Η παράδοση του πλούτου σε επερχόμενες γενεές ήταν πάντα ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι πλούσιοι και κυρίως πως να εισάγουν παιδιά σε μια κατάσταση υπεραφθονίας χωρίς ταυτόχρονα να τα εξαρτήσουν από τον πλούτο. Πλούσια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με το πώς να μάθουν και να νουθετήσουν τα παιδιά τους για να χειριστούν τον πλούτο τους, ωστόσο λίγοι κάνουν κάτι για αυτό.

Σύμφωνα με μια έρευνα της JPMorgan, το 69% των εξαιρετικά πλούσιων νοικοκυριών αναφέρουν τον σχεδιασμό διαδοχής ως πρωταρχική προτεραιότητα. Και όμως, το 29% δεν είχε κανένα σχέδιο να προετοιμάσει την διαδικασία. Ακόμη χειρότερα, σχεδόν το 1/4 (23%) αποκρύπτουν την έκταση του πλούτου τους από νεαρά μέλη της οικογένειας.

Πλούτος: Οι 4 συμβουλές που θα σας διασφαλίσουν μία άνετη ζωή

Η διατήρηση στο σκοτάδι των κληρονόμων από τις παλαιότερες γενιές  είναι ένα διαχρονικό θέμα, σύμφωνα με την Ελίζα Σέβλιν Ρίτσο επικεφαλής σύμβουλο στη μονάδα οικογενειακή τραπεζικής της JPMorgan. Όπως αναφέρθηκε, απέδωσε μια σειρά από την απροθυμία σε πολλούς από αυτούς τους οικιακούς χώρους εργασίας που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα 10 και ακόμη και 5 χρόνια.

«Οι συζητήσεις για τον πλούτο θα είναι δύσκολες και, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, τα νοικοκυριά συνήθως έχουν ανακαλύψει ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσουν», ενημέρωσε το Business Insider.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως Δεκέμβριο του 2023, έλαβε απαντήσεις από 190 οικογενειακές επιχειρήσεις, με τα τρία τέταρτα να εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ. Οι ερωτηθέντες επέβλεπαν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, αναφέροντας μια μέση τιμή 864,6 εκατομμύρια δολάρια.

Οι νέοι μπορούν εύκολα να μάθουν τον οικογενειακό πλούτο

Αυτή η τεχνική —ή η έλλειψή της— δεν είναι ρεαλιστική όταν οι κληρονόμοι έχουν άφθονη γνώση στα χέρια τους, αναφέρει η έκθεση. Θα αναζητήσουν τα ακίνητα του μπαμπά και της μαμάς τους στο Zillow ή θα ανακαλύψουν τους παππούδες τους στα κατάστιχα του Forbes Billionaires. Ίσως εξαιτίας αυτού τα πλουσιότερα νοικοκυριά είναι πολύ ξεκάθαρα όπως ανακάλυψε η έρευνα. Μόνο το 15% των οικιακών επιχειρήσεων με τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία διατηρούν κληρονόμους σε άγνοια, σε αντίθεση με το 27% για εταιρείες με 50 έως 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ η αποφυγή ήταν η πέμπτη πιο τυπική τεχνική για την «ετοιμασία» της διαδοχής, οι επιπλέον διαδεδομένες λύσεις περιελάμβαναν την ενθάρρυνση της φιλανθρωπίας και τη συμμετοχή κληρονόμων στην οικογενειακή επιχείρηση.

Είναι πιο απλό να ακολουθήσετε μια μέθοδο πολλών βημάτων με μέτρο από το να αποκαλύψετε όλα τα κομμάτια απευθείας στους κληρονόμους, σύμφωνα με την Κάρα Κότ-Άκα της Goldman Sachs.

«Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να το κρατήσουν κρυφό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο είναι πολύ προτιμότερο να μιλήσετε ειλικρινά με τα παιδιά και να αποκαλύψετε την αυλαία αργά και να τους πείτε: «Αυτό είναι ένα ταξίδι. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε αυτό», είπε η Κοτ-Άκα στο Insider τον Φεβρουάριο.

Ποιος είναι ο στόχος του οικογενειακού πλούτου;

Ο μπαμπάς και η μαμά πρέπει να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά τον στόχο του πλούτου τους, ανέφερε η επικεφαλής φιλανθρωπίας και κληρονομικού σχεδιασμού της Goldman Sachs. Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να ξεκινήσει νωρίς με την εκπαίδευση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 4 και 5 ετών να μάθουν πώς να εξοικονομούν χρήματα για να αγοράσουν ένα παιχνίδι ή να περιμένουν μετρητά για τα γενέθλιά τους.

Πριν πάνε στο σχολείο, πρέπει να μάθουν τα βασικά της οικογενειακής περιουσίας. Ενώ κάθε παιδί είναι τελείως διαφορετικό, είναι γεγονός ότι οι περισότεροι αφήνουν την πλήρη αποκάλυψη για όταν τα παιδιά τους είναι 25 ετών, την ηλικία που πιστεύεται ότι ο εγκέφαλός τους είναι πλήρως ανεπτυγμένος.

Η Goldman Sachs έχει θεσπίσει ένα διαδικτυακό μάθημα για παιδιά γυμνασίου που ασχολείται με τις μετοχές και τις επενδύσεις. Ωστόσο, το θέμα του προγραμματισμού πλούτου είναι προβληματικό για πολλά στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, καθώς ένας Διευθύνων Σύμβουλος στο τομέα οικογενειακού πλούτου ενημέρωσε την UBS σε μια έρευνα τον τελευταίο χρόνο.

«Μερικά χρόνια στο παρελθόν είχαμε συζητήσεις με οικογένειες όπου προσπαθήσαμε να διατυπώσουμε αξίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα πράγμα που δυσκολευτήκαμε να ενσωματώσουμε στις οικογένειες», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος. «Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, και ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα που έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερο συναισθηματικά θέματα».

Ενώ οι πλούσιοι συνήθως δεν είναι σαν τους υπόλοιπους, το πρόβλημα είναι ευρέως διαδεδομένο. Μια τρέχουσα έρευνα που διεξήχθη από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Edward Jones ανακάλυψε ότι το 35% των ανθρώπων δεν σκοπεύουν να μιλήσουν για την κληρονομιά τους με την οικογένεια τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή