Η έκκληση την οποία απηύθυνε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου μιλώντας σε ξένους πρέσβεις ήταν δραματική: «Ο Λίβανος απέχει λίγες ημέρες από την κοινωνική έκρηξη. Οι Λιβανέζοι αντιμετωπίζουν μόνοι τους τη μαύρη μοίρα τους», είπε ο Χασάν Ντιάμπ, ζητώντας να μην τιμωρούνται οι πολίτες της χώρας – οι μισοί από τους οποίους ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας – για το πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει.

«Η ομηρεία που έχει επιβληθεί» στη χώρα δεν επηρεάζει τους διεφθαρμένους, υποστήριξε επίσης ο Ντιάμπ, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός χάνει την υπομονή του καθώς «η σύνδεση της βοήθειας με τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης έχει μετατραπεί σε απειλή για τις ζωές των Λιβανέζων και για την ίδια την ύπαρξη του Λιβάνου».

Η Γαλλία κουνάει το δάχτυλο

Η πρώτη απάντηση που έλαβε, ωστόσο, ήταν μάλλον αποκαρδιωτική. «Το τρομακτικό, κύριε πρωθυπουργέ, είναι ότι η σημερινή βίαιη κατάρρευση είναι η συνειδητή συνέπεια χρόνιας κακοδιαχείρισης και απραγίας», εμφανίζεται να λέει ο πρέσβης της Γαλλίας σε βίντεο. Και συνεχίζει: «Δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ομηρείας που έχει επιβληθεί από τα έξω, αλλά των δικών σας ευθυνών, όλων σας, επί χρόνια, ολόκληρης της πολιτικής τάξης της χώρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Τι είπε, με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος της χώρας που πριν ένα περίπου αιώνα κυριαρχούσε στη Μέση Ανατολή (και τον Λίβανο) ως αποικιοκρατική δύναμη; Πολύ απλά, ότι εσείς φταίτε, καλά να πάθετε τώρα! Όπως επίσης, ότι κανείς δεν θα σπεύσει προς σωτηρία του Λιβάνου και προς βοήθεια του λαού του εάν οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες δεν φύγουν εκουσίως από τη μέση.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν πρόκειται να συμβεί. Εξάλλου, για τον έλεγχο του Λιβάνου έχουν διεξαχθεί πόλεμοι και έχει χυθεί πολύ αίμα, κάτι που σημαίνει ότι οι ρίζες των δεινών είναι ιδιαιτέρως βαθιές. Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, σουνίτες και σιΐτες, φιλοϊρανοί και φιλοσαουδάραβες έχουν πολλά να χάσουν εγκαταλείποντας τα κεκτημένα τους και φυσικά δεν προτίθενται να το κάνουν. Το ίδιο και οι ξένοι που έχουν συμφέροντα στη χώρα, Γάλλοι και Αμερικανοί, Ιρανοί και Ισραηλινοί.

Ο Σαάντ Χαρίρι, γιος του δολοφονηθέντος Ραφίκ Χαρίρι και ο βασικός του αντίπαλος, η Χεζμπολάχ του Χασάν Νασράλα, παίζουν το παιχνίδι της αναμονής. Περιμένουν, δηλαδή, ποιος θα λυγίσει πρώτος, με αποτέλεσμα είτε να κάνει πίσω είτε να διαπράξει το μοιραίο λάθος – που θα επιτρέψει στον άλλο να πάρει οριστικά στα χέρια του τα ηνία της χώρας.

Ανείπωτη φτώχεια

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία του λαού του Λιβάνου βιώνει δραματικές στιγμές. Το νόμισμα της χώρας έχει χάσει το 90% της αξίας του, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, το ρεύμα κόβεται πολλές ώρες κάθε ημέρα εξαιτίας της μη εξόφλησης των χρεών στους προμηθευτές (ανάμεσά τους και τουρκικές εταιρείες). Δεν είναι τυχαίο ότι η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει λόγο για την πιο σοβαρή κρίση στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την τρομακτική έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού, η κατάσταση μοιάζει να είναι άνευ επιστροφής. Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι βγαίνουν κατά καιρούς στους δρόμους, κατηγορώντας συλλήβδην το σύστημα εξουσίας για την κατάστασή τους. Φαίνεται πως τώρα, είναι έτοιμοι να τα παίξουν όλα για όλα, μιας και στον Λίβανο δεν έχουνε ζωή.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και μπροστά στον φόβο ενός γενικευμένου χάους, κάποιοι παίρνουν τα μέτρα τους. Όπως το Κατάρ, που ανέλαβε την τροφοδοσία του στρατού με τα αναγκαία, καθώς η πείνα είχε επεκταθεί και στις τάξεις του (οι μερίδες κρέατος έχουν μειωθεί σημαντικά) και υπήρχε ο κίνδυνος σε περίπτωση εξέγερσης να ταχθεί με την πλευρά του λαού.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».