Στην τρέχουσα εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι επενδυτές αντιδρούν, λαμβάνοντας υπόψη τη ροή των δεδομένων για τα μακροοικονομικά μεγέθη της ΕΕ και κάθε χώρας και τη ροή των δεδομένων για την πανδημία μετά την κυριαρχία του στελέχους Δέλτα. Αυτό δικαιολογεί εν μέρει την γενίκευση της τάσης για φυγή από το ρίσκο των ελληνικών μετοχών, που αποκαλύφθηκε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Θυμίζουμε πως επί ώρες μόνο δυο blue chip εμφάνιζαν θετική μεταβολή και μόνο στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος, με παρέμβαση από τους market makers, προσετέθησαν οι ΕΥΡΩΒ και ΒΙΟ εκτός των ΕΕΕ ΣΑΡ. Επίσης είναι σπάνιο και δεν συμβαίνει συνήθως στις συνεδριάσεις του κατακαλόκαιρου, να φτάνουν οι καθοδικές μετοχές τις 100 περίπου, με τις ανοδικές λιγότερες από 20. Από αυτά συνάγεται το συμπέρασμα πως στο ταμπλό προεξοφλήθηκαν σημαντικών διαστάσεων μειώσεις των προσδοκιών – υπολογισμών πολλών επενδυτικών οίκων σχετικά με την ελληνική οικονομία συνολικά.
Μια έκθεση από την Morgan Stanley διαφωτίζει ως προς τη λογική που χρησιμοποιούν στα μοντέλα τους οι θεσμικοί. Πρώτα αναγνωρίζουν την ύπαρξη του κινδύνου από την μετάλλαξη του ιού, που φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά για να κυριαρχήσει και κατόπιν παρακολουθούν την αντίδραση των κυβερνώντων. Διαπίστωσαν λοιπόν πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θέλουν να λειτουργήσει χωρίς εμπόδια η τουριστική τους βιομηχανία και παράλληλα, εντόπισαν τις διαφορές που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τους αρμόδιους στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Έτσι περνούν στη μέτρηση των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στον αρχικό υπολογισμό της μεταβολής του ΑΕΠ ανά χώρα.
Βέβαια καθώς δεν είναι δυνατό να μετρηθεί η πραγματική επίδραση από την αναταραχή στα ταξίδια και τις μετακινήσεις, εμφανίζουν διαφορετικά σενάρια με το βασικό να αφορά σε ένα μέτριο ψαλίδισμα των οικονομικών μεγεθών, ενώ υπάρχουν επίσης δυο ή ένα που θεωρούνται χειρότερα από το βασικό.
Για την οικονομία στην Ελλάδα οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν, πως επειδή είναι περισσότερο εξαρτημένη από τους ξένους τουρίστες, η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να χτυπήσει την εγχώρια ανάπτυξη από 0,9% έως 2,3% φέτος. Καθώς πρόκειται για ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος συγκριτικά με το Άλφα και αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη σε ένα διάστημα μικρότερο των 2-3 μηνών. Αυτή η λογική εφαρμόζεται από τους περισσότερους επενδυτικούς ομίλους οι οποίοι κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς, αλλά όλοι χαρακτηρίζονται από την ίδια περίπου λογική.
Βέβαια εκτός της βασικής αιτίας που αναπτύξαμε υπάρχουν και τα μόνιμα κριτήρια – κίνητρα που χρησιμοποιούνται και αφορούν στην τεχνική ανάλυση δηλαδή τη στατιστική προϊστορία. Από τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών που διατυπώθηκαν στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου υπάρχουν ως εκτιμήσεις επίπεδα τιμών στα οποία βρίσκεται ήδη τώρα η αγορά:
Οι προοπτικές της Οικονομίας όχι μόνο είναι καλές, αλλά δείχνουν σημάδια μίας μακροπρόθεσμης ανόδου. Υπομονή και επιμονή λοιπόν για την συνέχεια, μιας και με σύνεση και στρατηγική μπορούν να βγουν σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον. Το 880 είναι ένα επίπεδο στήριξης, με την Αγορά να μοιάζει διορθωτική. Κάλο θα ήταν να βρεθεί και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες και αν θέλει να πάρει καλύτερη τάση να κατοχυρώσει το 915. Σε κάθε περίπτωση, ένα σοβαρό ‘stop’ είναι το επίπεδο των 852 μονάδων, σε εβδομαδιαίο γράφημα. Σημείωναν από την Fast Finance ΑΧΕΠΕΥ.
Όσο για τον ΔΤΡ οι αναλυτές ειδοποιούσαν πως θα αποκτήσει ξεκάθαρη πορεία αφού ολοκληρωθεί η ΑΜΚ της ΑΛΦΑ. Την εβδομάδα που τελείωσε η επεμβατική δραστηριότητα από την ΑΜΚ, χθες δηλαδή, που απελευθερώθηκαν τα δεσμευμένα κεφάλαια για τις αδιάθετες μετοχές από την ΑΜΚ, το ξεπούλημα σφράγισε τις συναλλαγές που αφορούσαν τον κλάδο. Η αγοραία συναίνεση για την πορεία του ΔΤΡ είναι γνωστή από τις αναφορές μας, κύρια στα σχόλια για τα παράγωγα. Την υπενθυμίζουμε: Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 573 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 560 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), 543 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 540 (ημερήσιο “stop long”) και 519 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).
Latest News
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024