Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μια πτωτική εβδομάδα και δεν κατάφεραν να ισοσταθμίσουν ή να ξεπεράσουν τις απώλειες,  καθώς οι επενδυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την παγκόσμια νομισματική πολιτική, την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και την χρηματιστηριακή κατάρρευση του τεχνολογικού κλάδου στην Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 0,3% στις 468,64 μονάδες, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να ηγείται των κερδών. Ο δείκτης όμως έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 1,5%, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,41 % στις 7.087,9 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 κέρδισε 0,27% και έκλεισε στις 15.770,71 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο κατά 0,31% στις 6.626,11 μονάδες. Με απώλειες έκλεισε στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κάθως τερμάτισε στις 25.918,27 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,04%.

Το αμερικάνικο χρηματιστήριο ξεκίνησε με απρόσμενη έκπληξη καθώς το σύνολο των επιμέρους δεικτών της Wall Street κινήθηκε ανοδικά στην έναρξη της συνεδρίασης, παρά το γεγονός πως τα όποια κέρδη είναι απίθανο να αντισταθμίσουν τις ζημιές των προηγούμενων ημερών με αποτέλεσμα ο απολογισμός της εβδομάδας να παραμένει στο «κόκκινο».

Στο κόκκινο έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια στην Κίνα ενώ τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές της χώρας στον κλάδο της τεχνολογίας γίνονται πιο αυστηρά με νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε σήμερα Παρασκευή. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα κεφάλαια που ξεπέρασαν το μισό τρισ. δολάρια εξαφανίστηκαν από τα χρηματιστήρια της Κίνας και του Χόνγκ Κόνγκ.

Η μετοχή της Marks & Spencer σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο και έκλεισε με κέρδη 14%, καθώς η εταιρεία ανέβασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη. Η μετοχή της Morrisons επίσης  κατέγραψε άνοδο 4,5%, καθώς ανακοίνωσε την έγκριση εξαγοράς της ύψους 7 δισ. λιρών από τον ιδιωτικό όμιλο Clayton, Dubilier & Rice με έδρα τις ΗΠΑ.

Στη Γερμανία ανακοινώθηκε σήμερα ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 1,9 % από τον Ιούνιο στον Ιούλιο. Στη Βρετανία οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 2,5%  τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η στερλίνα υποχώρησε σε σχέση με το δολάριο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, με αποτέλεσμα η ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1,36 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές