Η ψυχολογία είναι η βάση για το φρόνημα των διαχειριστών κεφαλαίου και τη διαμορφώνουν καθημερινά, η ροή των ειδήσεων και τα εταιρικά αποτελέσματα. Το κυρίαρχο ζήτημα αυτή την εποχή είναι το μέγεθος των εταιρικών κερδών, καθώς είναι τόσο μεγάλο, που οι επενδυτές θεωρούν πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον και οι προσδοκίες τους για τις αποτιμήσεις ως το τέλος του έτους ψαλιδίζονται αισθητά.

Παράλληλα ο πλανήτης, εμφανίζοντας ανομοιομέρεια στην προσπάθεια εμβολιασμού των πληθυσμών, παραμένει ένα εργαστήριο παραγωγής μεταλλάξεων του Convid-19, με την έξαρση των κρουσμάτων σε Ασία και Αφρική να προβληματίζει. Καθώς εντυπωσιάζει η ταχύτητα εμφάνισης κρουσμάτων. Η διαπίστωση πρόσφατα πως τα στελέχη που αρχικά εντοπίστηκαν σε Ινδία και Ν. Αφρική έχουν ήδη κυριαρχήσει και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, ειδικά στην Ευρώπη που βασιλεύει η μετάλλαξη Δέλτα, συνέπεσε με την ανησυχία για τα κρούσματα σε Φιλιππίνες Βιετνάμ Αυστραλία Ινδία και Αφρική. Όπως φάνηκε δε από τις αγορές ομολόγων, την πολλαπλασίασε. Ήδη μεταφράζεται σε φυγή από μετοχές και στροφή σε κρατικά ομόλογα. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων και των ευρωπαϊκών υποχώρησε, λόγω της πανδημίας,  άρα έχει κυριεύσει η επιφύλαξη στην επενδυτική ψυχολογία.

Την ίδια ώρα πιέζονται παντού οι μετοχές, που λόγω περιορισμένης ρευστότητας, θεωρούνται πως έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο.  Ενώ οι δείκτες Dow Jones  & S&P 500 παρέμειναν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, υποστηριζόμενοι από τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, οι επενδυτές ανησύχησαν για τις πιο επικίνδυνες, με λιγότερη ρευστότητα μετοχικές αξίες. Ο δείκτης Russell 2000 των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ μειώθηκε -0,6% φθάνοντας σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών. Οι εταιρείες ειδικών σκοπών (SPACs) που μέχρι πρόσφατα είχαν άνθηση, ή “εταιρείες με λευκή επιταγή για να γίνουν όχημα εισαγωγής άλλων εταιριών στο χρηματιστήριο”, ήταν εντελώς εκτός επενδυτικής εύνοιας, με τον δείκτη Ipox Spac να βρίσκεται στο χαμηλό επτά μηνών.

Από ένα ανάλογο σκεπτικό προκύπτει και η στάση των ξένων θεσμικών στο χρηματιστήριο της Αθήνας και ενώ υπάρχουν θετικές ως πολύ θετικές εξελίξεις σε διάφορα πεδία, συντηρούν την τάση φυγής από το ρίσκο η χαμηλή ρευστότητα της αγοράς και τα στατιστικά της πανδημίας. Οι διαχειριστές δεν ξεχνούν ότι η Ισπανία, που άνοιξε πρώτη την τουριστική της βιομηχανία, έγινε υγειονομικά “κόκκινη” σε μικρό χρονικό διάστημα και πληροφορούνται πως ήδη η κίνηση τουριστών στη χώρα είναι περιορισμένη και κάτω από τις αρχικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο  τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνο Χατζηδάκη: Οι Ελληνικές Τράπεζες, με τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, φαίνεται να ξεπερνούν το σκόπελο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να κοιτάζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Οι δύο αυξήσεις έδωσαν γρήγορες αποδόσεις στους Συμμετέχοντες και κέρδισαν κάποιες πρώτες “συμπάθειες”, μετά από ένα πολύ βεβαρημένο παρελθόν χρηματιστηριακών απωλειών. Η Α.Μ.Κ. της Alpha είχε ειδικό βαθμό δυσκολίας, αφού έγινε υπό την πίεση του χρόνου, σε μια τιμή που δεν ήταν “σκοτωμένη”, αποδείχθηκε όμως ικανή να αφήσει χρήματα πάνω στο τραπέζι για όλους.

Αλλά κατέληξε, αναφερόμενος στην γοητεία της Αθήνας σαν αγορά μετοχών: Κανένας δεν θα έρθει να βάλει τα χρήματά του ως παθητικός Επενδυτής στις Ελληνικές μετοχές (πόσο μάλλον στις Τράπεζες), αν δεν έχει δει κερδισμένους Επενδυτές, όσο καλά λόγια και αν έχει διαβάσει από την ανάλυση. Η διάψευση των προσδοκιών από την πρώτη ημέρα είναι ότι χειρότερο για τη διαφήμιση μιας επενδυτικής ιδέας, το είδαμε αυτό να ξεδιπλώνεται μετά τις αυξήσεις του 2015, βυθίζοντας τις Τράπεζες σε χρηματιστηριακή ανυποληψία για πολλά χρόνια.

Αν δεν υπήρχαν οι πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη, στις ειδήσεις του εuronews.  η εικόνα της άδειας Αθήνας και ενός μάλλον ξενοδόχου, που έλεγε πως δεν είναι ακόμα σίγουρος πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2020, θα ήταν χθες στις πρώτες θέσεις. Το χειρότερο για την επενδυτική ψυχολογία κρυβόταν στο σχόλιο του καναλιού, ότι διστάζουν οι πιθανοί επισκέπτες, επειδή ανησυχούν για την κατάσταση της χώρας από πλευράς Conid-19, γιατί δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν. Και ποιος ξέρει άλλωστε. Για αυτό η διστακτικότητα με τάση φυγής από ορισμένους δεν υπόσχονται πολλά για το τέλος της βδομάδας που παγκόσμια η ανησυχία για το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε, μάλλον παγκόσμια, αλλά σίγουρα πανευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών