Τους ηγέτες των κρατών μελών της ομάδας «Quad» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία) θα υποδεχτεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης της φετινής συνόδου που θα διεξαχθεί με προσωπική παρουσία.

Βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση της 24ης Σεπτεμβρίου θα είναι το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις ελλείψεις μικροτσίπ, οι οποίες έχουν ήδη πλήξει βαριά πολλές βιομηχανίες διεθνώς επηρεάζοντας την κερδοφορία τους αλλά και τις οικονομίες τους συνολικά.

Έτερα θέματα συζήτησης θα είναι η συνεχιζόμενη πανδημία κορωνοϊού, η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια αλλά και η ασφάλεια στην περιοχή του Ειρηνικού.

Το τελευταίο ειδικά ήταν και ο λόγος δημιουργίας της ομάδας, το 2007, με πρωτοβουλία του τότε Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, απέναντι σε μια ολοένα και πιο ισχυρή και φιλόδοξη Κίνα. Μάλιστα, η συνάντηση θα έρθει στον απόηχο και της σύναψης της αμυντικής συμμαχίας AUKUS, στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ και Αυστραλία, παρά τη δυσφορία που αυτή προκάλεσε στη Γαλλία.

Οι περιφερειακές προκλήσεις στην περιοχή θα βρεθούν αναπόφευκτα στην ατζέντα της συζήτησης, όμως δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου ανέφεραν πως έχει συμφωνηθεί να τεθεί στο τραπέζι και το σημαντικό για τις οικονομίες θέμα των ελλείψεων ημιαγωγών προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και προσπάθειες για την ενίσχυση του κλάδου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση που αφορά τη συνεργασία των τεσσάρων κρατών αναφορικά με τα επίπεδα προσφοράς χρησιμοποιώντας και την πρόσβαση που διαθέτουν σε υψηλές τεχνολογίες. Κι αυτό με σκοπό να εμποδιστεί η Κίνα να χρησιμοποιήσει τη δική της τεχνολογική παραγωγή για να εδραιώσει την οικονομική και πολιτική της θέση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος
Tax |

Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος

Στη Γερμανία, τα κόμματα που ετοιμάζονται να συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το κατώτατο ωρομίσθιο κατά 25%. Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επίσης, οι αυξήσεις είναι σημαντικές. Η γενικότερη τάση, όμως, παραμένει συγκρατημένη

Intel – Ευρωπαϊκή μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της στην Ε.Ε.
Διεθνή |

Πολυθρόνα για... τέσσερις η μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της Intel στην Ε.Ε.

Πάντως, προβάδισμα για το νέο μέγκα-εργοστάσιο έχει η Γερμανία και για τη νέα μονάδα ημιαγωγών η Ιταλία, με την Intel να προσανατολίζεται σε επενδύσεις έως 80 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη δεκαετία, στην Ευρώπη

Κίνα – Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων
Διεθνή |

Κίνα: Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων

Το πράσινο φως για την πιλοτική επιβολή, για πρώτη φορά, φόρου ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έδωσε σήμερα το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις τιμές που έχουν ανέβει στα ύψη