Μετά από μιά άτονη εβδομάδα διαπραγμάτευσης στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ανακοινώσεις των συμπερασμάτων της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed, που θα γίνουν την Πέμπτη, αναζητώντας στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να σχηματίσουν το πάζλ, που αφορά τη διάρκεια του πληθωρισμού και το χρονοδιάγραμμα αλλαγής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι μετοχές την εβδομάδα που μας πέρασε, καθώς υπήρχαν λίγοι καταλύτες που θα μπορούσαν να επηρρεάσουν την Wall,  ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη παρουσία του πληθωρισμού, που θα οδηγούσε τη FED να αλλάξει την πολιτική της πιο σύντομα απ ότι αναμένεται.

Ο Nasdaq κατέγραψε μια μέτρια άνοδο και έκλεισε στις 14.069,42 μονάδες, ο S&P παρέμεινε σχεδόν στάσιμος να αιωρείται λίγo πιο χαμηλά από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ και έκλεισε στις 4.247, 44, και ο Dow Jones, παρασύρθηκε από τις μετοχές του κλάδου φροντίδας υγείας που το οδήγησαν σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε στις 34.479,6 μονάδες. Ξεχώρισαν με καθαρά κέρδη, οι μετοχές εταιρείων μικρής κεφαλιοποίησης και οι μετοχές του κλάδου των μεταφορών.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχουν περιοριστεί σε στενό εύρος διακύμανσης, με λίγους καταλύτες που θα μπορούσαν να επηρρεάσουν την επενδυτική συμπεριφορά. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την προηγούμενη Πέμπτη, συγκέντρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον και φούντωσε τη συζήτηση σχετικά με τη διάρκεια του πληθωρισμού.

Από την πλευρά της η FED έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι οι παρούσες πληθωριστικές πιέσεις δεν θα μετασχηματιστούν σε διαρκή πληθωρισμό, ισχυρισμός που αντανακλάται και στην έκθεση καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Michigan  που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η οποία δείχνει ότι οι προσδοκίες για πληθωρισμό μετριάστηκαν μετά την άνοδο του προηγούμενου μήνα. 

Το βλέμμα των επενδυτών τώρα στρέφεται στη διήμερη συνάντηση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της FED και την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της, όπου οι αγορές θα αναζητήσουν στοιχεία για το πότε η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της. Πολλοί αναλυτές δεν περιμένουν εκπλήξεις αλλά σημάδια που θα τους βοηθήσουν να διαπιστώσουν τη διάρκεια της ήπιας πολιτικής που ασκεί η FED.  Οι επενδυτές επίσης αναμένουν την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού, την Τρίτη. Ο Δείκτης μετράει τις τιμές που πληρώνουν οι εταιρείες τους παραγωγούς για αγαθά.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για ένα σχεδόν χρόνο, επηρρεάζοντας αρνητικά τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Πίεση δέχτηκε και ο κλάδος της φροντίδας υγείας, καθώςε η μετοχής της Biogen σημείωσε απώλειες που άγγιξαν το 4%. Η FDA αντιμετωπίζει ισχυρές κριτικές για την «ταχεία έγκριση» του φαρμάκου κατά της νόσου Αλτσαχάιμερ της Biogen, χωρίς να έχει ισχυρά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του. Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών σημειώθηκε στις λεγόμενες meme μετοχές. Οι μετοχές δηλαδή που γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν το ενδιαφέρον ερασιτεχνών και μικρών κυρίως επενδυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street