν σαφώς έναν ήπιο τόνο από την Fed την επόμενη εβδομάδα, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη πορεία των επιτοκίων», δήλωσε επικεφαλής της διαχείρισης επενδύσεων στο Commonwealth Financial Network Peter Essele στο MarketWatch «Περιμένουμε ότι η Fed θα συνεχίσει να πατά το πόδι της  στο χαλαρό πεντάλ την επόμενη εβδομάδα. Δεν θα αλλάξει τίποτα έως ότου ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον παροδικός και η οικονομία επιστρέψει στην πλήρη απασχόληση»συνέχισε. 

Τι άλλο υπάρχει στο ραντάρ των επενδυτών

Πέρα από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις  τον Μάιο, που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη, ενώ οσυνεχίζουν να παρακολουθούν  τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων για το σχέδιο δαπανών για τις υποδομές, καθώς έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την έκδοση χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street