Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, με τους κυκλικούς τομείς –ορυχεία, αυτοκινητοβιομηχανία και τράπεζες- να ηγούνται της πτώσης καθώς η παγκόσμια διάθεση άρχισε να χαλάει λόγω ανησυχιών για την οικονομική ανάκαμψη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε 1,1%, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων, στον απόηχο της μεγάλης πτώσης των ασιατικών αγορών λόγω ανησυχιών για την ανάκαμψη της Κίνας και την αυστηρότερη εποπτεία των τεχνολογικών εταιρειών.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης υποχωρούσαν κατά 2,3% ακολουθώντας την πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Η υποχώρηση των επιτοκίων μεώνει την κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων, συρρικνώνοντας τη διαφορά ανάμεσα σ΄αυτό που χρεώνουν τους δανειζομένους και πληρώνουν τους καταθέτες.

Οι εταιρείες ορυχείων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην υγεία της κινεζικής οικονομίας αφού είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής μετάλλων, υποχωρούσαν κατά 2,3% και οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωναν πτώση 1,9%.

«Είδαμε στοιχεία επιβράδυνσης στην οικονομία της Κίνας. Αυτό είναι σημαντικό για την Ευρώπη, για χώρες όπως η Γερμανία που έχει μεγάλο τομέα εξαγωγών και εξαρτάται από το τι γίνεται στην Κίνα και ευρύτερα στην Ασία,» δήλωσε ο Ελβιν ντε Γκρούτ, της Rabobank. «Οι επενδυτές νιώθουν πιο ανήσυχοι για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης ενώ εξακολουθούμε να ανοίγουμε ξανά,» πρόσθεσε.

Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας Prosus, που έχει 29% μερίδιο στην κινεζική Tencent, υποχωρούσε κατά 2,4%.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να καθορίσει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% στη διάρκεια συνεδρίασης που θα έχει στη διάρκεια της ημέρας, εγκαταλείποντας την τρέχουσα πολιτική του «κάτω ή κοντά στο 2%».

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν για ενδείξεις κατά πόσον η ΕΚΤ θα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο εν μέσω ανησυχιών ότι η ταχύτερη αύξηση τιμών θα υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη.

Από την άλλη πλευρά, μετοχές που είναι λιγότερο ευαίσθητες στην οικονομική ανάπτυξη, όπως ακίνητα και υγεία, σημείωσαν μικρές απώλειες. Η μετοχή της γερμανικής Hella υποχωρούσε 2,4% έπειτα από την είδηση ότι η κατασκευάστρια φρένων Knorr-Bremse απέρριψε σχέδια για την εξαγορά του 60% στην εταιρεία. Οι μετοχές της Knorr-Bremse ενισχύονταν 7,1%.

Η εταιρεία λογισμικού Teamviewer υποχωρούσε κατά 13,2% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των προσδοκιών οικονομικά στοιχεία στο δεύτερο τρίμηνο. Η μετοχή της Deliveroo ενισχύθηκε 4,3% μετά την αύξηση 88% των παραγγελιών στο δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές