Ονειρο ήταν και πάει. Η Ευρώπη πίστεψε για μια στιγμή ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει στάση στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας με αφορμή την πανδημική κρίση και την προσωρινή άνοδο των Πρασίνων, όμως ο Αρμιν Λάσετ –ο βασικός υποψήφιος για να διαδεχθεί την Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία- έσπευσε να διαλύσει κάθε αμφιβολία.

Σε δηλώσεις του σε webinar του Bloomberg, o 60χρονος ηγέτης της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών, τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε. από τη στιγμή που θα τελειώσει η πανδημία, ενώ περιέγραψε σχέδια για μια κάπως πιο επιθετική Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Λάσετ δήλωσε ότι και η Γερμανία χρειάζεται να επιστρέψει στα συνταγματικά όρια δαπανών, απορρίπτοντας τις προτάσεις των Πρασίνων –που θεωρούνται ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του- για χαλάρωση των κανόνων ώστε να επιτραπούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις σε νέα τεχνολογία. Ο Λάσετ άνοιξε κι άλλο μέτωπο αντιπαράθεσης με τους Πρασίνους υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να μεταφέρεται μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2.

«Όταν αυτή η κρίση τελειώσει, όταν ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία ξεπερασθεί, η γερμανική και η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να επιστρέψουν στις πολιτικές σταθερότητας όπως αυτές καθορίζονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ,» δήλωσε ο Λάσετ.

Ο Αρμιν Λάσετ έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση του ως πιθανότερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, κι ενώ απομένει κάτι περισσότερο από τρεις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία. Ο Λάσετ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την κεντρώα προσέγγιση της Μέρκελ ώστε να αντικρούσει τους Πρασίνους και την υποψήφιά τους Ανναλένα Μπέρμποκ. Και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον δικαιώνουν καθώς εμφανίζουν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών να ενισχύει τα ποσοστά του και τους Πράσινους να χάνουν έδαφος.

Ο Λάσετ άφησε να εννοηθεί ότι θα προτίθεται να ασκήσει πιο αυστηρή πολιτική απέναντι τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, εγείροντας θέμα αλλαγής της ψήφου σε κρίσιμες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, κίνηση που ενδεχομένως θα στερήσει από τα μικρότερα κράτη της δύναμης που διατηρούν με τη χρήση του βέτο.

Ωστόσο, η θέση του για τα δημοσιονομικά κριτήρια στέλνει σήμα ότι η Γερμανία ίσως επιστρέψει στο ρόλο του δημοσιονομικού ελεγκτή της Ε.Ε., ασκώντας πιέσεις σε χώρες με υψηλά χρέη και επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα του κοινού δανεισμού για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. ανεστάλη πέρυσι με την έξαρση της πανδημίας, ενώ λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να επιστρέψει στην ίδια μορφή του. Το Σύμφωνο επρόκειτο να αναθεωρηθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία καθώς πολλές χώρες είχαν παραβιάσει τους κανόνες για δημοσιονομικό έλλειμμα κατώτερο του 3% και δημόσιο χρέος μικρότερο του 60% του ΑΕΠ. Η δυσπιστία είναι διάχυτη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει ήδη συμφωνήσει να ανοίξει συζήτηση για τη νέα μορφή που θα έχει το Σύμφωνο μετά την πανδημία. Πολιτικοί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν την μείωση των δημοσίων χρεών, κατηγορώντας τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου ότι επιμένουν στην πολιτική των δαπανών και ότι εξαρτώνται από τη βοήθεια άλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως