«Στην εισαγωγική μου κατάθεση ενώπιον αυτής της επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2019, έθεσα έναν στόχο: να διασφαλίσω ότι η ΕΚΤ συμμετείχε σε προβληματισμό σχετικά με το αν το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της ήταν αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισαγωγική της τοποθέτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τράπεζας, υπεραμυνόμενη της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ και της πρόσφατης αναθεώρησης.

«Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει αυτόν τον στόχο» ήταν κατηγορηματική η κ.Λαγκάρντ επαναλάμβοντας τη προσήλωση στη σταθερότητα των τιμών, «η οποία αναγνωρίζεται από τη Συνθήκη, ως δεδομένη».

Αποκάλυψε επίσης, ότι η ΕΚΤ έχει προτείνει έναν οδικό χάρτη για να συμπεριλάβει το κόστος των κατοικιών που κατέχονται από ιδιοκτήτες στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ώστε να αντιπροσωπεύει καλύτερα το ποσοστό πληθωρισμού που είναι σχετικό για τα νοικοκυριά. «Έχουμε επίσης αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης που σχετίζεται με το κλίμα για την αντιμετώπιση των βαθιών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη σταθερότητα των τιμών. Τέλος, εκσυγχρονίσαμε την εξωτερική μας επικοινωνία για να την καταστήσουμε πιο κατανοητή σε όλους τους πολίτες» υπογράμμισε.

Η κ. Λαγκαρντ στη συνέχεια της ομιλίας της σκιαγράφησε μερικά από τα βασικά στοιχεία της νέας στρατηγικής και ενημέρωσε για τις προοπτικές για την οικονομία και τον πληθωρισμό, μαζί με κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τη σημερινή μας στάση νομισματικής πολιτικής.

Η σταθερότητα στις τιμές

Ξεκινώντας από τον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών, η νέα στρατηγική ενσωματώνει δύο βασικές καινοτομίες.

Πρώτον, υιοθετήθηκε ο «σαφής συμμετρικός στόχος πληθωρισμού δύο τοις εκατό μεσοπρόθεσμα». «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η νέα διατύπωση θα αποφύγει τις εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη λειτουργία της αντίδρασής μας όταν ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός είναι πάνω ή κάτω από τον στόχο και ότι θα ενισχύσει καλύτερα τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» υπογράμμισε.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι η αναγνώριση ότι, για να διατηρηθεί η συμμετρία, το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις του αποτελεσματικού κατώτερου ορίου στα ονομαστικά επιτόκια. Κοντά στο κατώτατο όριο, θα απαιτηθεί μια ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη απάντηση νομισματικής πολιτικής.

Η κ. Λαγκάρντ είπε επίσης ότι τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τα επιτόκια, ώστε να ευθυγραμμιστούν με το νέο στρατηγικό πλαίσιο.

Η νέα διατύπωση ορίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων εάν δεν πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: πρώτον, ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάνει το 2 % πολύ πριν από το τέλος του ορίζοντα προβολής. Δεύτερον, μετά τη σύγκλιση, ο πληθωρισμός θα πρέπει να σταθεροποιείται σταθερά στο στόχο μέχρι το τέλος του ορίζοντα προβολής. και τρίτον, η πραγματοποιηθείσα πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό θα πρέπει, κατά την κρίση της ΕΚΤ, να είναι αρκετά προχωρημένη ώστε να είναι συνεπής με τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2 % μεσοπρόθεσμα. Η επίτευξη αυτών των συνθηκών μπορεί να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός είναι μέτρια πάνω από τον στόχο.

Η οικονομική ανάκαμψη

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Τραπεζίτη η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ προχωρά όλο και περισσότερο. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στις επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες οδήγησαν στη χαλάρωση των περιορισμών. Αυτό, με τη σειρά του, υποστήριξε την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος επλήγη περισσότερο από τα μέτρα περιορισμού».

Αναμένει συνεχή ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2021, επιτρέποντας στην παραγωγή της ζώνης του ευρώ να υπερβεί το επίπεδο πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η θετική βραχυπρόθεσμη προοπτική αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, οι οποίες προβλέπουν ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε 5,0 % το 2021, 4,6%  το 2022 και 2,1 % το 2023.

Οι προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι αβέβαιες και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι ευρέως ισορροπημένοι.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομίας και τη σύγκλιση του πληθωρισμού στον στόχο .

Κλιματική αλλαγή

Εκτός των άλλων η αναθεώρηση στην πολιτική της ΕΚΤ, ανταποκρίνεται και σε άλλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, όπως μας υπενθυμίζει συνεχώς αυτό το Κοινοβούλιο στα ψηφίσματά του για τις ετήσιες εκθέσεις της ΕΚΤ, τονίζει η κ. Λαγκάμντ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε για την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι για την κλιματική αλλαγή κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Αυτό θα βοηθήσει να ληφθούν καλύτερες αποφάσεις.

Το λεπτομερές σχέδιο δράσης καθορίζει ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα και σκιαγραφεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων, που περιλαμβάνει πολλούς τομείς της δραστηριότητας της ΕΚΤ, και τελικά στοχεύει να ενσωματώσει με συνέπεια τις εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή σε όλες τις πτυχές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Τέλος, δύο χρόνια μετά την πρώτη μου εμφάνιση ενώπιον αυτής της επιτροπής, παραμένω απόλυτα πεπεισμένη για την ανάγκη για «ανοιχτό μυαλό» που θα διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει την εντολή της υπό ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ως εκ τούτου, σκοπεύουμε να αξιολογήσουμε την καταλληλότητα της στρατηγικής μας για τη νομισματική πολιτική περιοδικά, με την επόμενη αξιολόγηση να αναμένεται το 2025» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας