Τα χαμηλά επιτόκια και οι προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχουν ενισχύσει τις αναδυόμενες αγορές, τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής διαβλέπουν επιβράδυνση της ανοδικής αυτής πορείας στο εγγύς μέλλον.

Οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής για τη Τράπεζα της Αμερικής (Bank of America-BofA) στο Χόνγκ Κονγκ, Ajay Singh Kapur και Ritesh Samadhiya, παρόλο που εξακολουθούν να διατηρούν θετική στάση για τα αποθέματα αναδυόμενων αγορών, μείωσαν τη στρατηγική κατανομή τους σε κυκλικά αποθέματα στην Ασία και τις αναδυόμενες αγορές. Προέβησαν σε μία τέτοια πράξη καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μερικούς από τους κινδύνους στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Αυτοί οι κίνδυνοι αφορούν και την ενίσχυση της θέσης του δολαρίου, γεγονός πρόκληση για τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως για εκείνες που βασίζονται σε ξένη χρηματοδότηση. Ένας ακόμη παράγοντας που, ενδεχομένως, να έχει προκαλέσει αύξηση των ανησυχιών είναι ο εξής: Με περισσότερα από τα τρία τέταρτα των οικονομικών συμβούλων παγκοσμίως, στην τελευταία έρευνα της BofA, να αναμένουν ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός ξαφνικού παράγοντα, που θα στηρίζει τις αγορές, φαντάζει όλο και πιο δύσκολο, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής της BofA.

Ωστόσο, η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 37% του Δείκτη Αναδυόμενων Αγορών MSCI, θέτει έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ευρύτερή του βάση. Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής ήταν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Κίνας, που έχουν ως σκοπό την ενίσχυση των πιστώσεων, ενώ, παράλληλα, η ευκολία δανεισμού στη χώρα αυτή αποτελεί, συχνά, καθοριστικό δείκτη για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις κυκλικές. Ο εξωνυχιστικός έλεγχος των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών στις μεγάλες εταιρείες Διαδικτύου και τεχνολογίας συνεχίζει να κυριαρχεί, επίσης, στην αγορά. Πράγματι, η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας έχει σημειώσει μία από τις χειρότερες επιδόσεις για το φετινό έτος μέχρι στιγμής. Το αμοιβαίο κεφάλαιο iShares MSCI China (MCHI) κατέγραψε πτώση 1,2% φέτος, καθώς οι άλλες αγορές καθορίζουν υψηλότερες τιμές.

Ο συνιδρυτής της DataTrek Research, Nicholas Colas, ανησυχεί για την κανονιστική καταστολή των τεχνολογικών εταιρειών στην Κίνα και, επίσης, αναφέρει ότι η ιστορία δεν προσφέρει αισιόδοξη ρητορική για τις αναδυόμενες αγορές, σε καιρούς που η Fed αυξάνει τα επιτόκια. Σε γενικές γραμμές, οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να βρίσκονται υπό πίεση, όσο υπάρχουν ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων και του χρονοδιαγράμματος της Fed, προσθέτει ο ίδιος.

Παρόλο που οι αναδυόμενες αγορές μπορεί να μην είναι τόσο ευάλωτες σε ένα «κωνικό ξέσπασμα», όπως αυτό του 2013, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει ανάκαμψη, οι υπέυθυνοι χάραξης στρατηγικής του BlackRock Investment Institute αναφέρουν, επίσης, ότι τυχόν προσωρινές αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί προειδοποίηση, καθώς οι επενδυτές αναζητούν κομμάτια της αγοράς που δεν έχουν προεξοφλήσει πλήρως στην παγκόσμια ανάκαμψη και κοιτούν στο εξωτερικό. Οι οικονομικοί σύμβουλοι εξακολουθούν να βρίσκουν επιλεκτικά ευκαιρίες σε αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες, όπως η Βραζιλία, οι οποίες, τα τελευταία χρόνια, δεν ανταποκρίνονται στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Οι προσπάθειες της Κίνας να αναχαιτίσουν την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και τις πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεματικών και της θέσπισης περιθωρίων εμπορίου στο εξωτερικό, έσπασαν μέρος της δυναμικής από το «ράλι των εμπορευμάτων».

Ωστόσο, οι αναλυτές της Gavekal Research βλέπουν τις προσπάθειες της Κίνας ως παύση και όχι ως προσπάθεια να κινηθούν σε υψηλότερες τιμές σε πρώτες ύλες όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός, για τα οποία η Κίνα αποτελεί περισσότερο «λήπτη τιμών» παρά «καθοριστή». Σύμφωνα με στοιχεία, τα αποθέματα για αυτές τις πρώτες ύλες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τους αναλυτές του Gavekal, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πρόσφατη απόσυρση των τιμών των εμπορευμάτων περισσότερο παύση παρά ως τέλος του αγώνα τιμών.

Αυτό θα μπορούσε να είναι καλό για επιλεγμένες αναδυόμενες αγορές πλούσιες σε πόρους. Για τους επενδυτές, η επιλογή των κατάλληλων «κομματιών» στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσει να είναι υψίστης σημασίας. Εκτός από χώρες όπως η Βραζιλία που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, αρκετές τουριστικές εταιρείες σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη, θα μπορούσαν να επωφεληθούν καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται και τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο