Το φαινόμενο να υπάρχει στο άνοιγμα ανοδικό χάσμα έναντι που κλεισίματος της προηγούμενης μέρας και σε λίγα λεπτά να εξατμίζονται τα αρχικά κέρδη και να εμφανίζονται σε ορισμένα χρηματιστήρια οριακές έστω απώλειες, υπογραμμίζει την ευαισθησία και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Βέβαια μετά την πτώση των προηγούμενων ημερών, με την καθησυχαστική μαρτυρία του προέδρου της  Federal Reserve  Jerome Powell την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Κογκρέσο, το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί η άνοδος.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από τα ρεκόρ υψηλών την Τετάρτη, καθώς η διάθεση των επενδυτών παγκόσμια χτυπήθηκε από τα σημάδια των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ οι μετοχές του κλάδου στα Ταξίδια/Αναψυχή υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για την εξάπλωση της παραλλαγής Delta στη γηραιά ήπειρο. Με  την TUI να πέφτει 2,9% μετά από αναφορές ότι η μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών στον κόσμο είχε ακυρώσει τις περισσότερες διακοπές μέχρι τον Αύγουστο.

Οι απώλειες στο άνοιγμα της Πέμπτης ήταν ευρείας βάσης, με τις οικονομικά ευαίσθητες μετοχές, όπως τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες, να υποχωρούν μεταξύ -0,3% και -1,6%, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε την υψηλότερη ημερήσια αύξηση στα κρούσματα COVID-19 από τις 15 Ιανουαρίου. Ένα ράλι στα ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, έδωσε περαιτέρω στοιχεία για την επιφυλακτικότητα στις αγορές.

Η εικόνα από τις μεταβολές στα futures των βασικών δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σήμερα ειδοποιούσε  για σαφές ανοδικό άνοιγμα. Υπολογίσιμη άνοδο +0,19% είχαν τα ΣΜΕ του DAX, ενώ κέρδη της τάξης του +0,45% εμφάνιζαν τα futures για τον FTSE100 και της τάξης του +0,26% ήταν η μεταβολή των ΣΜΕ του CAC40.

Στο άνοιγμα ο DAX είχε άνοδο +0,30%, ο CAC40 μεταβολή +0,12%, ο IBEX ενισχυόταν +0,34%, ο FTSE100 κέρδιζε +0,43%. Ελαφρά καλύτερα από  τα μηνύματα που έστειλαν τα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ωστόσο αποδείχθηκαν “αισιόδοξα” τα μηνύματα από τα futures, μετά από λίγα λεπτά διαπραγμάτευσης, αφού οι απώλειες στον DAX και τον StoxxEurope 600 επανεμφανίστηκαν, έστω στιγμιαία. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με άνοδο +0,23% και γρήγορα σταθεροποιήθηκε σε κέρδη +0,17% ,έβγαλε στο πεντάλεπτο ένα -0,01% και μετά πέρασε σε κέρδη.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν και κινούν τους βασικούς δείκτες στα πρώτα λεπτά με κέρδη ή με απώλειες σημαντικές ήταν Swed Bank  +2.30%, ERICSSON -6.45%. BURBERRY +1.2% RICHMONT -0.7%.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών υποχώρησε ελαφρά για τις αγορές της ευρωζώνης και είχε ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την υποχώρηση κατά -1,12% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή +0,52% στις 10:13 δική μας ώρα. Ο DAX είχε άνοδο +0,29% αφού έπεσε την Τετάρτη  -1,01%, ο CAC απόκτησε κέρδη +0,47%, με μεταβολή -0,99% την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με άνοδο +0,85% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο -1,52%.  Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,59% με επίδοση την προηγούμενη -1,27%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο -0,95% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:13 ώρα Ελλάδας +0,30%.

Οι κλαδικοί δείκτες εκτός ελαχίστων εμφάνιζαν άνοδο που για τις εταιρίες στα  Ταξίδια Αναψυχή ξεπερνούσε το +1,5% πιθανά διότι η κ Μέρκελ έπεισε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να σκεφτεί το άνοιγμα των μετακινήσεων από τη μία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη

Με μεικτή εικόνα στο κλείσιμο την Πέμπτη 15/7 εμφανίστηκαν οι αμερικανικοί βασικοί δείκτες με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάνω από 1%. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επανέλαβε την άποψη ότι το τρέχον υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού είναι παροδικό, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση.

Ο Dow Jones  ενισχύθηκε +0,15% στις 34.987,02 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,7% στις 14.543,13 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,33% στις 4.360,03 μονάδες. Οι τεχνολογικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί περίπου -0,5% μετά το προχθεσινό κλείσιμο ρεκόρ. Οι επενδυτές έδειξαν να προτιμούν τις τεχνολογικές μετοχές στις αρχές της εβδομάδας, αλλά την Πέμπτη ονόματα όπως αυτά της Amazon, του Facebook και της Alphabet  πιέστηκαν και υποχώρησαν. Πτώση πάνω από 1% επίσης σημείωσαν οι μετοχές των J&J, Intel, Walgreens Boots και Salesforce.

Οι ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν πτώση σήμερα Παρασκευή 16/7, καθώς η ενθυλάκωση κερδών από τον ταϊβανικό γίγαντα τσιπ TSMC, παρά τα κέρδη ρεκόρ που δημοσίευσε, επηρέασε άλλες τεχνολογικές εταιρείες και το ευρύτερο κλίμα έναντι του μετοχικού κινδύνου. Ενώ μια πιο χαλαρή προοπτική για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ διατηρούσε τις αποδόσεις των ομολόγων κοντά σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος πολλών μηνών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχανε στις 10:10 δική μας ώρα -0,37%, γιατί επιβαρύνθηκε από πτώση -1,2% στις μετοχές της Ταϊβάν μετά τα κέρδη της TSMC την Πέμπτη. Η πτώση της TSMC επηρέασε πολλές άλλες μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς στην περιοχή, με τον Kospi της Νότιας Κορέας να πέφτει -0,28% και τον Nikkei της Ιαπωνίας να χάνει -0,98%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές